x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Initierea

Initierea

11 Oct 2004   •   00:00

Procesul amplu al initierii este orientat vadit spre iluminarea candidatului, in primul rand in plan moral, ceea ce vechile texte numesc "civilizarea" lui.



Morala, adica practica virtutii si duhul libertatii, este esenta luminii pe care o cer fratii din Loja pentru neofit. Lumina alimenteaza focul ce va arde testamentul de profan al noului mason. Astfel, omul moare ca ins dominat de biologic si renaste ca fiinta morala, apta pentru perfectiune.

Pe tot parcursul istoriei crestine, fratiile, breslele, ordinele si alte asociatii cu caracter secret au rezistat timpului. Biserica oficiala a condamnat in repetate randuri Francmasoneria, dar nu a reusit sa o distruga. Initierea masonica este ezoterica si nu este religioasa, ci preponderent morala. Candidatul nu primeste o revelatie divina, ci o suma de invataminte morale si de indemnuri la actiune morala. Aceasta este esenta care-l va separa de viata profana.

Prin spectaculozitatea sa, ritualul masonic de initiere ramane adanc intiparit in mintea candidatului. Acesta este legat la ochi, i se iau banii si obiectele de metal, este imbracat ca un eretic condamnat si este anuntat ca ultima treapta a initierii este invierea dupa moarte.

Moartea simbolica si invierea candidatului este actul prin care devii Maestru Mason. Cand te ridici din "mormant", Luceafarul de dimineata este la orizont. De unde aceste stranii idei? Raspunsul il detin numai initiatii, caci semnificatiile acestor ritualuri sunt secrete. Este de observat un lucru simplu: nimeni nu ascunde un lucru lipsit de importanta.

Efortul de a ascunde si de a mentine ascuns indica o convingere - convingerea asupra importantei. Se ridica imediat alta intrebare: de ce obiectele sau adevarurile importante au fost ascunse? Cititi mai departe despre secretele masoneriei.

Continuare: Un candidat in intuneric deplin

×
Subiecte în articol: special