Au trecut doi ani din mandatul primarilor de sector ai Aliantei PNL-PD, dar acestia n-au depasit, din pacate, stadiul de proiecte, planuri si vise. Bucurestenii au asteptat schimbari rapide care s-au impotmolit in fasa. Jurnalul National incepe un serial de interviuri cu edilii Capi-talei. Primul testat este An-drei Chiliman, seful administratiei locale a Sectorului 1.
Jurnalul National: Au trecut doi ani din mandatul dvs., v-ati dat seama?
Andrei Chiliman: Trebuie sa recunosc ca era mai comoda viata in Parlament, pentru ca-mi puteam controla timpul. Pe de alta parte, imi place mult mai mult in administratia locala.
Daca maine ar fi alegeri, ati mai castiga?
Nu depinde de mine, depinde de alegatori, iar peste doi ani o sa am argumente suficiente ca sa-mi pot sustine candidatura.
Ati promis multe, ati reusit sa va tineti de cuvant?
N-am promis foarte multe, singurele lucruri au fost apa si canal pentru zonele care nu aveau: Vatra Noua, Straulesti, Giulesti-Sarbi, Chitila, Bucurestii Noi.
Dar v-ati laudat ca veti lichida jaful din Primarie?
Am luat masuri pentru oprirea scurgerii banilor publici in directii necunoscute.
Dar spaga a ramas in Primarie.
E un lucru pe care insa nu-l pot controla, pentru ca astea sunt chestiuni interpersonale si niciodata nu ajung la mine. Dar eu cred ca am redus motivele pentru care se dadea spaga si cred ca sunt pe drumul cel bun, pentru ca reclamatiile au scazut foarte mult, cel putin la nivelul urbanismului.
Vin ninsorile în România. Informare meteo ANM de vreme rea pentru toată țara
Citește pe Antena3.ro
Ati dat vreodata spaga?
Eu? Am dat de doua ori spaga, dar nu in administratie, am dat ca sa obtin un certificat medical, recunosc. Practic am fost si fraier, pentru ca l-as fi obtinut oricum.
Ati promis in campanie si strazi mai bune pentru zonele periferice, am fost pe Bulevardul Laminorului si e dezastru.
Motoul campaniei mele a fost "De la margine catre centru", este un lucru pe care l-am inceput inca de cand am ajuns primar. A durat mult asamblarea proiectelor respective. In 2004 am facut 20 de strazi, in 2005 am facut 80 de artere si circa 40 de alei, iar anul acesta avem proiecte si finantare pentru 180 de strazi si pentru inca 150 de alei din spatele blocurilor.
Dar in Bulevardul Laminorului oamenii erau foarte nemultumiti.
Acolo am pus conducta de apa.
Dar lucrarile au lasat de dorit?
Firma care a castigat este una care a luat lucrarea inainte sa ajung eu primar.
Este cumva vorba de firma Ponicon?
Exact, a lucrat prost pentru Primaria Capitalei, la Podul Marasesti, pe Soseaua Chitilei, pe Laminorului n-am avut motiv legal sa opresc lucrarea. Pana la sfarsitul anului viitor termin si lucrarile in aceasta zona.
Retrocedare bizara
De ce ne-a fost frica n-am scapat, luptele politice dintre PNL si PD in administratia locala sunt in mare voga, orgoliile sunt mari?
Orgolii sunt intotdeauna, iar la noi, la latini, sunt mai vizibile si mai publice. Sunt intepaturi intre noi, aici, la Sectorul 1, nu pot sa spun ca nu au existat.
Nu prea colaborati cu primarul general, decat prin scrisori?
E bine sa ramana multe lucruri scrise, tocmai prentru ca sa nu se spuna "n-am stiut".
I-ati trimis o scrisoare primarului general in care-i cereati sa exproprieze pe cauza de utilitate publica persoane care au terenuri in parcuri, ati primit vreun raspuns?
Va multumesc pentru campania pe care o aveti pentru salvarea parcurilor. Situatia este urmatoarea: Parcul Bazilescu este revendicat, in Parcul Bordei s-a facut o restituire, destul de bizara. Acolo a fost si vechiul Restaurant Bordei, cumparat de o persoana care l-a dara-mat, apoi mai e un teren de 700 de metri pe fosta arhiva a Sahia Film.
Pentru care ati dat autorizatie de construire a unui restaurant de lux?
Am dat, pentru ca era pe teritoriu privat, dar am constatat ca ei n-au respectat autorizatia si suntem in procedurile de anulare.
Parcul Bordei este parc?
Eu il tin minte ca parc de cand eram copil. Ma duceam impreuna cu fratele meu si ne placea sa mergem peste podul care leaga insula.
Probleme sunt si in Parcul Herastrau?
In Herastrau, BTT s-a privatizat, i s-au introdus in active terenurile de tenis si apoi a cerut terenul de sub terenurile de tenis si are acum in proprietate 7, 2 hectare. Mi se pare absolut strigator la cer, pentru ca zona respectiva din Parcul Herastrau a fost expropriata pe cauza de utilitate publica de municipalitate intre cele doua razboaie. Primarul general are obligatia sa incerce, indiferent de prietenii, de anumite relatii pe care le-ar avea cu cetatenii care sunt astazi proprietari ai BTT, procedurile de anulare in Justitie a actului de improprietarire pe terenul de 7,2 hectare.
Dar si dvs. ati vandut trei spatii comerciale din parc?
Am fost acuzat ca am vandut terenuri, de fapt n-am vandut nici un petec de pamant, pentru ca n-am aceasta abilitate, am vandut doar constructiile de peste teren. Este vorba despre trei restaurante care nu mai erau WC-uri de mult si erau pe lista de vanzari trimisa de Primaria Capitalei.
N-ati scapat nici acum de Hayssam, dupa ce i-ati luat pietele, vrea sa va ia el dvs. Parcul Floreasca?
In ceea ce priveste pietele, terminam intr-o luna, complet, evaluarea lor.
Mai au vreo legatura cu Hayssam?
Trebuie sa despagubim firma lui cu investitiile facute, facem o expertiza ca sa vedem valoarea reala, el cere mult mai mult.
Cu pietele sunteti in lichidare, dar cu Patinoarul Floreasca cum ramane?
Am constatat ca Hayssam este proprietarul I.A.P.I.T. In administrarea lui intra si Patinoarul Floreasca, pentru care Primaria Capitalei ar trebui sa faca exproprieri, pentru ca se vrea contruirea unui hotel de lux. Parcurile trebuie sa ramana parcuri. Sunt niste zvonuri care mi-au ajuns la ureche ca exista un interes ca pe terenul BTT sa se ridice vile asa cum se vrea in Parcul Bordei. Mi se pare inacceptabila aceasta chestiune. Ce, Patinoarul Floreasca a fost facut pentru Omar Hayssam sau pentru I.A.P.I.T? Patinoarul a fost facut pentru bucuresteni. Eu vreau sa fac acolo un patinoar acoperit care sa functioneze din octombrie pana in mai.
Pasajul Basarab nu fluidizeaza circulatia
Incep lucrarile la Pasajul Basarab, ce parere aveti despre aceasta lucrare?
Proiectul e un lucru necesar pentru Bucuresti. O solutie mai buna ar fi fost mutarea Garii de Nord in zona Garii Basarab cu transformarea actualei Gari de Nord intr-un mare mall cu parcaje subterane, dar pasaj tot ar fi fost, poate nu atat de lung. Dar decizia a fost luata, nu va rezolva totusi problema circulatiei pe inelul principal.
Dar era motivul pentru care va fi facut pasajul.
Cred ca, daca acest pasaj nu va fi insotit de o cascada de alte pasaje care sa preia traficul in zonele cele mai aglomerate, nu va rezolva problema reala pe acest inel.
V-ati impacat cu vrajitoarele?
N-am avut nimic cu ele, doar ca functionau ilegal. Una singura are autorizatie acum. Au fost doua la mine, in audienta.
V-au ghicit?
Cred ca venisera sa ma convinga.
Daca nu le dati autorizatie, va blesteama.
Nu mi-e frica de blestemele lor, eu cred in Dumnezeu.
Si v-a ajutat, pentru ca sunteti cel mai bogat primar, 13 terenuri, cinci case, aveti si o matusa Tamara?
Am devenit bogat in momentul in care s-a prapadit mama, anul trecut, prin mostenire de la ea.
Mai aveti matusi bogate?
Si sora mamei care mai traieste este o persoana care a avut avere, iar eu impreuna cu fratele meu suntem mostenitori. Fratele mamei care a fugit in Franta este pensionar, n-are pe nimeni, s-ar putea sa ne lase tot noua averea lui.
Nu este o gluma, ceea ce se vede a fost botezat pompos Bulevardul Laminorului, chiar daca doar o caruta poate sa-l traverseze. Cand ploua, oamenii nici macar nu-si pot scoate masinile din curte din cauza noroiului, dar platesc taxe si impozite mai mari, pentru ca locuiesc pe un bulevard din Sectorul 1. Cei care stau in zona au spus ca doar in campania electorala edilii vin pe strada lor si le fac promisiuni. Acestea sunt uitate imediat dupa ce acestia ajung pe scaunul de primar.
AVERE
"Nu trebuie sa-ti fie rusine sa ai unchi si matusi, aceasta notiune a fost pusa intr-o lumina foarte proasta de scandalul din jurul averii lui Adrian Nastase. Poate ar trebui ca in declaratia de avere sa ne trecem si matusile si unchii" - Andrei Chiliman
Si la periferie, taxele sunt ca pentru Sectorul 1
"Nu trebuie sa-ti fie rusine sa ai unchi si matusi, aceasta notiune a fost pusa intr-o lumina foarte proasta de scandalul din jurul averii lui Adrian Nastase. Poate ar trebui ca in declaratia de avere sa ne trecem si matusile si unchii" - Andrei Chiliman