x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Pavel Stratan cantaret, scriitor si scamator

Pavel Stratan cantaret, scriitor si scamator

13 Sep 2004   •   00:00

INTERVIU

Pavel Stratan se pregateste de lansarea pe piata muzicala romaneasca a celui de-al doilea album muzical: "Amintiri din copilarie". In prezent, acesta este in focurile creatiei romanului de debut. Isi scrie amintirile din copilarie.

Pavel Stratan va scrie "Amintiri din copilarie"

Are 30 de ani si canta despre bautura si copilaria lui. A venit din Chisinau si ce a cucerit acolo in doi ani, in Romania a cucerit doar intr-o luna. Este Pavel Stratan, iar romanii il plac pur si simplu.
ROXANA I. ANCUTA

  • Jurnalul National: Se pare ca va trebui sa te muti in Romania...

    Pavel Stratan: Da, am foarte multa treaba - concerte, interviuri, emisiuni - si voi veni, dar nu chiar definitiv. Chiar ma gandesc sa-mi dau copilul la gradinita aici. Am o fetita, Cleopatra, de doi ani, si sunt casatorit de patru ani. Pe sotia mea o cheama Rodica si este inginer constructor.

  • Stiai ca esti foarte indragit in Romania?

    Am auzit si eu cate ceva. Chiar au inceput oamenii sa ma analizeze, lucruri care nu prea s-au intamplat la noi, in Republica Moldova. Insa nu m-am oprit niciodata, am continuat stiind ca cineva o sa-mi bata la usa. Ceea ce s-a si intamplat.

  • Ai avut noroc. Primii care ti-au batut la usa au fost carcotasii...

    Asa este. Albumul meu a ajuns in posesia lor. L-au ascultat, le-a placut si au inceput sa difuzeze piesa "Eu beu". Dupa care au inceput oamenii sa se intereseze: "cine-i asta", "de unde-i". Apoi au inceput sa sune mai multi de la casele de discuri, mai ales dupa ce am aparut la Antena 1, la emisiunea pe care o prezenta Andrei Gheorghe.

  • Despre ce canti?

    Nu iau nimic in batjocura. Pur si simplu cant amintirile copilariei mele intr-un fel ironic.

    Ii place sa se ameteasca

  • Piesa "Eu beu" nu cred ca se identifica nu-i asa cu amintirile tale din copilarie ?

    Trebuie sa adaug ca 80 de procente cant despre bautura. Imi place foarte mult sa descriu omul beat. Mie nu-mi place sa beau, ci sa ma simt putin ametit. Dar cui nu-i place sa bea? Pentru ca in timpul saptamanii ma ocup cu sportul, nu-mi permit sa beau nici o picatura, dar in week-end...

  • Faci sport de performanta sau de intretinere?

    Doar de intretinere. Ma ocup cu TaiQuanDo, e un fel de sport asemanator kickboxing-ului, si mai fac sala de forta, culturism.

  • Revenind la carcotasi. Cum au luat legatura cu tine?

    M-am mirat cand, intr-o zi, cineva mi-a spus ca muzica mea suna la Carcotasi. Mie nu mi-a venit a crede si am ascultat Kiss FM. Chiar discutau despre mine! Aud o zi, aud doua, aud trei pana cand mi-am dat seama ca discul a ajuns la ei fara numarul meu de telefon. Si in momentul acela i-am sunat eu. Am fost fericit pana la Dumnezeu!

  • Esti cunoscut la Chisinau?

    Da, daca de trei ani sunt pe piata muzicala de-acolo, ma recunosc oamenii. Am vandut foarte multe casete, cred ca peste 50.000, ceea ce, pentru un oras asa de mic, spune mult. Si inca o chestie... La Chisinau, albumele mele s-au vandut fara nici un fel de publicitate... doar din caseta in caseta, pentru ca nu m-a promovat nimeni. N-am participat la nici o emisiune, n-am aparut, cred, in nici un ziar.

  • Succesul pe care ai il cunosti deja in Romania incepe sa il depaseasca pe cel din Moldova?

    Da. Ce am cucerit acolo in doi ani aici am cucerit intr-o luna.

  • Pregatesti un nou album?

    Peste cateva zile se va lansa al doilea album, la Media Services, "Amintiri din copilarie", care in Republica Moldova circula deja de un an. Gatim si al doilea videoclip. Urmeaza sa ne intalnim cu regizorul pentru a pune la cale scenariul.

  • Muzica si versurile iti apartin?

    Da. Muncesc foarte mult.

    Pasionat de scamatorie

  • In afara de muzica mai faci si altceva?

    Scamatorii. Chiar si la concertele mele.

  • Ii vrajesti pe spectatori cu muzica ta?

    E foarte placut cand mai poti face ceva... A canta, cred eu, poate mai multa lume, dar tainele scamatoriei le cunosc putini oameni.

  • Ce fel de scamatorii faci?

    De toate genurile. Cu monedele, cartile de joc, cu funiile. Cea mai interesanta scamatorie, pe care o arat in concertele mele, este taierea funiei. Este o funie lunga, pe care o tai in doua, ii fac nod, apoi dispare, iar o tai, iar e intreaga. Orice-i fac, funia tot intreaga ramane. Am muncit peste cinci ani la aceste scamatorii.

  • Ai invatat singur?

    Din carti, l-am citit pe Iosefini...

  • De ce-ti plac scamatoriile?

    Imi place sa fac ceva ce nu pot face altii. In ceea ce fac eu se munceste foarte mult. Este valabil si pentru genul meu de muzica. Muncesc enorm chiar si pentru un vers. Daca as face muzica la metru sau la kilogram, nu ar fi aceeasi care este acum. Eu muncesc enorm si cred ca se observa in cantecele mele.

  • Ai secretele tale in ceea ce priveste "magia" pe care stii sa o faci?

    Da, pentru ca nu este interesant sa copiezi ce face altul.

  • Asadar, la fiecare concert pe care-l sustii exista si o astfel de reprezentatie?

    Nu neaparat. Se intampla mai ales atunci cand la spectacol vin fani de-ai mei, care-mi cunosc bine biografia si spun: "Stiu ca te pricepi la scamatorii, arata-ne si noua una".

  • Mergi cu recuzita dupa tine?

    A tine o bucata de funie dupa tine si o foarfeca nu este deloc greu. Le tin intotdeauna in cutia chitarei mele.

  • O inveti si pe fiica ta arta scamatoriei?

    Ii place si ei. Ia o moneda, o ascunde, uita unde a pus-o, se incurca... Reactioneaza la chestiile care apar si dispar. Cred ca o sa fie o mare scamatorita. Insa sotia nu ma roaga sa-i dezvalui secretele, deoarece, orice scamatorie descoperita isi pierde farmecul, nu mai este atat de interesanta.

    Vanzari bune

  • Ai semnat deja contract cu Media Services?

    Da. Pentru doi ani. Merge bine treaba... De fiecare data cand ma suna, imi dau numai vesti bune. Numai in prima zi s-au vandut 7.000 de discuri si am aflat ca oamenii stateau deja la coada stiind ca va fi pus in vanzare albumul meu. In doua luni, aproape ca s-au vandut 50.000 de unitati.

  • Pe unde ai concertat pana acum in Romania?

    In Bucuresti, la Barlad, in Bacau, iar pentru luna aceasta, am programate multe alte concerte. Sunt solicitat in toate colturile tarii.

  • Familia ta nu e cu tine?

    Nu, sotia si fetita sunt la Chisinau si nu mai pot sa stau fara ele. Pentru mine, chiar si o zi e mult sa stau fara amandoua. De aceea vreau sa ma stabilesc aici. Vreau sa stea cu mine, seara sa ma intorc la ele. Le iubesc foarte mult!

    Copilarie cu trasnai

  • Daca tot canti si despre copilarie, cum erai tu in acele vremuri?

    Copilaria mea a fost numai cu trasnai. Cred ca am facut cele mai multe trasnai din tot satul. Am trait intr-o mahala unde se nasteau trasnaile si am mancat multa bataie de la tata, dar niciodata nu incetam sa fac prostii. Era ca o deprindere... Tata sa ne certe, noi sa nu fim cuminti...

  • Nu esti singur la parinti?

    Nu, mai am un frate, mai mare cu cinci ani, si o sora, mai mare cu trei ani. Acum ma bucur ca am avut asa o copilarie, pentru ca am ce scrie. Cred ca si al patrulea album care va iesi va fi tot "Amintiri din copilarie". Mai am multe mesaje de pus pe foaie. Deja m-am apucat sa scriu o carte, "Amintiri din copilarie".

  • L-ai citit pe Creanga?

    L-am citit. Foarte putine amintiri din copilarie au fost scrise de la Ion Creanga si pana acum... De asta oamenii se regasesc in cantecele mele. Cred ca muzica pe care o fac nu prea are varsta, este ascultata de toata lumea.

  • Crezi ca te vei adapta in Romania?

    Intotdeauna m-am adaptat, indiferent unde m-am aflat. Daca reusesti sa privesti intr-un mod pozitiv lucrurile, oriunde e bine si poti gasi o limba comuna cu toti. Daca nu faci ceea ce trebuie, nici la tine acasa nu poti trai normal. Imi place foarte mult in Romania. Imi plac oamenii si muzica de aici... Ochii mei nu prea vad lucrurile urate. Ma straduiesc sa vad numai ceea ce este frumos. Nu iubesc sfada, cearta, invidia. Am o viata foarte linistita. Asa-mi place sa traiesc.
  • ×