x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Greg Konieczny: Companiile de stat au o mulţime de bani pe care nu-i folosesc 

Greg Konieczny: Companiile de stat au o mulţime de bani pe care nu-i folosesc 

de Cristian Anton    |    11 Mai 2016   •   11:56
Greg Konieczny: Companiile de stat au o mulţime de bani pe care nu-i folosesc 
Sursa foto: Marin Raica/Intact Images

Din 2009, Fondul Pproprietatea este administrat de Franklin Templeton, unul dintre cei mai mari manageri de fonduri la nivel mondial, el gestionând active de 600 miliarde de dolari. Greg Konieczny este şeful echipei locale a Franklin Templeton şi reprezentant permanent al Fondului Proprietatea.

 

Rep: În momentul de faţă, la prezentarea raportului anual de activitate, cum consideraţi că a fost anul 2015 pentru Fondul Proprietatea?

Greg Konieczny: Cred că a fost un an dificil. Cele mai importante motive de îngrijorare au fost pieţele internaţionale, în special pieţele emergente, care au suferit din cauza atitudinii negative a investitorilor, a evaluărilor scăzute şi a preţului aurului care ne-au afectat evoluţia. De fapt, a fost primul an în care am avut pierderi de când manageriem acest fond.

Rep: În aceste condiţii, mai dificile, care sunt perspectivele pentru anul 2016?

G. K.: Anul acesta se arată mult mai interesant. Dacă ne uităm la piaţa globală, vedem că pieţele au început să recupereze pierderile şi un interes mult mai mare pentru pieţele de frontieră, emergente. Sunt mai mulţi investitori care-şi arată interesul, inclusiv pentru România. Economia românească va creşte, probabil, anul acesta cu 5% şi asta ar trebui să ajute performanţele companiilor şi, de asemenea, să atragă şi mai mulţi investitori. De asemenea, preţul aurului va creşte cu 50% mai mult decât în ianuarie, ceea ce indică o evoluţie bună.

Rep: Fondul Proprietatea a cerut dividende mai mari de la companiile de stat la care deţine acţiuni, ca Nuclearelectrica şi Oil Terminal. Nu credeţi că acest lucru va afecta stabilitatea financiară a societăţilor?

G. K.: Cred că aceste companii au suficiente fonduri cash, astfel încât să le permită plata utilităţilor, susţinerea funcţionării şi chiar ar trebui să-şi schimbe structura capitalului. În aceeaşi situţie se află Romgaz, Conpet şi multe alte companii de stat, care au o mulţime de bani cash pe care nu-i folosesc de ani de zile, iar în acest timp toţi aceşti bani distrug valoarea acţiunilor, acţiuni deţinute şi de guvern.

Rep: De ce Fondul Proprietatea nu mai plăteşte dividende acţionarilor săi?

G. K.: Fondul Proprietatea plăteşte dividende, facem distribuiri de cash, dar o facem prin returnare de capital, cum i se spune, iar beneficiul pentru acţionari în acest caz este că nu mai plătesc taxe, în timp ce pentru plata de dividende ar trebui să achite taxe.

Rep: Care sunt neplăcerile, ce nu este în regulă, în prezent, cu economia românească?

G. K.: Eu cred că economia arată grozav. Desigur, întotdeauna este loc de mai bine, mai sunt o mulţime de făcut, atât de către actuala, cât şi de viitoarea guvernare. În primul rând, este vorba despre îmbunătăţirea performanţelor companiilor de stat, dar şi despre privatizarea acestora, care ar trebui să le facă mai performante, precum şi o fiscalitate scăzută.     

Fondul Proprietatea are acţiuni la 48 de companii din România, printre care şi coloşi precum Hidroelectrica, OMV Petrom, Aeroporturi Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Enel Distribuţie Banat, CE Oltenia, Romgaz, Poşta Română etc.

FP primeşte în 2016 dividende de 154,2 mil lei de la marile companii de stat din România

„Anul 2016 se arată mult mai interesant. Dacă ne uităm la piaţa globală, vedem că pieţele au început să recupereze pierderile şi un interes mult mai mare pentru pieţele de frontieră, emergente. Sunt mai mulţi investitori care-şi arată interesul, inclusiv pentru România”.

 

3,4 mld euro era valoarea activelor deţinute de Fondul Proprietatea în România, în 2009.

Iniţial, acţionarul majoritar al FP era statul român, alături de alte câteva mii de persoane fizice din România. Ulterior, acţiunile acestora au fost cumpărate de fonduri de investiţii străine, chiar dacă acestea nu au nici o legătură cu procesul de despăgubire pentru proprietăţilor confiscate abuziv înainte de 1989.

×
Subiecte în articol: Greg Konieczny Fondul Proprietatea