x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Calin Popescu Tariceanu: "Stolojan era mai potrivit ca premier"

Calin Popescu Tariceanu: "Stolojan era mai potrivit ca premier"

23 Oct 2004   •   00:00

INTERVIU

Presedintele delegat al PNL, Calin Popescu Tariceanu, spune ca Traian Basescu are mai multa "apetenta" pentru discursul politic decat fostul lider liberal si ca Theodor Stolojan era mai bun in postura de premier.
MONICA IORDACHE

Click pentru a mari imaginea
REVENIRE. Calin Popescu Tariceanu spune ca e putin probabil ca PNL sa sustina un alt premier

  • Jurnalul National: Numele dvs., ca posibil premier, era cunoscut inca de la retragerea lui Stolojan. De ce ati amanat atat anuntul?

    Calin Popescu Tariceanu: Nu era cunoscut. Probabil faceam parte din acele cateva persoane care ar fi putut sa fie nominalizate pentru aceasta pozitie. Nominalizarea premierului din partea Aliantei este rezultatul unei evaluari interne in PNL si apoi, asa cum prevede protocolul, a unei consultari intre cei doi presedinti. Tot acest proces de nominalizare nu putea sa se faca batand din palme.

  • A fost totusi o presiune a Uniunii PSD + PUR?

    Nu. PSD incerca prin declaratii sa faca o anumita presiune, dar nu asta ne-a interesat. Ne-am facut un calendar propriu, iar anuntarea trebuia facuta inaintea inceperii campaniei electorale.

  • Nu ati fi preferat sa mergeti fara acest anunt in campania electorala?

    Nu. Cred ca din moment ce Alianta functioneaza pe baza a doua forte politice, era normal ca liderii acestor doua partide sa joace un rol important in campania electorala. Posibilitatea de a avea un candidat la Presedintie si unul la functia de prim-ministru trebuia exploatata.

  • V-ati fi gandit acum un an sau doi ca o sa intrati in tandem cu Traian Basescu?

    Nu. Sincer, nu. Mai mult, am fost unul din cei care au sustinut ideea, la crearea Aliantei, ca cea mai buna alocare a posturilor ar fi fost cu Stolojan premier si Basescu presedinte. Cu toate ca Basescu s-a dovedit un foarte bun ministru, iar la Primarie a gestionat lucrurile bine, politic si administrativ, cred ca are mai multa apetenta pentru discursul politic, zona in care se simte mai in largul lui. Stolojan cred ca ar fi fost mult mai potrivit pentru functia de premier.

    "Nu a fost aruncat"

  • Regretati ca l-ati aruncat pe Stolojan in cursa pentru Presedintie?

    Nominalizarea lui Stolojan nu s-a facut pe baza unor criterii subiective. Noi am facut un sondaj din care a reiesit ca era mai bine plasat in cursa pentru Presedintie decat Traian Basescu. Theodor Stolojan nu a fost aruncat, ci a considerat ca a fost o mare responsabilitate pe care si-a asumat-o cu multa barbatie.

  • Ce va recomanda pe dvs. pentru functia de premier?

    Functia aceasta presupune un cert suport politic al partidului care castiga alegerile. Din acest punct de vedere, eu sunt una dintre figurile care reprezinta liberalismul in Romania si am experienta politica si administrativa pentru ca am fost ministru. Am si o experienta manageriala in sectorul privat.

  • Dar deja au aparut acuzele, tocmai pentru ca ati fost ministru... Vi s-a spus domnul "Adio, slujbe"...

    As prefera sa nu intru cu domnul Geoana intr-o disputa de baiat de cartier, asa cum incearca domnia sa. Si mie mi-ar fi usor sa-i dau replici de acelasi calibru, dar mi-e jena sa-l numesc pe Geoana "Adio, Bucuresti" sau "Adio, guvern". Nu cred ca asta este sensul unei dezbateri politice. In ceea ce priveste acuzele, acestea sunt de-a dreptul ridicole, penibile. Daca dl Geoana, care isi da doctoratul in economie, nu stie ce presupune restructurarea unei economii care vine din spatiul socialist si vrea sa faca tranzitia spre capitalism, atunci ma intreb daca o discutie cu dl Geona pe aceste teme are sens.

  • Ati fost acuzat ca v-ati favorizat propria firma intr-un contract cu RomTelecom...

    Este o simpla afirmatie a PSD, fara orice fundament. In perioada in care am fost ministru, firma la care sunt actionar nu a avut nici un contract cu RomTelecom. Un contract de furnizate de automobile la RomTelecom a fost facut dupa ce mi-a incetat mandatul si a fost obtinut in baza unei licitatii la care au participat opt-noua firme si care a fost castigata de doua firme simultan, care au obtinut un numar egal de masini.

  • Basescu l-a jignit pe premierul Raffarin spunand ca a venit "sa-si ia tainul"...

    Se vede deja ca Guvernului incearca sa capete bunavointa tarilor importante prin diverse cadouri. Contractul Bechtel a fost atribuit unei firme influente din SUA, iar ca o compensatie pentru partenerii din UE, a mai fost acordat, prin incredintare directa, un contract catre concernul european EADS. Dar el a fost derulat prin ramura germana, in detrimentul celei din Franta. Ca urmare, firma franceza Vinci a primit un contract tot prin incredintare directa.

  • Dar declaratiile impulsive precum aceasta nu fac rau relatiilor noastre externe?

    Traian Basescu nu a spus ca premierul francez a venit sa-si ia tainul, este o deformare. Este exprimarea intr-o maniera foarte directa a ceea ce noi am simtit ca se intampla.

  • V-ati mai intalnit cu Theodor Stolojan?

    L-am vazut cu ocazia revenirii in tara. Nu este inca restabilit incat sa isi permita sa-si reia activitatea.

  • A fost consultat in privinta desemnarii dvs. ca premier?

    In privinta desemnarii premierului au fost consultate toate persoanele care au in momentul acesta o putere de decizie. Dl Stolojan mi-a delegat toate atributiile care decurg din statutul PNL, in tot ceea ce priveste functia de presedinte.

  • Deci nu a fost consultat. A fost informat?

    Dl Stolojan in acest moment nu ia parte activa la viata PNL.

  • E posibil ca Theodor Stolojan sa revina in viata publica in functia de premier?

    Imi doresc ca dl Stolojan sa se restabileasca insa cat mai repede si voi fi bucuros daca domnia sa va putea sa contribuie la efortul nostru, fie la nivelul Executivului sau la nivel politic. In privinta acestor posibilitati, asa cum vad situatia azi, lucrurile nu par foarte simple, dar cel mai bine ar fi sa-l intrebati pe dl Stolojan.

  • PNL l-ar sustine?

    E greu de presupus. Acum, alegerea Aliantei fiind facuta, nu cred ca putem sa ne gandim la o schimbare, dar sigur ca eu voi fi obligat sa discut aceste lucruri si cu colegii mei. Nu vreau sa las impresia ca refuz o astfel de discutie, dar din punct de vedere politic este putin probabil ca asa ceva sa se intample.

    "Fiecare are calitati"

  • Ar fi fost mai bun decat dvs. ca premier?

    Dl Stolojan are o experienta pe care putini din Romania o au, la nivelul Bancii Mondiale. Dar functia de premier nu este intotdeauna una cu un caracter predominant tehnocrat. Ea este inainte de orice o functie politica. Cred ca dl Stolojan are foarte multe calitati, eu am alte calitati.

  • Porniti de la 1%, la cat sperati sa ajungeti?

    Nu este o cifra care sa aiba vreo semnificatie, avand in vedere ca sondajul a fost facut cand inca nu imi anuntasem candidatura. Intentile de vot pentru Alianta vor spune foarte multe.

  • Prin ce e mai bun programul Aliantei decat cel al PSD+PUR?

    Programul nostru vizeaza o creste economica accelerata si sanatoasa, pentru diminuarea saraciei. Programul lor vizeaza un pachet de masuri sociale care dreneaza resursele actuale si care nu permit o crestere economica, care care sa reduca decalajele fata de UE si distribuirea unei bunastari si unei asistente sociale care sa raspunda nevoilor minimale ale cetatenilor.

  • Ce structura de guvern veti propune?

    Va fi cel putin un vicepremier, din partea PD. Structura nu este decisa, dar vom tine cont de modul in care este organizata Comisia Europeana, cu 25 de comisari. Nu vom avea 25 de ministere, dar inca mai discutam.

  • Cei care participa la dezbaterile pe program sunt si potentialii ministri?

    Sigur.

  • Cand preconizati ca PNL o sa isi aleaga presedintele "plin"?

    La urmatorul congres, in mod normal dupa alegeri. Dar cred ca vom castiga alegerile si prioritatea vor fi primele 100 de zile de guvernare. De aceea vom face congresul probabil la sfarsitul lunii aprilie 2005.

  • Si daca nu castigati?

    Nu cred ca nu vom castiga, asa ca ramane cum v-am spus.
  • ×
    Subiecte în articol: interviu cred premier stolojan functia