x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Inapt” la tatuaje. Ministerul de Interne îi caută de svastici ascunse pe viitorii polițiști  

„Inapt” la tatuaje. Ministerul de Interne îi caută de svastici ascunse pe viitorii polițiști  

de Monica Cosac    |    30 Sep 2024   •   08:40
„Inapt” la tatuaje. Ministerul de Interne îi caută de svastici ascunse pe viitorii polițiști  

Ministrul de Interne vrea să schimbe regulile pe baza cărora se realizează examinarea medicală a viitorilor polițiști. Concret, cei care vor să participe la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ ale Ministerului Afacerilor Interne, precum și cei care vor să se angajeze în structurile din cadrul MAI, vor fi obligați să se prezinte la vizita medicală cu fotografii ale tatuajelor, piercingurilor ori implanturilor de pe întregul corp, iar medicul va trebui să consemneze în fișa medicală că imaginile sunt conforme cu originalul. Conform noilor prevederi din Statutul polițistului, viitorii angajați ai MAI nu pot avea pe corp simboluri sau sloganuri cu conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe, iar candidații vor putea fi declarați „inapți” la vizita medicală, chiar dacă sunt sănătoși tun, și din cauza unui astfel de tatuaj ascuns. 

Prin acest proiect ce completează Ordinul ministrului afacerilor interne nr. 105/2020 privind examinarea medicală a candidaților la concursurile de admitere în instituțiile de învățământ care formează personal pentru nevoile Ministerului Afacerilor Interne, precum și la concursurile de încadrare în MAI, este actualizat cadrul normativ care reglementează baremele medicale pe baza cărora se realizează examinarea medicală a persoanelor care vor să facă parte din structurile MAI. 

Una dintre principalele modificări propuse vine, potrivit MAI, ca urmare a corelării dispozițiilor ordinului cu modificările aduse Statutului polițistului (L. 360/2002), printr-un act normativ adoptat în această vară (OUG nr. 82/2024). 

Concret, conform noului Statut, pentru cei care vor să participe la concursurile sau examenele pentru ocuparea funcţiilor de poliţist, au fost introduse, pe lângă cerințele cunoscute, și unele criterii specifice, cum ar fi: „nu are tatuaje ori elemente ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe faţă şi/sau gât, precum şi în alte zone ale capului sau tatuaje ori elemente ornamentale prezente pe alte zone ale corpului care să reprezinte sau să semnifice simboluri, mesaje, sloganuri sau reprezentări de natură să incite la violenţă, ură sau discriminare ori să aibă conotaţii politice, fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”. 

Prin urmare, proiectul de act normativ prevede că, la examinarea medicală, „candidații sunt obligați să prezinte medicului de unitate o copie a adeverinței eliberate de medicul de familie, depusă în dosarul de recrutare, precum și fotografii cu tatuajele ori elementele ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în întreg corpul”.

Medicul de unitate va consemna în fișa medicală corespondența dintre tatuaje/ornamente și fotografii „constatată prin observare directă”. 

Ulterior, fișa medicală, însoțită de fotografiile certificate pentru conformitate prin semnătură și parafă de către medicul de unitate, vor fi transmise unității de recrutare, conform documentului. 

Examinarea medicală are loc după celelalte probe

De altfel, printr-o altă modificare prevăzută în proiect, adusă „consimțământului informat”, candidații vor trebui să declare încă de la depunerea dosarului dacă au sau nu astfel de tatuaje sau „ornamente” cu conotații fasciste, rasiste sau xenofobe, însă simpla declarație nu va fi suficientă pentru a fi declarați „apți”.

Având în vedere că examinarea medicală se realizează după susținerea celorlalte probe de concurs și că, practic, un candidat poate fi declarat „inapt” medical pentru admitere în instituțiile de învățământ ale MAI sau pentru încadrare, deși a trecut cu brio toate celelalte probe, „se impune luarea la cunoștință de către candidat a obligației de a depune fotografii cu tatuajele ori elementele ornamentale, de orice natură, aplicate, inserate sau implantate pe/în întreg corpul”, explică reprezentanții MAI.

Nu toate bolile cronice sunt motiv de respingere

Tot în consimțământul informat, candidatul va trebui să declare dacă „a suferit sau suferă de boli neuropsihice, boli cronice sau infecto-contagioase”. 

„Având în vedere faptul că la momentul actual există patologii cronice care nu determină inaptitudine pentru încadrare, considerăm oportun a se insera în cuprinsul consimțământului informat posibilitatea pentru candidat de a menționa dacă a suferit sau suferă de boli neuropsihice, boli cronice sau infecto-contagioase, în forma actuală a textului nefiind prevăzută această opțiune”, menționează reprezentanții MAI.

Analiză irelevantă, eliminată din fișa medicală

O altă modificare este adusă, prin acest proiect de ordin, în formularul-tip cu fișa medicală. Mai exact, este eliminată din lista analizelor obligatorii pentru candidații la concursurile de admitere/încadrare în MAI, a markerului ATPO, utilizat în detectarea disfuncțiilor glandei tiroide.  

„Ținând cont de precizările specialiștilor din cadrul Institutului Național de Endocrinologie «C.I. Parhon» București, se impune armonizarea actului normativ cu noile opinii medicale de specialitate și cu ghidurile medicale actuale relevante. În consecință, markerul ATPO crescut nu reprezintă un indicator care să determine un diagnostic cert”, se arată în referatul de aprobare.

Noul ordin de ministru elimină, de asemenea, enumerarea, cu titlu exemplificativ, a unor boli/patologii din cuprinsul antecedentelor personale patologice prevăzute în adeverința medicală, „pentru a fi evitată situația în care medicul de familie completează adeverința medicală exclusiv cu acele afecțiuni/patologii/diagnostice ale candidatului, care se regăsesc în evidențele acestuia”. 

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×