Szasz Jeno este primarul Odorheiului Secuiesc si liderul Uniunii Civice Maghiare. Desi pare un radical, se considera moderat, "iar moderatii udemeristi sunt niste oportunisti". Ca sa ramana moderat si om politic, o cam da cotita prin spatele Consiliului National Secuiesc, lasandu-I pe baieti la inaintare.
Jurnalul National: Cum s-a implicat Uniunea Civica Maghiara in problema restituirii proprietatilor Gojdu?
Szasz Jeno: Din Ungaria, de la Budapesta?
Sa zicem de la noi, de aici...
De la noi... Trebuie sa recunosc ca nu cunosc in amanuntime aceasta problema. Eu am inteles ca este o intelegere bilaterala intre cele doua tari, si din acest punct de vedere ne depaseste. Nu prea cunosc problema, din fericire sau din nefericire. Ramane de vazut.
Care sunt relatiile UCM cu UDMR?
Dupa 15 ani, noi (maghiarii - n.r.) avem acelasi sistem politic ca si inainte de â89. Atunci era PCR, acum, pentru maghiari, avem numai UDMR. Ateismul si crestinismul sunt doua ideologii diferite. Noi dam posibilitate maghiarimii ca sa aleaga liber.
Sunteti inversunat impotriva coruptilor din UDMR...
In general, prea mare diferenta intre mai-marii pesedisti si mai-marii udemeristi nu prea exista. Si intre politicienii UDMR sunt unii cu foarte mari averi, probabil ca unii au averi mai mari decat bugetul Odorheiului pe cinci ani. Avem nevoie de o alta reprezentare in Parlament, in care omul sa nu mai intre cu problema Universitatii pentru comunitatea maghiara si sa iasa cu licenta de export pentru lemne. Indiferent cine a fost la guvernare, stanga sau dreapta, si tu tot acolo esti, asta cum se numeste?
UCM vine cu lideri curati?
Nu pot sa spun acest lucru, pentru ca sistemul lui Ceausescu s-a pastrat oarecum si sunt multi care au radacinile politice acolo. Nu am ajuns inca sa studiem daca la noi sunt oameni care au avut legaturi cu fosta Securitate.
Ce locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Citește pe Antena3.ro
Dar membri implicati in alte scandaluri, coruptie, economie sunt?
Probabil ca avem mici complici ai UDMR care s-au infiltrat la noi si ne ingreuneaza munca. Acesti oameni sunt trimisi, sunt foarte greu de identificat, apare la suprafata numai problema, nu si persoana care a creat-o.
Ce sanse aveti la alegeri? Ati spus ca va testati la locale si apoi analizati daca e cazul unei aliante sau al unei alte forme de colaborare cu UDMR.
Acum doi ani am facut sondaje inainte de alegerile locale. Acestea au aratat ca avem o sustinere de 65%-70%, cel putin din regiunea noastra. Asta nu inseamna ca am avea puterea sa intram, pentru ca suntem doar 7% din populatia tarii noi, comunitatea maghiara. Dar spun ca trebuie sa ajungem la o intelegere dupa ce cunoastem rezultatele la locale.
V-ati gandit totusi la o formula de intrare solitara in Parlament?
Atunci ar insemna ca noi sa dam cateva locuri, pe listele noastre, la UDMR. Dar, daca ei au majoritate la locale, am putea urmari modelul din Slovacia. Acolo au fost mai multe organizatii ale maghiarilor care apoi s-au unit. Dar si la bine, si la rau.
Care sunt primele nume de pe listele UCM?
Sigur ar fi domnul Silaghi Szolt, care este presedintele Consiliului National al UCM, a fost deputat pe listele UDMR. Tulit Attila, din Sfantu Gheorghe, Arus Zsolt, de la Gheorghieni. Sunt multumit si de activitatea celor de la Satu-Mare, Heghedis, cei de la Zalau lucreaza bine, la Mures, domnul Tökes Andras, fratele episcopului Laszlo Tökes. Ei au contactul cu oamenii din comunitatile lor. Este singurul avantaj al nostru. N-avem sustinere in mass-media, nu avem presa, suntem patroni de firme si de ziare si de televiziuni, dar avem contactul cu oamenii.
Ungaria
Ce sprijin acorda guvernul de la Budapesta maghiarilor din Romania?
Prea putin! Din acest punct de vedere, Romania face mult mai multe decat Ungaria. Va dau exemplul dublei cetatenii. Romania a rezolvat aceasta problema, Ungaria nu a reusit. Eu invidiez Romania pentru felul in care rezolva problema celor de peste granita, fata de ce a facut guvernul maghiar. Ungaria are de invatat de la romani din foarte multe puncte de vedere.
Studentii de la Cluj au strans steagurile Ungariei ca sa isi manifeste dezaprobarea fata de lipsa sprijinului guvernului ungar.
Am o parere foarte rea despre actuala guvernare din Ungaria, astia nu sunt interesati de problemele noastre. In unele situatii, in loc sa ne sprijine... Cel putin, in ultimii patru ani, sprijinul lor a fost aproape inexistent.
Religie vs. handicap
Cum a evoluat situatia maicutelor de la Inimi Neprihanite?
Scandalul inceput in â98-â99... Deci, scoala ajutatoare pentru copiii handicapati este o problema sociala. Acea scoala s-a transformat in orfelinat cu copii normali. Strategia guvernamentala spune ca orfelinatele trebuie desfiintate, copiii orfani sa fie plasati la familii, iar banii sa nu mai fie alocati acestor institutii, ci parintilor adoptivi. Copiii handicapati au nevoie insa de o institutie speciala care sa-i ajute. Si, cand vorbim de copii cu handicap, nu mai vorbim de etnie. Aceasta scoala a ajuns, cu toate ca orasul a asigurat teren in baza unei intelegeri ca se va construi o scoala pentru handicapati, un orfelinat. Impotriva strategiilor guvernamentale si a influentelor care vin dinspre Europa. In loc sa li se asigure un loc copiilor nostri cu handicap, sunt adusi acolo orfani din Craiova, Dolj, de nu stiu unde, si nu este normal. Si, pana nu se rezolva problemele sociale ale regiunii, nu este bine sa aduci copii din alte parti. Dar acestei probleme i s-a dat o conotatie etnica.
Orfanii sunt dusi acolo pentru ca maicutele sunt romance sau pentru ca sunt greco-catolice?
Daca vorbim despre bisericile istoricesti, atunci Biserica greco-catolica ar trebui sa faca o manastire. Daca e vorba de asta, atunci sa se puna cartile pe fata si sa se spuna ca "Biserica greco-catolica a fost prigonita pe vremea lui Ceausescu si vrem sa avem cateva institutii, lacasuri, manastiri pentru noi". Dar, daca vorbim despre infiintare unei manastiri, caci, asa cum banuiti si dumneavoastra, despre asta este vorba, atunci sa se faca acolo unde sunt greco-catolici. La Odorhei, 20 de greco-catolici. Sa se faca una in jurul Blajului. Acum avem conflicte vizavi de retrocedarea terenurilor agricole intre greco-catolici si ortodocsi. Am fi dispusi chiar sa rascumparam aceasta cladire la valoarea de investitie, daca ei ar construi din acesti bani o manastire pentru maicutele greco-catolice acolo unde ele se simt acasa. Ar fi benefic si pentru maicute, ca congregatie, si pentru copiii nostri cu handicap, care asteapta acasa, ca parca asa se stie in Elvetia, ca pentru ei s-a construit o scoala speciala.
La 15 martie ati vorbit cu Basescu?
Personal cu dansul, nu. Dar am vorbit cu consilierii sai. Mi-au spus ca presedintele o sa vina la un moment dat...
Si totusi
De ce, timp de patru zile, cat am stat in Odorhei, nu ne-au taiat ungurii in bucati?
Acest tam-tam vine de la Ceausescu. El a fost comunist, dar un nationalist-comunist. O parte din elita politica de acum a fost crescuta de el. Despre celelalte voci... inseamna ca nu vin pe aici. Cel putin 70% din comunitatea romaneasca din Odorhei a votat cu mine.