x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Mihai Stuparu - De ce nu este adus Munaf in tara

Mihai Stuparu - De ce nu este adus Munaf in tara

de Marina Constantinoiu    |    05 Sep 2005   •   00:00
Mihai Stuparu - De ce nu este adus Munaf in tara

Ambasadorul Romaniei la Bagdad explica de ce nu poate fi adus in tara ghidul ziaristilor romani rapiti in Irak.

Zilele trecute, presedintele Traian Basescu i-a conferit Ordinul National "Steaua Romaniei". In argumentul sau, presedintele a spus ca distinctia se confera pentru "profesionalismul de care a dat dovada in indepliniarea misiunilor incredintate". Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei la Bagdad, ne-a vorbit despre "misiunea" din spatele distinctiei primite.
Jurnalul National: Sunteti unul dintre "eroii de la Bagdad", un erou de doua ori: in primul rand, pentru misiunea pe care o aveti pe umeri, ca ambasador acolo, in al doilea, pentru criza ostaticilor romani in Irak, ce ne-a marcat si ne marcheaza in continuare. Va propun sa comentati un pic aceasta distinctie.
Mihai Stuparu: Distinctia pe care am primit-o si onoarea care mi s-a facut nu cred ca au tintit numai rezolvarea unei probleme punctuale, ci ansamblul problemelor care sunt acolo, specificul in care se desfasoara activitatea, care e un lucru total diferit fata de ceea ce se intampla in oricare stat, sa zicem, cu o situatie normala, pentru ca aici, din punct de vedere al stabilitatii, al organismelor statului, este o situatie in curs de stabilizare si de normalizare. In afara de asta, a trebuit si trebuie in continuare mentinuta o relatie foarte stransa cu autoritatile locale, cu institutiile in formare ale statului irakian, pentru care a contribuit si Romania, atat in perioada de pregatire a alegerilor, dar si dupa. Dupa cum stiti, suntem angajati in procesul de reconstructie institutionala, dar si in specializarea unor cadre irakiene, in domeniul militar, diplomatic, economic. Deci modul de a face relatiile acolo, de a le intretine, de a cunoaste oamenii si de a le transpune in actiuni benefice pentru Romania e un complex de factori atipic. Deci nu e vorba numai despre o chestiune punctuala.

O tara speciala


Tocmai de aceea vorbim despre o dubla calitate de "erou". In aceeasi dubla calitate, va rog sa faceti un pronostic: in primul rand, credeti intr-o stabilizare a Irakului intr-un viitor apropiat si, in al doilea rand, ne dati tot 50 de ani, ca si presedintele, pana la aflarea adevarului despre rapire?
In primul rand, nu sunt de acord cu doi termeni aici. Unul este cel de cel de "erou". E prea mult spus. Doi, "pronostic". Din nefericire, aici nu suntem in domeniul sportiv. Si pronosticurile despre situatia dintr-o tara, indiferent ce tara este ea, se pot dovedi contraproductive. Adica un astfel de pronostic, mai ales mediatizat, poate sa aduca niste servicii foarte mari, daca este cazul, dar si niste deservicii enorme, daca este crezut si de alte persoane. Deci nu cred ca e cazul de pronostic, ci mai degraba de evaluarea unei situatii complexe si eterogene din punct de vedere religios, etnic, social, tribal, care exista acolo. In al doilea rand, datorita unor factori de natura economica, sociala, inca dificili, a face un pronostic si chiar o evaluare este hazardat. Repet, problema are foarte multe componente, inclusiv generate de situatia in plan regional, de relatiile cu vecinii, pentru care s-au depus eforturi deosebite de a le aduce la un nivel care sa permita Irakului sa conteze pe o stabilitate la diversele granite pe care le are. Insa, avand in vedere amploarea sarcinii asumate de coalitia internationala la care si Romania este parte, de obiectivele acesteia, eu am incredere ca situatia va evolua pozitiv, in ciuda semnalelor care au aparut in ultima vreme, o recrudescenta a actiunilor violente. Astea sunt generate si de momentul deosebit de actual al elaborarii Constitutiei si acceptarii ei prin referendum, in octombrie. Este foarte greu sa ajungi la un consens acolo si e foarte greu, tinand cont si de eterogenitatea Irakului. Daca va aduceti aminte, pentru elaborarea Constitutiei in Romania a fost nevoie de un an si jumatate de consultari cu expertii internationali. Timpul avut la dispozitie in Irak a fost mult mai scurt.

Si la noi nici nu se punea problema federalizarii!
D-aia am si spus ca e foarte complexa, pentru ca societatea irakiana nu e omogena, iar clivaj exista pe probleme etnice, religioase. In pofida timpului scurt si a faptului ca un document, chiar daca va fi adoptat si va fi perfectibil, este la fel de importanta si respectarea unui calendar politic. Cum a fost acela al organizarii alegerilor din ianuarie, care a fost un gir suplimentar. Deci nu mai erau niste institutii si persoane numite de fortele coalitiei, ci erau alese.

Si interimare!
Exact. O amanare repetata a proiectului de Constitutie nici n-ar fi posibila, conform prevederilor legii administratiei de tranzitie. Amanarea sau blocarea lui ar transmite la nivel macro un semnal foarte negativ, care n-ar sluji cu nimic la stabilizarea situatiei si la continuarea eforturilor si pe plan politic, si institutional, si economic. De-aia spuneam ca am totusi convingerea ca se va ajunge daca nu la un consens, la un compromis, care sa permita continuarea acestui calendar, care, repet, este foarte important.

Nu ocoliti al doilea raspuns!
Nu. Ce va faceti sa credeti asta?

Sunteti diplomat!
Dupa cum stiti, statutul meu si pozitia acolo sunt de trimis al presedintelui. Din moment ce presedintele a avut o intreaga conferinta de presa pe acest subiect, ce as mai putea eu adauga?

Deci credeti in cei 50 de ani?
Pai, eu cred ca vom apuca si mai mult decat atat.

Vom apuca si mai mult sau ne va lua si mai mult pana vom afla adevarul?
.... (rade).

Eu vreau sa stiu altceva: atat timp cat dosarul nu este clarificat in tara si exista un personaj implicat in acest caz, aflat in custodia americanilor sau irakienilor - ma refer la Munaf - , ati facut vreun demers, in numele autoritatilor romane, pentru a obtine aducerea lui in tara, pentru audieri?
Autoritatile competente romane s-au ocupat direct de acest caz, deci nu s-a facut prin intermediul ambasadorului. Problema e ca sunt chestiuni si de ordin juridic, si de cetatenie. Domnia sa are, daca nu ma indoiesc, numai cetatenie americana.

... si irakiana, din cate stim noi.
Repet, n-am o confirmare in sensul asta. In plus, e o problema legata si de niste acorduri pe care ori nu le-am avut, ori au expirat si trebuie renegociate, dar asta nu se poate face cu un guvern interimar, in ceea ce priveste Irakul. De-aia s-a si ajuns la solutia deplasarii unor reprezentanti ai catorva institutii ale statului la Bagdad, pentru a discuta cu persoana respectiva. Deci nu e vorba ca nu vrem sau ca nu s-au initiat niste demersuri. Sunt foarte multe probleme care apar si intre state europene, cand e vorba de extradari! In contextul actual din Irak si al acordurilor care nici nu mai sunt majoritatea in vigoare, problema nu e deloc simpla, asta e.

Oameni si fapte


Cel putin unul dintre cei rapiti in Irak, ziaristul Ovidiu Ohanesian, insista ca Munaf sa fie adus aici si audiat.
Eu nu am cum sa judec acum parerile numeroase care exista pe marginea acestui caz. Cum sa spun, acum? Fiecare e liber sa-si spuna parerea pe baza a ceea ce stie sau ceea ce nu stie. Probabil ca ar fi util pentru justitie ca el sa fie adus acolo, dar v-am spus care sunt principalele probleme de ordin juridic.

Domnul Octavian Harseu, pe care ne-ati lasat sa-l tratam, vreo trei zile la rand, drept "misteriosul negociator", mai este la ambasada?
Da, este. Nimeni nu a ascuns nimic, n-am fost intrebati nici un moment direct daca lucreaza la ambasada, daca el este... A fost o perioada foarte complexa, care a necesitat eforturi deosebite, si umane, si fizice, deci n-aveam timp sa periem toata media si la fiecare eventuala afirmatie sa facem noi comentarii de acolo. In plus, am mai spus si imi mentin parerea: speculatiile care s-au facut atunci erau contraproductive. La momentul initial, cel putin, sporeau imens valoarea ca ostatici, in detrimentul valorii umane a persoanei respective. Si orice speculatie era atent urmarita. Ce se spunea in presa romana se stia si acolo. Nu era vorba deci de a ascunde ceva, ci era vorba despre a desfasura o activitate extrem de delicata si care putea pune in pericol si eforturile intreprinse pentru recuperare si pentru securitatea ambasadei. Asta era singurul motiv.

Cum apreciati reprezentarea Romaniei la Bagdad, in momentul actual?
Tinand cont de situatia existenta, mai ales din perspectiva masurilor de securitate necesare, da. Inca este o perioada de interimat, deci de formare a institutiilor de baza ale statului irakian. Deci nu avem de-a face, din nefericire, deocamdata, cu un sistem institutional si economic functional si structurat, care sa permita abordarea lui sectoriala, cum o facem intr-o misiune "normala". Pentru moment, personalul de acolo si modul in care-si desfasoara activitatea este suficient, inclusiv din perspectiva prezentei pe care Romania o are in cadrul coalitiei, si care este foarte apreciata.

PRECIZARE


"Dupa cum stiti, statutul meu si pozitia acolo sunt de trimis al presedintelui. Din moment ce presedintele a avut o intreaga conferinta de presa pe acest subiect, ce as mai putea eu adauga?"
Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei in Irak

CHICHITE


"E o problema legata si de niste acorduri pe care ori nu le-am avut, ori au expirat si trebuie renegociate, dar asta nu se poate face cu un Guvern interimar, in ceea ce priveste Irakul"
Mihai Stuparu, ambasadorul Romaniei in Irak
×
Subiecte în articol: tara interviu