x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Adrian Inimaroiu: "I-am cerut lui Basescu bani ca sa pot respira"

Adrian Inimaroiu: "I-am cerut lui Basescu bani ca sa pot respira"

30 Iun 2004   •   00:00
Adrian Inimaroiu: "I-am cerut lui Basescu bani ca sa pot respira"

INTERVIU

Fara nici un leu in buget, Adrian Inimaroiu, primarul Sectorului 4 al Capitalei, a fost nevoit sa apeleze la Traian Basescu pentru ca Primaria "sa supravietuiasca". El promite insa ca nu-l va suna tot timpul pe primarul general, ci numai in situatii-limita.
MONICA ANDREI

  • Jurnalul National: V-ati revenit din betia succesului?

    Adrian Inimaroiu: N-a fost nici macar o stare de euforie, pentru ca m-am implicat cu foarte multa seriozitate in aceasta campanie electorala si pe langa partea de victorie, care-ti da o stare de bine, exista si o parte de responsabilitate. Asteptarile bucurestenilor sunt extrem de mari, iar primarii de sector impreuna cu primarul general au de dus pana la capat o misiune foarte importanta.

  • Care a fost primul lucru pe care l-ati facut in calitate de edil al Sectorului 4?

    Inca mai eram cu esarfa tricolora pe umar, practic depusesem juramantul de 5 minute, cand am aflat ca angajatii Primariei si profesorii nu-si primisera salariile. A fost pentru mine un semn de intrebare foarte mare, de ce nu s-au semnat acele documente pentru a se da drumul la bani.

  • Fostul primar s-a razbunat pe subalternii care nu l-au votat?

    Asa este. In primul tur de scrutin, am luat aproape 50 la suta, razbunarea s-a rasfrant asupra angajatilor din invatamant.

  • Cum ati rezolvat problema salariilor?

    Am dat drumul la salarii, cu toate ca-mi propusesem ca timp de o saptamana sa nu semnez nici un document pentru a se incheia procesul de predare-primire. Am facut acest lucru pentru ca oamenii din invatamant si functionarii sunt nevinovati.

  • Ce ati gasit cand ati venit la Primaria Sectorului 4?

    Am gasit biroul gol. Am cerut chiar inaintea cafelei un computer. Incredibil, in cabinetul primarului n-a existat un calculator de 14 ani.

  • V-ati luat in serios rolul de primar de sector?

    Am solicitat deja o multime de documente. In primul rand, vreau sa vad bugetele si rectificarile de bugete. Este cel mai important lucru pentru ca bugetul este gol.

  • Nu mai este nici un leu in contul Primariei?

    Nici un ban. Este vorba de bugetul pe tot anul. Bani o sa mai vina pentru ca se colecteaza de la taxe si impozite, dar este inadmisibil ca intr-o anumita zi in trezorerie sa nu mai existe bani.

  • Si de unde ati luat banii de salarii?

    Pana la sfarsitul zilei au intrat bani la limita. Directorul economic mi-a spus ca avem bani doar pentru salarii. In luna ianuarie, cand am fost desemnat candidatul Aliantei, am spus ca PSD, cel putin in Sectorul 4, se pregateste sa piarda alegerile locale. Si asta din cauza constructiei bugetare. Construiesti un buget astfel incat sa-ti ajunga pentru 12 luni, dar in momentul in care in primul si al doilea trimestru banii sunt cheltuiti in proportie de 80% si in ultimele doua trimestre pastrezi bani doar pentru salarizare este limpede ca primarul isi facuse socotelile pana in luna iunie.

  • Unde s-au dus banii?

    Prin deviere, banii s-au dus din bugetul local in campania electorala a PSD. Un lucru grav a fost insa imprumutul de la BCR, in valoare de 3 milioane de dolari, pentru drumuri. De mai multe ori s-a spus foarte clar ca acest imprumut reprezinta asfaltul electoral. Banii se cheltuiesc, iar de platit voi plati eu. Practic, am mostenit numai datorii.

  • Au fost facute licitatii pentru lucrarile de asfaltare finantate din imprumutul bancar?

    Au avut loc licitatii pentru 20 de strazi, am si trimis pe cineva sa verifice legalitatea lor, avand in vedere faptul ca la data de 30 aprilie a fost semnat contractul cu BCR, iar la data de 1 mai s-a luat deja prima lucrare.

  • Veti lua la bani marunti toate contractele?

    Inclin sa cred ca aceste contracte au fost date pe ochi frumosi, cu siguranta le voi verifica. Sunt multe de verificat, pentru ca in aceste luni apele au fost tulburi si aspectele de legalitate in privinta achizitiilor de orice fel au fost in ceata.

  • Primaria Sectorului 4 a fost ghinionista, primarul PNTCD, Marin Lutu, a ajuns dupa gratii in 1999, acuzat fiind de afaceri ilegale privind privatizarea Pietei Sudului. Implicat in scandal a fost si fostul primar, Vasile Mihalache, care n-a reusit sa rezolve problema. Ce veti face in acest sens?

    Primaria Sectorului 4 a fost una cu probleme din cauza celor care au condus-o pentru ca s-au bagat in niste magarii mai mari decat ei. Nu este admisibil ca majoritatea consilierilor in functie din anul 1999, inclusiv consilierul din vremea respectiva, Vasile Mihalache, sa faca o societate comerciala, Comprest, si sa participe la o licitatie in care sa castige Piata Sudului. Depaseste limitele bunului-simt. Exista documente de la Registrul Comertului care atesta faptul ca domnul Mihalache a fost actionar la aceasta societate pana in 2002. Faptul ca a scapat de actiuni, la un moment dat, nu ma convinge deloc ca a pierdut legaturile cu aceasta societate. Piata Sudului putea reveni in subordinea Primariei prin reziliere unilaterala a contractului.

  • Ce veti face pentru a rezolva aceasta problema?

    Procesul este in ultima faza, va fi castigat. Piata va reintra juridic in subordinea noastra, vom face un studiu de fezabilitate si vom vedea ce este mai profitabil pentru Primarie.

  • Schimbati organigrama Primariei?

    Nu stiu, ma gandesc. Este posibil.

  • Aveti o echipa pe care vreti sa o aduceti?

    Da. Am specialisti in administratie locala. Trebuie sa se stie insa ca eu am patru ani de administratia locala, in calitate de consilier local, deci nu le invat acum, in schimb, aparatul executiv din Primarie trebuie sa fie format din oameni care au o anumita performanta in domeniul lor.

  • Veti avea un consilier personal?

    Voi lua doi sau trei, legea imi permite. Nu pe administratie publica locala, ci pe specialitati foarte clare, cum ar fi derularea programelor cu finantare externa.

  • De cate ori il veti suna pe zi pe Traian Basescu si de ce?

    Voi incerca sa-l sun cat mai rar posibil. Pentru administratia locala o sa-l sun mai rar. Este o treaba pe care o cunosc destul de bine, dar pentru tot ce nu este la mine in mana si este la Primaria Capitalei il voi suna fara nici o problema. De exemplu, domnului Basescu i-am cerut deja ceva.

  • Bani?

    Da. I-am cerut bani sa pot respira. Am primit Primaria fara un leu in ea. N-am avut bani nici de curent electric.

  • A fost o campanie electorala murdara, in care ati fost atacat mai ales pentru viata personala. Lamuriti lucrurile, aveti prieten sau prietena?

    Sunt in politica de 14 ani, am functie de conducere de 8 ani, am trei mandate de presedinte al unei filiale judetene, am condus patru campanii electorale, niciodata nu am intalnit o campanie atat de mizerabila. Lucrul care m-a socat cel mai tare au fost atacurile directe la adresa mea si mai ales ca acestea au venit din partea unui om care din prima zi a spus: eu sunt profesor. Faptul ca sunt necasatorit este o problema care ma priveste. Am o prietena de multi ani de zile, care este medic. Este treaba mea cand o sa ma casatoresc. O voi face, dar o fac cand doresc eu, ma simt tanar si-mi place viata.

  • Care a fost cel mai greu moment din campania electorala?

    A fost un moment in turul doi de campanie cand s-au inmultit manifestele care ma atacau personal. M-au facut pana si Pinochio. Insa eu nu am raspuns cu aceeasi moneda pentru ca am mizat pe inteligenta bucurestenilor si am castigat, Mihalache a mizat pe prostia oamenilor si a pierdut.

  • A fost un vot politic sau a contat si persoana Adrian Inimaroiu?

    A fost cate un pic din toate. Cu siguranta a fost un vot politic, a contat si mesajul lui Traian Basescu, dar a contat si omul, pentru ca tot vot politic a fost si in Sectorul 5, unde oamenii au reactionat altfel.

  • Cat va mai dura Alianta PNL-PD?

    Alianta va dura foarte mult. Pe termen foarte scurt, Alianta se va intari pentru ca mesajul din campania electorala a fost unul pozitiv.

  • Veti veni la sedintele convocate de primarul general sau de prefectul Capitalei?

    Voi merge unde va fi nevoie.

  • Cat va fi spaga pentru o casa in mandatul Inimaroiu?

    Nu va exista acest lucru. Oamenii ma cunosc si de asta le este frica si au motive. Spaga in Primaria Sectorului 4 a fost pana acum ca buna ziua.

  • Ce avere aveti?

    Un apartament, doua masini autohtone si doua terenuri. Am un venit declarat de 200 de milioane de lei pe an, la cabinetul medical.

  • Va veti respecta promisiunile fata de alegatori?

    Voi reabilita stradutele dintre blocuri, voi moderniza parcurile de joaca, mai ales Oraselul Copiilor, unde nu s-a mai investit din 1976. Oraselul trebuie regandit si ridicat nou ca un Euroland, cu fonduri externe.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu bani