Maine, 28 mai, de la ora 16:00, la standul editorii Polirom, Mihaela Radulescu va invita sa-i fiti alaturi la lansarea celui de-al treilea sau volum, dupa “Despre lucrurile simple' si “Niste raspunsuri'. Autoarea ne-a raspuns la cateva intrebari despre noua aparitie editoriala, pe care o descrie drept o carte interactiva, o carte in paginile careia cititorul poate sa ofere propriul raspuns celor peste 400 de intrebari pe care Mihaela Radulescu le-a strans de-a lungul timpului, in orele de documentare dedicate emisiunilor pe care le-a prezentat.
●Jurnalul National: “Intreaba-ma orice', un titlu care aduce aminte de jocul “adevar sau provocare'. In ce fel este aceasta carte o provocare pentru tine si in ce fel este o provocare pentru cititori?
●Mihaela Radulescu: Fiecare carte pe care o scriu e o provocare, in primul rand pentru mine. Asta de acum are o gaselnita, care sper sa placa - cititorul va continua s-o scrie, adica am lasat loc liber sub cele 425 de intrebari strecute printre povesti, astfel incat fiecare sa-si raspunda lui insusi. Cartea, in versiune integrala, apare la editura Polirom si se va gasi in librarii si online. Iar cele 425 de intrebari din carte, in premiera pentru un autor roman, vor putea fi accesate ca aplicatie electronica de pe Iphone si Ipad, prin munca grozava a celor de la Humanitas Digital, care au realizat aplicatia in timp record. In plus, e si o invitatie la "o joaca de oameni mari", prin care pot accesa intrebarile si pot raspunde pe pagina de facebook a cartii "Intreaba-ma orice".
●Cu atat mai provocator mi se pare titlul cartii tale, cu cat esti persoana publica, “devorata' continuu de admiratori, invidiosi, carcotasi... Cum te-ai oprit la acest titlu?
●Mi s-a parut cel mai puternic, cel mai comercial. Am invatat ca o carte se vinde mai usor daca stii sa-i faci si un marketing bun.
●Cartea spuneai ca ti-ai dorit sa fie una interactiva, in care cititorii sa ofere un raspuns la intrebarile din volum. Intr-un fel, se poate spune ca ii intervievezi pe fiecare dintre cei care aleg sa scrie un raspuns in paginile cartii?
●Din fericire, nu trebuie sa-mi raspunda mie, ci lor insisi. Intimitatea raspunsurilor fiecaruia mi s-a parut o cale mult mai dreapta spre onestitate.
●Povesti de fictiune, articole pe care le-ai publicat in presa de-a lungul timpului si 425 de intrebari, astfel este construit acest nou volum. Povestile de fictiune sunt pura fictiune sau jurnalistii vor avea de ce sa se lege pentru a transforma fictiunea in realitati ale vietii tale personale?
●In plus, mai sunt cateva ilustratii minunate, realizate de actrita Ana Ularu, de Andreea Esca si de Dani Otil. Ana e extrem de talentata, in multiple directii, o ador. Andreea Esca picteaza de multa vreme si, de vreo 8 ani, in toate casele in care am locuit am asezat pe perete un tablou... despre mine, pe care mi l-a daruit. L-am asezat printre ilustratiile cartii, cu aceeasi placere cu care i-am admirat mereu pornirea asta artistica. Dani deseneaza foarte expresiv si nu m-am putut abtine... I-am rugat sa-mi dea lucrarile lor, dupa ce-mi citesc intrebarile, astfel incat fiecare ilustratie sa fie ca un raspuns al lor. Imi place sa-i creez cititorului un "pachet" de senzatii, iar desenele lor spun niste povesti surprinzatoare. In povesti se regaseste, ca si in celelalte carti ale mele, o fictiune inspirata din viata mea sau a altora de langa mine. Dar mi se pare inutila cautarea asemanarilor cu viata mea, e mai castigatoare cautarea cu tine insuti...
●Exista intrebari in viata ta carora nu doresti sa le afli inca raspunsul?
●Exista intrebari la care vreau, cu aceeasi neliniste, sa caut raspunsuri. Si, da, poate ca-mi place mai mult cautarea asta, decat unele raspunsuri, cateodata.
●Iti aduci aminte de un moment din cariera ta in care o anumita intrebare a nascut un moment deosebit, emotionant, iesit din comun?
●Mi-ar placea sa cred ca am emotionat niste invitati cu intrebarile mele de-a lungul vremii si ca am transmis starea asta si acasa. Mi-e greu sa numesc una, toate au depins de context.
●Ai putea sa alegi o intrebare pusa de fiul tau pe care cu greu ai putea sa o uiti?
●"De ce nu cade soarele de pe cer?" Ne jucam si acum cu intrebarea asta adorabila.
●Lucrezi si la un roman. Cum merge scrisul? Te viziteaza muza suficient de des sau iti da batai de cap?
●Cu romanul e mult mai complicat, de aceea nu ma grabesc. Sincer, nu astept muza, o provoc in toate chipurile, scriu zilnic, nu doar in functie de stari si decor... Zilele "negre" sunt doar cele in care sterg ce-am scris in altele.
●In ce fel te ajuta la scrierea romanului experienta celor trei carti pe care le-ai lansat pana acum?
●In fiecare dintre cele trei carti am strecurat povesti de fictiune, ca un fel de antrenament pentru scrierea romanului si ca un soi de verificare a reactiilor cititorului. Nu ard etape, vreau sa nu dezamagesc.
●Poti sa ne spui cateva dintre cartile si autorii tai de suflet?
●Acum citesc "Something Borrowed", scrisa de Emily Giffin si ma distrez grozav. Nu vreau sa fac parada cu ce citesc si ar fi prea multi autori de insirat, dar pot risca afirmand ca citesc mult si amestecat si ca-mi place sa am mereu doua carti pe noptiera, una cu care sa adorm si una care sa ma tina treaza.