x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Opaina - De la "Micul Paris" la "Micul Tokyo"

Opaina - De la "Micul Paris" la "Micul Tokyo"

16 Mar 2005   •   00:00

INTERVIU
Candidatul PUR la Primaria Capitalei, Radu Opaina, pune mare pret pe experienta japoneza. Radu Opaina, candidatul PUR la Primaria Capitalei, vrea sa faca din Bucuresti nu Micul Paris, ci Micul Tokyo. El considera functia administrativa o functie de demnitate si vrea sa-i trimita pe angajati la scoala.
ANIELA NINE

CE N-AR FACE. Radu Opaina spune ca nu ar renunta sub nici o forma la principii numai ca sa ajunga primar general al Capitalei Romaniei
Jurnalul National: Domnule Opaina, de ce v-ati decis sa candidati la Primaria Generala ?
Radu Opaina: Pentru ca vreau sa ma implic si mai mult, pana la capat in administratia acestui Bucuresti, care este la pamant din toate punctele de vedere: si social - vedeti viata oamenilor - si economic - vedeti bugetul Primariei ani de zile facut praf. Suntem datori pana peste cap si nu s-a refacut nimic in Bucuresti. A dictat politica pana acuma, inaintea problemelor oamenilor.

Dar si dumneavoastra sunteti implicat politic, v-ati inscris in PUR... Nu va fi o situatie asemanatoare?
Ma implic o data administrativ si ma implic si in politica. Pentru ca si clasa politica trebuie reformata. M-am implicat si politic, deoarece clasa politica actuala trebuie reformata. Eu unul m-am implicat si in politica, pentru ca m-am saturat de ceea ce se intampla cu clasa politica, si aici este nevoie de un suflu nou, de tineri care s-au implicat si au dovedit ca vor sa faca ceva ca sa schimbe aceasta stare de spirit.

De ce v-ati decis sa candidati acum si nu in iunie anul trecut?
Si anul trecut era sa candidez. Dar au fost discutii total neserioase. Cu o jumatate din Alianta PNL-PD am avut discutii, dar nu oferte. E vorba de PNL. Am purtat discutii cu seful filialei PNL Bucuresti. Dar nu am candidat, pentru ca nu am gasit solutia optima. Acum am gasit-o.

Alte partide v-au mai facut oferte ?
Oferte, da, mi s-au mai facut anul trecut, dar, la fel, au fost discutii si mod de lucru total neserioase. E vorba de un partid mult mai mic, dar care tipa tare prin vocea liderului: PNG.

In declaratia de avere ati mentionat ca aveti depozite de 1.500 si 2.500 de euro. Intentionati sa contribuiti financiar la campanie?
Nu, participarea mea la aceasta campanie este o colaborare, eu vin cu persoana, cu notorietatea, cu dorinta de a face treaba, iar partidul vine cu sustinerea politica si financiara.

Sefia la RADET

Ati fost sef la RADET o perioada scurta de timp, doar trei luni si ceva. Ce le-ati raspunde celor care v-ar reprosa ca nu ati facut nimic bun pentru bucuresteni in acea perioada?
Le voi dovedi ca nu este adevarat. Le voi dovedi cu acte prin care le voi arata ce au primit bucurestenii in perioada mandatului meu. Si, ca un raspuns simplu: in perioada aceea populatia Bucurestiului a facut economii, adica le-au ramas bani in buzunar de circa 200 de miliarde de lei. Adica Opaina a stopat furtul RADET-ului din buzunarele cetatenilor. Acest lucru s-a vazut pe facturi, nu pe vorbe. In plus au primit bonusuri, au fost stimulati sa plateasca la timp si pentru asta i-am recompensat cu 10%.

Campania electorala va fi foarte scurta, de 15 zile. Care va fi "planul de bataie", ce va propuneti sa faceti ca sa convingeti electoratul?
In principal ma voi axa pe intalniri cu oamenii. Vreau sa am contact direct cu oamenii, sa auda din gura mea ce voi face, ce vreau sa fac pentru ei.

Aveti un proiect anume pe care sa il prezentati ca fiind 100% "marca Opaina"?
Da, proiectul marca Opaina 100% va fi reinfiintarea ICRAL-urilor. Adica acele unitati care vor rezolva problemele oamenilor de la blocuri si nu numai, si pe cele ale oamenilor de la curti, cu privire la reparatiile cladirii, de la subsol, instalatii, fatada, reabilitarea si consolidarea cladirilor, eficientizarea energetica a cladirilor, reabilitarea termica. Sunt atatea de facut pentru oamenii de la blocuri, incat e nevoie de o societate a primariei care sa le si faca. Si va fi de munca pentru mii de oameni, voi crea si locuri de munca, oamenii vor avea in final un confort si un grad de civilizatie ca in Occident. Bineinteles, nu cu banii Primariei ci prin parteneriat public-privat cu banci.

Accent pe experienta japoneza

Cum apreciati primariatul lui Basescu? Veti continua vreunul din proiectele sale?
Perioada mandatului lui Basescu a fost una politica 100%. Tineti minte circul, disputele dintre consiliu si primar, intre primar si ministere. Dar nici o secunda aceasta lupta n-a fost pentru cetateni. Pentru ca n-au obtinut absolut nimic, decat circ. Tot ce este proiect in derulare, aprobat si lansat, trebuie respectat. Tot ce este proiect in curs de aprobare, trebuie analizat din punct de vedere al eficientei economico-sociale. Adica, daca este util, si n-o s-o spun eu, Opaina, ci o s-o spuna unul care este de meserie, si, in general, voi miza pe experti internationali. Si in mod special pun accent pe experienta japoneza. Tokyo este cel mai aglomerat oras din lume. Daca ei acolo si-au rezolvat problemele cu traficul, cu soselele, cu firmele, inseamna ca sunt cei mai priceputi. Atunci, punctul lor de vedere avizat pentru mine este lege. Daca japonezii vor spune OK, e OK si pentru mine.

Sa inteleg ca veti studia proiectele lor si veti incerca sa le aplicati si in Bucuresti?
Deja sunt studii japoneze facute. Daca ei ne-au dat OK-ul la niste proiecte si sunt in curs de contractare, mergem inainte. Alte programe, alte proiecte, ii contactam si le spunem: dati-ne o solutie pentru problema asta.

Adica promiteti ca, daca veti deveni primar general, "Micul Paris" - cum era denumit Bucurestiul - se va transforma in "Micul Tokyo"?
Da, poate sa devina Micul Tokyo. Micul Paris nu mai poate sa fie, ca a fost distrus, nu-l mai putem reconstrui. Asta e o particica din viziunea mea de primar general.

Ce alte proiecte aveti?
Un proiect foarte important: curatenie generala, si la propriu si la figurat. In primarie, incepand cu toti directorii care au alte preocupari decat cele cu privire la administratia publica si la cetatean. Bucurestiul are o organigrama mult mai mare decat Londra, Paris, nu este normal. Deci trebuie facuta curatenie la nivel de persoane. Cine vrea sa lucreze in administratie si sa-si faca treaba are de castigat cu primarul Opaina. Cine nu vrea sa faca asta pleaca si nu mai intra niciodata in Bucuresti, pe nici o functie publica. Trebuie sa se duca la scoli, sa vina cu dovada ca si-a schimbat mentalitatea, si-a schimbat stilul si a devenit profesionist. Cine nu va face fata ne paraseste.

Va fi o prioritate a mandatului?
Incepeti intai cu oamenii din primarie si apoi cu problemele cetatenilor? In paralel. Sunt proiecte care se vor desfasura in paralel. Si mai sunt si contractele care s-au facut. Terenuri, parcuri s-au vandut pe doi lei. Ce se mai poate recupera se va recupera. Daca acele contracte ne-au legat de maini si de picioare, ne vom indrepta catre cei care le-au facut. Sa le descleieze ei.

Veti ajunge si la presedintele Basescu, intr-o astfel de situatie?
Nu conteaza cine este. Ai fost primar general, daca reiese din acte si fapte ca ai prejudiciat Capitala trebuie sa raspunzi. Referitor la curatenia orasului, contractele sunt foarte paguboase pentru cetateni. Trebuie total refacute. Si, daca firmele nu isi fac treaba, ne gandim deja la licitatie internationala.

Ce fel de campanie veti face?
Eu incerc sa duc o campanie pe solutii. Incerc sa fac omul sa ma simta ca vreau sa-i rezolv problemele. Cu asta ma ocup de ani de zile. Dar nu va fi asa. Pentru ca lupta va fi dura. Nu din punct de vedere al ideilor, ci din punct de vedere al minciunilor si dezinformarilor.

Veti raspunde atacurilor sub centura?
Bineinteles. Voi raspunde cu argumentele mele pentru problemele lor. Ei nu au cum sa ma atace. Nu am avut afaceri, nu am avut contracte cu statul. Daca ei dau acolo "cauta Opaina" in gloata de mafioti si afaceristi, nu ma gasesc.

Cu Videanu in turul doi

De ce v-ar vota pe dumneavoastra bucurestenii?
Eu le propun bucurestenilor o schimbare radicala. Le cer sa spuna sfarsit dictaturii politice in Bucuresti si sa opteze pentru un nou inceput cu un om care sa administreze Capitala. Cu mine nu au ce pierde, cel mult pot castiga.

Credeti ca veti castiga din primul tur?
Teoretic, daca ar fi sa analizam dupa normalitate, da, dar dupa ceea ce se intampla in mod real, nu.

Cu cine ati vrea sa va confruntati in turul doi?
Cu domnul Videanu. Pentru ca voi putea discuta proiecte, fara sa avem o lupta murdara. E mai diplomat.

Sa inteleg ca va e frica de candidatul Vanghelie? Nu va place stilul lui?
Stilul lui tine la om, dar e o falsa imagine. Si am sa incerc sa arat intr-un fel si realitatile. Eu sunt locuitor al Sectorului 5 si stiu realitatile. Vanghelie nu e un partener bun de discutie pe idei constructive. Eu nu-l vad ca reprezentativ pentru Bucuresti.

Dar pe cine vedeti? Daca nu ati candida, pe care dintre ceilalti l-ati vota?
Pe nici unul. Pana acuma nu am simtit pe nici unul ca vrea sa faca ceva. Sunt departe de realitate. Nu simt ca ar cunoaste si ar dori sa rezolve problemele cetateanului.

Ce veti face daca nu veti castiga alegerile?
Imi vad de treaba.

PROIECT

"Proiectul marca Opaina 100% va fi reinfiintarea ICRAL-urilor. Adica acele unitati care vor rezolva problemele oamenilor de la blocuri si nu numai, si pe cele ale oamenilor de la curti, cu privire la reparatiile cladirii, de la subsol , instalatii, fatada, reabilitarea si consolidarea cladirilor, eficientizarea energetica a cladirilor, reabilitarea termica"

AVERTISMENT

"Bucurestiul are o organigrama mult mai mare decat Londra, Paris, nu este normal. Deci trebuie facuta curatenie la nivel de persoane. Cine vrea sa lucreze in administratie si sa-si faca treaba are de castigat cu primarul Opaina. Cine nu vrea sa faca asta pleaca si nu mai intra niciodata in Bucuresti pe nici o functie publica"

CONTRACTE

"Ai fost primar general, daca reiese din acte si fapte ca ai prejudiciat Capitala, trebuie sa raspunzi.Referitor la curatenia orasului, contractele sunt foarte paguboase pentru cetateni. Trebuie total refacute. Si daca firmele nu isi fac treaba, ne gandim deja la licitatie internationala" - Radu Opaina, candidatul PUR la Primaria Capitalei
×