"Ce minune a facut icoana Maicii Domnului?! Mergi si te roaga cu smerenie si sinceritate si vei vedea minunea! ", indeamna staretul Manastirii Putna, Melchisedec Velnic, pe orice crestin care calca pentru prima oara pragul locasului sfant.
"Multa lume primeste ajutor de la Maica Domnului. Oamenii n-ar mai veni daca n-ar simti ceva divin", spune Elena Chitriuc, femeia care a strigat-o pe Maica Domnului in clipa in care s-a intalnit cu moartea. Recunoaste ca nu era foarte credincioasa pana la tragicul accident."Era in 1993 cand am facut un accident grav cu masina. Am avut bazinul sfaramat, sapte coaste rupte. Am stat in coma trei saptamani. Nu mai puteam sa gandesc. Eram un om mort. In momentul impactului am strigat la Maica Domnului sa ma ajute. Oamenii care m-au vazut imediat dupa accident au crezut ca sunt moarta. Nici doctorii nu mi-au dat foarte multe sanse", povesteste femeia.
Emotii dupa atentatul de la Madrid
Singurii care au sperat intr-o minune dumnezeiasca au fost cei trei copii ai Elenei. Cat timp ea era in coma, ei s-au dus in fiecare zi si s-au rugat la icoana Maicii Domnului. Si n-a fost in zadar. Dupa un an de chinuri, Elena a reusit sa faca primii pasi.
"M-am nascut a doua oara. Cand m-au vazut vecinii, s-au sprijinit de pereti. Nu le venea sa creada. Atunci m-am dus la icoana Maicii Domnului, am plans si m-am rugat. Am simtit ceva ce nu se poate spune in cuvinte".
Viata Elenei s-a schimbat din acel moment. A inceput sa mearga aproape in fiecare zi la manastire, sa tina post si sa se roage la Dumnezeu pentru binele copiilor ei.
Ultima oara cand a implorat-o pe Maica Domnului sa-i dea o mana de ajutor a fost dupa atentatul de la Madrid. Fiul cel mare lucra la o familie din imediata apropiere a Madridului. "Cand am auzit ce s-a intamplat in Spania am incremenit. Baiatul meu putea fi printre victimele atentatului. M-am dus la icoana Maicii Domnului si am inceput sa plang. M-am rugat si i-am cerut din nou ajutorul. Cand m-am intors acasa am primit un telefon: "Mama stai linistita, n-am nimic. Te iubesc". Era fiul meu".
Demonizatii nu pot sta langa icoana Cazul Elenei Chitriuc nu este singular. Aproape toti oamenii care trec pragul locasului sfant se indreapta cu pasi repezi spre icoana facatoare de minuni. Plang, se roaga, cer sprijin si asteapta minuni.
"In 1993, trei crestini demonizati s-au vindecat cu ajutorul icoanei Maicii Domnului. La fel si un frate demonizat, actual calugar, a reusit sa scape cu ajutorul crucii si al moastelor Sfantului Ierarh Ghenadie care se afla tot aici. Au fost aduse moastele, iar icoana a fost luata de parintele staret si pusa pe pieptul fratelui. Numai asa a putut sa scape", spune parintele Teofan, de la Manastirea Putna.
Povestile despre slujbele de exorcizare sunt impresionante. Calugarii si preotii spun ca n-au crezut pana n-au asistat la un astfel de moment.
"Intr-o zi a venit un grup de turisti din care facea parte si o femeie. In momentul in care s-a apropiat de mormantul lui Stefan cel Mare, care se afla in naos, au inceput sa iasa dracii din ea. S-a tavalit, a inceput sa tipe. Este real, femeia era filmata de sotul ei. Avea acest comportament doar in momentul in care era langa mormant", povesteste parintele Teofan.
Multi demonizati ii descriu pe draci ca fiind mici si negri. Indracitii nu se pot apropia de icoana. "Nu toti se vindeca. E lucrarea lui Dumnezeu. Vin multi oameni care au facute vraji. Insa sunt putini care tin randuieli. Primul caz pe care l-am vazut a fost o fata tanara care a inceput sa tipe atunci cand s-a apropiat de icoana Maicii Domnului. Vocea nu era a ei. Spunea ceva de genul "Hristoase nu ti-o dam, e a noastra". Indracitii sufera foarte mult. Sunt constienti dar n-au putere. Sunt controlati de demoni", mai spune parintele Teofan.
"Ploua acolo unde oamenii se roaga"
In urma cu patru ani, localnicii erau disperati pentru ca de multe saptamani nu mai cazuse nici o picatura de ploaie. Staretul Manastirii impreuna cu preotii si calugarii au facut o procesiune.
"Am scos icoana Maicii Domnului din manastire si au mers prin tot satul. Eram toti transpirati, insa dupa cateva ore a inceput furtuna. Nu sunt povesti. Asa imi spunea si bunicul "Ploua acolo unde oamenii se strang si se roaga"", povesteste parintele.
Un alt moment care nu poate fi uitat de preotii si calugarii de la Manastirea Putna a fost atunci cand icoana Maicii Domnului a inceput sa planga. Calugarii spun ca lacrimile au inceput sa curga in momentul in care in biserica se citea psalmul referitor la navalirea vrajmasilor. Imediat calugarii au aflat ca sarbii au fost bombardati. Se intampla in 1999.
Stefan cel Mare a primit icoana dupa nunta
Stefan cel Mare a donat icoana Manastirii Putna. El a primit-o de la a doua sotie, Maria de Mangop, mama lui Petru si Bogdan.
"Maria de Mangop a fost o grecoaica care s-a casatorit cu Stefan cel Mare in 1472 in ziua Inaltarii Sfintei Cruci. N-a fost intamplator pentru ca el avea grija sa marcheze orice eveniment din viata lui. Inaltarea Sfintei Cruci este legata de imparateasa Elena, mama lui Constantin cel Mare, cea care a descoperit la Ierusalim Crucea pe care a fost rastignit Mantuitorul. Asa s-a fondat sarbatoarea, una dintre cele mai vechi", spunea parintele Teofan. Icoana i-a fost daruita lui Stefan cel Mare dupa nunta in 1473 si a fost adusa din Bizant.
Pictura de la Putna, poleita in aur
Manastirea Putna este in renovare. Toata lumea se pregateste pentru marele eveniment care va avea loc la 2 iulie, atunci cand se implinesc 500 de ani de la moartea lui Stefan cel Mare, ctitorul Manastirii Putna. Fratii Moroseanu picteaza zi si noapte interiorul bisericii care reprezinta ciclul cronologic al vietii lui Iisus. "Am terminat de pictat "Intampinarea Domnului, Nasterea". Iar acum am ajuns la fuga in Egipt si Iisus la 12 ani. Totul va fi poleit in aur", spune pictorul Mihai Moroseanu. Chiar daca lucrarea nu este terminata, turistii se strecoara printre schelele montate peste tot pentru a se bucura de peisajele pictate cu pasiune de fratii Moroseanu.
Ferecatura icoanei Maicii Domnului
este din argint voievodal Icoana Maicii Domnului este din argint. Ferecatura a fost facuta din argintul scos din mormintele voievozilor, cu exceptia lui Stefan cel Mare, al carui mormant nu s-a deschis decat o singura data, in 1856. Cronicile vremii spun ca in momentul deschiderii mormantului, Stefan cel Mare era intreg, trupul nu-i putrezise, iar mantia care-l acoperea era brodata cu aur si era in perfecta stare. Icoana a fost restaurata de mai multe ori. In 1904 s-a facut o interventie care n-a multumit pe toata lumea. Nu s-a facut o cercetare stiintifica. Nu se stie ce se afla cu adevarat sub straturi.
Elena Ceausescu a vrut sa intre in altar
Printre cei care au stat in fata icoanei facatoare de minuni a Maicii Domnului au fost si Nicolae si Elena Ceausescu. Calugarii spun ca Elena a vrut sa intre in altarul Manastirii Putna, iar atunci cand preotii au oprit-o a facut un mare scandal. Pana la urma Ceausescu a potolit-o. Un alt incident a fost in momentul in care Ceausescu a ajuns in fata icoanei. Ghidul l-a rugat pe Ceausescu sa respecte traditia spunandu-i "Domnule presedinte, va rog sa va inchinati". In biserica nici pe vremea aceea nu se vorbea cu tovarase. La auzul acestor cuvinte toata lumea a intepenit. Dupa cateva secunde Ceausescu a raspuns "Ma inchin in fata lui Dumnezeu". Ceausescu s-a inchinat doar verbal.
MONICA ANDREI