x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Inspiratii

Inspiratii

18 Oct 2004   •   00:00

MEDICI ARTISTI

Medicina a dat lumii nu numai sanatate, ci a contribuit si la formarea unor artisti de mare talent si puternica personalitate. "Sunt considerat de contemporani ca un scriitor. Dar medicina este formatia mea de tinerete. Ea mi-a deschis ochii asupra lumii. Medicinei ii datorez cel mai mult din ceea ce stiu", scria marele romanicer francez Georges Duhamel.
DAN CONSTANTIN

Enciclopedia Medicala Romaneasca a Secolului XX are un substantial capitol intitulat "Medici romani in ipostaze artistice ori cu performante in alte domenii".

Vocatia de medic si cea de artist s-au intalnit in aceeasi persoana in nenumarate cazuri. Enciclopedia la care ne referim, avandu-i ca autori pe prof. univ. T.R. Nicolae Ursea si un larg grup de colaboratori, sublinia o coexistenta cu urmari fericite: creatia artistica beneficiaza de pe urma studiului si practicii medicinei, iar talentul artistic completeaza calitatile medicului, conferindu-i totodata minunate posibilitati de exprimare. Cultura si medicina romaneasca au numeroase exemple care ilustreaza aceasta simbioza. Din acest sir lung de medici artisti ne oprim in randurile de fata doar la cativa. Vasile Voiculescu (foto), marele poet, prozator si dramaturg, si-a sustinut teza de doctor in medicina in 1910. Participa la campaniile militare din 1913 si 1916-1917, fiind apoi transferat ca medic al Administratiei Domeniilor Coroanei in 1919. Dupa 30 de ani de medicina este pensionat in 1940, dupa care este director al emisiunilor literare de la radio, al caror intemeietor a fost. El este si initiatorul emisiunii radiofonice "Sfatul medicului". Dupa 1945 se consacra in intregime operei sale poetice. Noile realitati politice din Romania altereaza grav si climatul literar-social conducand la inregimentarea culturii in slujba politicii oficiale. Vasile Voiculescu alege calea unui exil interior "imprejmuit" de efervescenta ideatica a scolii de literatura de la Manastirea Antim. Cum nota in memoriile sale Constanta Pilatt, "V. Voiculescu ne izola in launtrul operei sale si evadam impreuna din cotidian. El a fost primul arestat".
Ion Tuculescu (1910-1962, nascut la Craiova) si-a impartit viata intre arta si stiinta medicala. Picturile lui au o personalitate exceptionala.

Celebrul proces politic impotriva "Rugului aprins" de la Manastirea Antim se incheie cu o condamnare la 5 ani de temnita grea pentru "uneltirea impotriva oranduirii de stat". Puscariile de la Jilava, Gherla si Ajud il arunca intr-o adanca suferinta fizica si izolare totala in lumea poetului. Eliberat in 1962, grav bolnav, va mai trai doar un an in libertate. Incep sa apara operele postume. In 1964, "Ultimele sonete inchipuite ale lui Shakespeare in traducerea imaginara a lui Vasile Vociulescu" constituie un eveniment literar apreciat drept stralucit de viata culturala.

Mari medici ai Romaniei - SUMAR (Editie de colectie - 18 octombrie 2004)

Pionierii

Nu se moare de batranete, ci de boala

Adversarul lor a fost moartea

Doctori la cap

Copilaria pediatriei

Cavalerul condamnat de comunisti

Babes, parintele a 50 de microorganisme

Mostenirea uitata a familiei Minovici

Persecutatul

Parintele cardiologiei

Modele

Transplantatii

Inspiratii
×
Subiecte în articol: special