Candidat la sefia partidului, Emil Boc vrea fraiele PD pentru a indeplini tot ce a vrut fostul lider, Traian Basescu.
Emil Boc va fi ales, sambata, noul sef al PD, in lipsa de contracandidat. Mandatul inseamna pentru el indeplinirea mandatului lui Basescu, caruia spune ca nu ii este obedient, ci doar fan. Jurnalul National: Domnule Boc, va pregatiti sa fiti "presedinte plin" al PD. E greu in scaunul lui Traian Basescu?
Emil Boc: Oricui urmeaza dupa Traian Basescu sunt convins ca
nu-i e foarte usor, pentru ca standardele sunt foarte ridicate.
Pare, domnule Boc, ca partidul este condus tot de Basescu. El stabileste lista de ministri, tot el stabileste orientarea partidului, ati facut, liderii PD, carare la Cotroceni numai pana ce ati stabilit cine candideaza. In ce masura vor fi fraiele la dvs?
Traian Basescu ne-a chemat la Cotroceni doar pentru a ne spune ca are incredere in oricare dintre noi ca putem conduce PD si pentru a ne ruga sa nu folosim numele lui in competitia interna. Asta pentru a pune capat suspiciunii ca Traian Basescu l-ar fi dorit pe unul sau pe altul la conducerea PD. In rest, discutia a avut loc intre noi. Dar pe Basescu nu ne cereti sa-l scoatem din sufletul pedistilor, pentru ca el va ramane acolo pentru foarte multa vreme si conteaza ceea ce Traian Basescu spune pe scena politica romaneasca pentru pedistii nostri.
O echipa in locul lui Basescu
Pana la urma ati ramas singur in cursa. A fost o competitie atunci sau o intelegere?
Eu spun ca a fost o competitie si un efort de echipa. Proiectul lui Cezar Preda nu ar fi intrunit zece organizatii, iar proiectul meu si al lui Sorin Frunzaverde era perfect compatibil cu al lui Adriean Videanu si era firesc sa mergem cu un singur document. Si am ajuns cu totii la concluzia ca golul lasat de Traian Basescu poate fi umplut doar cu o echipa unita, solida.
Cine sunt cei 51 de bărbați condamnați în cazul de viol al lui Gisèle Pelicot, ce meserii au și câți ani vor sta la închisoare
Citește pe Antena3.ro
Nu a dezbracat PD prea usor haina social-democratiei? Realitatea face ca in ultimii ani PD sa nu fi fost de fapt un social-democrat autentic, ci indreptat mai mult catre centru dreapta?
PD a evoluat lent, dar sigur, de la centru stanga spre centru. Ceea ce face PD acum nu este un moment de ruptura, o schimbare de macaz, ci ceea ce facem este sa punem in acord actiunea noastra cu ideologia doctrinara. Altfel spus, sa recunoastem ceea ce suntem: suntem un partid care ne adresam centrului scenei politice romanesti, un partid care a fost votat si pentru ca suntem intr-o alianta cu un partid de dreapta si pentru ca am sustinut reducerea fiscalitatii si pentru ca Traian Basescu a luptat impotriva coruptiei si pentru ca sustinem in continuare o protectie sociala si o solidaritate activa, lucruri pe deplin compatibile cu orientarea populara.
Dumnevoastra sunteti popular?
Popular inseamna sa te adresezi tuturor paturilor dintr-o societate si nu inseamna a fi demagogic sau populist. Din acest punct de vedere cred ca asta am si facut in ultima vreme si asa am castigat si Primaria Municipiului Cluj-Napoca, pentru ca m-am adresat tuturor clujenilor.
Puteti explica insa care este diferenta majora dintre social-democratia si orientarea populara care a determinat PD sa renunte la prima si sa o aleaga pe a doua?
Diferente majore nu exista, exista puncte de continuitate si de accent diferit. Exista continuitate pentru ca vom crede in continuare intr-o solidaritate activa, intr-o justitie impartiala si independenta, intr-o lupta impotriva coruptiei, in tema proprietatii, dar in acelasi timp sa punem accentul pe producerea bogatiei in Romania prin sustinerea intreprinderilor mici si mijlocii, prin reducerea fiscalitatii si prin incorporarea valorilor morale in politica PD.
Daca nu sunt diferente majore, cum spuneti, de ce a fost nevoie de imbratisarea curentului popular?
Pentru ca aceasta doctrina este cea care ne reprezinta in urma evolutiei firesti pe care am avut-o.
PD imbratiseaza in totalitate principiile popularilor?
PD consfinteste o realitate de fapt consfintand principiile PPE.
Popularii militeaza pentru interzicerea avorturilor, ceea ce aminteste de perioada comunista a decreteilor. Sunteti de acord si cu asta?
Aceasta teza nu a fost analizata de noi si nu exista un motiv pentru care societatea romaneasca sa aiba acum o asemenea preocupare.
Domnule Boc, sa vorbim si despre ce va face PD in mandatul dvs. Mai este posibila o fuziune cu PNL?
Ea nu este exclusa, este posibila, numai ca nu constituie o prioritate in acest moment.
Va reusi Alianta sa supravietuiasca fara fuziune? Iata ca deja va contrati cu liberalii pe mai toate subiectele: alegeri anticipate, schimbarea presedintilor celor doua Camere, aveti apoi conflicte in judete pentru nerespectarea protocolului...
De acest lucru va pot asigura, pentru ca Alianta, in ciuda aparentei din mass-media ca nu e functionala, functioneaza foarte bine, iar relatiile interumane sunt foarte bune, fara asperitati. Ca mai sunt probleme in terioriu, sunt convins ca vor fi si in continuare, dar avem mecanismul institutional sa le rezolvam, protocolul aliantei. E firesc sa avem si divergente, ca altfel ne-am intoarce la PCR.
Daca vorbiti de unitatea Aliantei, cum explicati
atunci refuzul PNL fata de anticipate?
Este un punct de vedere, il respectam, vom face analiza in Alianta si vom lua decizia prin consens.
E totusi un subiect fundamental. Nu vi se pare ca, politic, unii trageti hais si altii cea?
Nu. E o dezbatere fireasca.
Asa cum este si modul in care premierul Tariceanu
v-a pus la punct pentru ca ati cerut public schimbarea presedintilor Camerelor?
Este o dovada a faptului ca dezbatem viu problemele cu care ne confruntam. Pe de alta parte, eu am discutat in interiorul Aliantei acest subiect si am spus colegial ca se asteapta de la noi sa guvernam, nu sa ne facem ca guvernam.
Domnule Boc, sincer, estimati ca aceste lucruri se vor si petrece? Anticipate, schimbarea sefilor Parlamentului...
Se vor intampla. Am incredere in colegii mei de coalitie. Stiti de ce este foarte important? Nu pentru ca as fi eu dictator, cum am fost acuzat, ci pentru ca in teritoriu oamenii au perceptia ca fiind in continuare condusi de activisti PSD, Alianta sufera de un fel de impotenta politica, pentru ca nu poate
sa-si puna profesionistii care cred in programul Aliantei in serviciile deconcentrate ale ministerelor.
Riscati sa dati un termen pentru anticipate?
Nu e vorba de un termen, ci de vointa politica.
Dictator vs obedient
Spuneati ca vi se reproseaza ca sunteti dictator. In partid sunteti acuzat insa de prea multa obedienta fata de Basescu, ca ati plecat la Palat cu lista de minstrii propusi de partid si v-ati intors cu ministrii lui Basescu etc.
Daca a crede in politicile pe care le-am inceput impreuna cu Traian Basescu in calitatea mea de presedinte executiv legate de un nou mod de a face politica si de formarea unei noi generatii de politicieni in Romania inseamna sa fii obedient, atunci as putea fi catalogat drept obedient. Asta este! Altceva nu pot comenta, pentru ca eu ma consult in toate deciziile pe care le iau cu colegii mei din PD.
Unde se opreste politica lui Traian Basescu si unde incepe Emil Boc?
Emil Boc este un presedinte care vine dupa Traian Basescu si stie ca are o responsabilitate imensa pe umeri si crede ca impreuna cu o echipa poade duce lucrurile facute impreuna cu Traian Basescu mai departe, iar Traian Basescu va fi intotdeauna in sufletul pedistilor. Pedistii sunt atenti si la declaratiile pe care le face presedintele tarii in mod public. Deciziile se iau insa in forurile partidului.
Dar care este nota personala a lui Emil Boc?
Emil Boc va duce mai departe o parte dintre politicile promovate de Traian Basescu si in acelasi timp va incerca, avand in vedere provocarile actului de guvernare, sa se asigure ca lucrurile pentru care Traian Basescu a fost votat, PD a fost votat, se vor realiza in practica prin actul de guvernare. Asta va fi nota specifica a lui Emil Boc: punerea in practica a promisiunilor facute in campania electorala.