x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Îndrăgostit de şah

Îndrăgostit de şah

de Marius Mihalcea    |    06 Noi 2010   •   00:00
Îndrăgostit de şah
Sportul minţii a fost una dintre marile pasiuni ale poetului
Pe lângă fotbal, o altă mare dragoste a lui Adrian Păunescu din lumea sportului a fostul şahul. Poetul a fost atras de sportul minţii încă din tinereţe, când l-a şi practicat la nivel amator, iar în ultimii ani a participat constant, cel mai adesea ca invitat de onoare, la aproape toate turneele de calibru desfăşurate în ţară. La un astfel de concurs, este vorba despre Openul Romgaz din vara anului 2007, de la Eforie Nord, Păunescu s-a cunoscut cu o altă personalitate de seamă, fostul campion mondial de şah, rusul Boris Spassky. Cei doi au disputat o partidă demonstrativă, timp în care au glumit reciproc unul cu celălalt, momentele fiind savurate din plin de publicul prezent la eveniment. Organizatorul turneului de la Eforie Nord, Dan Păsărelu, preşedintele cluburilor de şah Siciliana şi CSM Bucureşti, a avut onoarea de a lucra împreună cu Adrian Păunescu, mai întâi în calitate de subaltern, la revista Flacăra, apoi în baza unei strânse relaţii de prietenie construită pe o pasiune comună. "Am descoperit că amândoi aveam un hobby comun - şahul. Povestindu-i despre câteva proiecte de-ale mele, m-a onorat şi m-a încurajat până la a mă entuziasma în final şi a mă împinge de la spate să organizez unul dintre cele mai mari proiecte şahistice din istoria României: Turneul Regilor Romgaz din 2007, de la Bazna".


PRIETEN CU BORIS SPASSKY
Păsărelu rememorează. "În acel an a fost alături de mine la toate evenimentele şahistice. A făcut demersuri pentru a atrage aproape de acest hobby al nostru cât mai multe persoane politice, oameni de afaceri, oameni de cultură. La întâlnirile organizate în 2007 la Eforie Nord, Adrian Păunescu şi Boris Spassky discutau intens despre sistemul comunist din URSS şi despre conducătorii săi, despre beneficiile jocului de şah, în special pentru copii, prin însuşirea unui sistem de lucru organizat, care le-ar fi putut fi extrem de utile în viaţă. După aceste discuţii, în 2007, domnul Adrian Păunescu a şi iniţiat un proiect de lege care a fost supus dezbaterii în Parlamentul României şi care prevedea introdu­cerea şahului în şcolile din România".


POEZIE INSTANT DEDICATĂ LUI VIERU
Şi de perioada în care i-a fost angajat lui Adrian Păunescu la revista Flacăra, Păsărelu îşi aminteşte cu la fel de mare plăcere. "Domnul Adrian Păunescu a fost un om pe care dacă îl cunoşteai nu puteai decât să fii mândru că eşti român. Dacă îl convingeai de justeţea unui proiect, era alături de tine şi punea mult patos în ceea ce făcea. Dumnezeul i-a hărăzit, printre multe altele, dragoste de prieteni şi omagiul semenilor. L-am cunoscut prin 2003-2004, în redacţia revistei Flacăra, din postura de angajat. Era o persoană cu un potenţial uriaş: în timp ce lucram la revistă, crea poezii legate de diverse momente şi subiecte, discuta cu oamenii şi superviza etapele de execuţie ale publicaţiei. Îmi amintesc printre altele de un episod legat de moartea marelui poet naţional Gri­gore Vieru, moment care l-a afectat profund. În acea clipă lucram la tehnoredactarea coperţii şi în timp ce eu alegeam o poză cu marele poet, dânsul a scris instantaneu o poezie dedicată acestuia, care era şi unul dintre prietenii săi buni. Am rămas impresionat profund. Pentru noi, şahiştii, a făcut tot ceea ce i-a stat în putinţă să facă: a promovat constant evenimentele şahiste în revista sa, Flacăra, a promovat acest sport în rândul oamenilor politici de la noi din ţară, indiferent de coloratura lor. Am pierdut un mare om şi un mare caracter", a încheiat preşedintele clubulurilor Siciliana şi CSM Bucureşti.

×
Subiecte în articol: special