x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Alin Teodorescu: „Formula de guvernare aleasă de Traian Băsescu e foarte riscantă”

Alin Teodorescu: „Formula de guvernare aleasă de Traian Băsescu e foarte riscantă”

de Anca Nicoleanu    |    07 Feb 2012   •   21:00
Alin Teodorescu: „Formula de guvernare aleasă de Traian Băsescu e foarte riscantă”

• Jurnalul National: Care credeti ca au fost adevaratele motive pentru care Boc si-a dat demisia?

Alin Teodorescu: Personal, cred ca a fost mai putin calcul, cat presiune, devenita greu de suportat: presiune din partea colegilor din PDL, a opozitiei, strazii, mass-media, publi­cului. Un om aflat in fruntea partidului de guvernamant si a guvernului are nevoie de foarte multe perdele de protectie ca sa reziste influentelor faste si nefaste. Te trezesti dimineata, dai drumul la radio, te face praf. Citesti monitorizarile de presa care te fac in toate felurile. La pranz vine delegatia FMI care zice ca e bine, dar mai trebuie sa faci vreo 10-12 actiuni. Dupa-amiaza te suna colegii de partid care iti spun orice, numai ce ai nevoie nu. Iar seara deschizi televizorul si numai ca nu te fac handicapat mintal... E o functie grea. Cred ca dl Boc s-a saturat pur si simplu. Nu cred ca a fost vreun calcul prea elaborat.

• In ce masura PDL va recupera in sondaje, in conditiile in care Boc si-a dat demisia si acum Guvernul e condus de Mihai Razvan Ungu­reanu?

Demisia nu-i aduce dlui Boc, personal, prea multe puncte. Insa noul prim-ministru are toata libertatea de miscare. Daca dl Mihai Razvan Ungureanu reuseste sa treaca noul guvern prin Parlament si are un program politic capabil sa respecte agenda publica, atunci PDL este avantajat. Iar agenda publica este clara si cunoscuta de toata lumea. Daca dl Mihai Razvan Ungureanu promite sa faca pasi spre reducerea coruptiei, in special in gestiunea fondurilor publice, publicul l-ar sprijini. Daca dl Mihai Razvan Ungureanu promite sa faca ceva in domeniul taxelor si impozitelor, publicul l-ar sprijini. Daca dl Mihai Razvan Ungureanu reduce demagogia Guvernului si evaziunea fiscala, publicul l-ar sprijini.

La fel cu celelalte puncte de pe agenda publica. Oamenii nu vor pomeni. Oamenii vor conditii decente de lucru. Si o administratie de stat care sa le fie partener si nu adversar. E simplu, dar trebuie sa stii, sa vrei, sa poti...

• Cine va fi avantajat de alegerile comasate din iunie?

Partidele aflate acum in Parlament. Cele care au structuri organizatorice in teritoriu, au primari alesi, au consilieri locali si parlamentari. Sau, pe scurt, establishment-ul actual.

• Pentru Romania, e mai potrivit, in acest moment, un guvern politic condus de un tehnocrat, sau un guvern politic condus de un politician?

Dl Traian Basescu a ales solutia lui Emil Constantinescu – a gasit un om din afara partidelor, cu experienta, respectat de public, care se inhama la doua munci dintr-o data: sa conduca guvernul si sa refaca ba­zinul pulverizat al partidului de guvernamant. Putea alege si alte solutii, mai putin riscante, dar dansul a preferat sa intre intr-o campanie electorala individuala pentru refa­cerea credibilitatii pierdute. Cunoas­teti efectul unei asemenea solutii: partidul de guvernamant din 2000 (PNT-CD) nu a mai intrat in Parlament... Foarte riscant...

• Opozitia cere si demisia pre­se­dintelui. In ce conditii este realiza­bila?

Demisia este un act de vointa individuala. Numai daca persoana res­pec­tiva vrea isi da demisia. Iar Traian Basescu a spus clar ca nu vrea sa plece. Nimic de facut aici.

×
Subiecte în articol: interviu alin teodorescu