x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Petre Roman: "Am munitie destula"

Petre Roman: "Am munitie destula"

26 Oct 2004   •   00:00

INTERVIU

Candidatul FD la Presedintie, Petre Roman, ne-a declarat ca isi doreste o confruntare cu Basescu, aratand ca are munitie destula pentru toti contracandidatii sai.

Petre Roman e gata pentru o confruntare directa cu Traian Basescu: "Am munitie destula

Senatorul Petre Roman a decis sa candideze la Presedintie din partea partidului Forta Democrata, al carui presedinte este. El a dezvaluit pentru Jurnalul National care au fost motivele acestei candidaturi, ce strategii a pus la cale si ce va face daca va fi fata in fata cu principalii sai contracandidati.
GABRIELA ANTONIU

Click pentru a mari imaginea
SEMNATURI. Petre Roman isi va depune candidatura in zilele urmatoare

  • Jurnalul National: Domnule senator Petre Roman, ce v-a determinat sa candidati la Presedintie?

    Petre Roman: Convingerea ca presedintele Romaniei in urmatorii ani trebuie sa dispuna de acele competente de care dispun eu. Convingerea ca in mandatul acesta Romania trebuie sa rezolve doua lucruri de care presedintele se poate ocupa si la care presedintele poate inclina decisiv balanta. E vorba despre respectul pentru lege si de respectul pentru oameni, si de respectul Romaniei in lume. Toate acestea impreuna inseamna competente de ordin moral, uman si intelectual. Sunt acele competente la care am ajuns dupa acest parcurs de aproape 15 ani. Si convingerea ca presedintele Romaniei, asa cum cere Constitutia, trebuie sa fie un mediator intre puterile statului, intre stat si cetateni, un lucru pe care eu l-am facut in mod constant in acesti ani, de multe ori cu rezultatele asteptate, spre deosebire de contracandidatii mei din acest an. Cu alte cuvinte, in loc ca romanii sa fie obligati sa aleaga intre doua sau mai multe rele, sa aleaga de la bun inceput un om bun si o politica mai buna. Sunt singurul dintre candidati care este cu adevarat independent, adica nu depinde de grupurile de interese care au imbolnavit politica, nu depinde de ordinele cuiva. Cred ca nimeni nu-si doreste ca presedintele Romaniei sa fie dependent de ordinele cuiva, sa fie la cheremul cuiva pentru ca a fost amestecat in diverse afaceri, dintre care multe sunt necurate.

  • Cine dintre actualii dvs. contracandidati ar fi la cheremul cuiva?

    E o chestiune despre care in primul rand trebuie sa-i intrebati pe ei. In ceea ce ma priveste, raspunsul meu e clar. Nu am fost niciodata si sub nici o forma legat de afaceri si cu atat mai putin legat de grupuri de interese care au imbolnavit politica. Eu nu vreau sa mentionez toate aceste afaceri pe care mass-media le-au prezentat din plin. Ca este vorba de unul sau de altul. Pentru ca nu vreau sa intru in polemici si in conflicte personale tocmai pentru ca profilul presedintelui este acela de a uni si nu de a dezbina.

  • In ce masura a contat la decizia dvs. de a candida intrarea lui Traian Basescu in cursa prezidentiala? Daca nu se retragea Stolojan, ati mai fi candidat?

    Nu candidez pentru ca a aparut Basescu sau nu candidez pentru ca a disparut Stolojan.

  • Pana la urma, asta e realitatea cu cei doi…

    E o realitate de care tin si eu cont. Cu Stolojan probabil ca aceasta competitie electorala era mai normala, mai constructiva. Acum incepe sa fie din ce in ce mai personalizata. Aluneca spre acuze destul de triviale care evident ca nu au decat sa-i dezamageasca, sa-i dezguste pe oameni, chiar daca se uita, inregistreaza ceea ce se intampla, asta nu inseamna ca-i ajuta cu ceva. Evident, lupta inseamna o lupta si cu adversarii tai. Eu intru in aceasta lupta cu ce am mai pretios: competenta si cinstea.

    "S-ar vedea cine e demolatorul"

  • Ati spus ca nu sunteti adeptul conflictelor, ci al medierii, dar ce veti face daca la o confruntare televizata veti fi fata-n fata cu Traian Basescu?

    Asta nu ma deranjeaza, ba chiar imi doresc cat se poate de tare sa existe asemenea confruntari, pentru ca oamenii sa judece. Mi-as dori foarte mult sa am o confruntare cu Basescu, cu Nastase si cu oricine ar fi cazul. Si daca as fi in situatia unor cuvinte sau acuzatii grele am munitie cu care sa-i termin. Sa fie limpede. Munitie destula. Si cu acest prilej s-ar vedea diferenta: cine este pentru a face ceva, pentru a construi ceva si cine este demolatorul. Cand vorbesc despre munitie ma refer strict la adevaruri si fapte incontestabile referitor la ce s-a intamplat in Romania in toti acesti ani.

    Cand voi ajunge fata-n fata cu Basescu, si in functie de context, acolo veti afla si care sunt raspunsurile.

  • La adresa dansului exista acuzatii cum ar fi cazul Flota, colaborarea cu Securitatea. In ce masura veti folosi genul acesta de argumente?

    Totul depinde de caracterul dezbaterii, de ceea ce se va spune cu acel prilej. Sunt lucruri incontestabile care s-au intamplat si care cantaresc in aprecierea unui om. Pot fi sigur ca da, dar de ce sa anticipez. Eu in sinea mea imi construiesc strategiile pentru dezbateri, ma pregatesc continuu, ca sa inving.

  • Credeti ca il veti invinge pe Traian Basescu? Asa cum il cunoasteti dvs., asa va cunoaste si dansul, ati fost in acelasi partid…

    Am absoluta convingere. In ceea ce ma priveste, nu exista nimic cu care sa pot fi atacat decat cu cuvinte nepotrivite sau atacuri murdare. Dar chiar si in aceasta situatie trebuie sa fac fata. Nu am nici cea mai mica problema. Eu imi pregatesc strategia indiferent de cine este contracandidatul. Ea este si personalizata, daca e vorba de Traian Basescu, daca e vorba de Adrian Nastase, daca e vorba de orisicine altcineva. Cine vrea sa fie presedintele Romaniei trebuie sa faca fata tuturor loviturilor, de oriunde ar veni ele. Daca nu face fata acum, inseamna ca nu e bun.

    "O gafa de proportii"

  • Ca fost ministru de Externe, cum comentati acuzatiile lui Traian Basescu la adresa premierului francez?

    Pentru un om care vrea sa devina un om de stat e o gafa de proportii. Pentru ca putea foarte bine, mai ales fiind in campanie electorala, sa critice guvernul, toata lumea ar fi inteles treaba asta. Dar sa ataci la cel mai inalt nivel o tara care este si cel mai bun aliat al Romaniei in UE, asta se numeste gafa.

  • In ce masura credeti ca Ambasada Frantei ii va da un raspuns public, asa cum a cerut, la scrisoarea pe care i-a adresat-o?

    Dumneavoastra cred ca realizati cat este de pe dinafara toata treaba asta. Nu, ramane o gafa care trebuie corectata.

  • Ati comandat vreun sondaj in ceea ce va priveste?

    Sondajele indica deja o prezenta semnificativa de 6%-7% in acest moment.

  • Pare destul de putin inainte de startul oficial al campaniei electorale. La cat sperati sa ajungeti?

    Sper sa ajung la un procent cat sa intru in turul doi. Acesta e obiectivul.

  • Si daca nu veti intra?

    Eu imi apar sansa mea si a partidului Forta Democrata. Si alegerile din 1996, si cele din 2000 ne arata cat se poate de clar cat de important este ca in Parlamentul Romaniei sa existe o forta politica capabila sa denunte abuzurile si sa se lupte cu matrapazlacurile care se intampla in viata politica. Or, Forta Democrata vine in marea ei majoritate cu oameni care nu au fost implicati in politica pana acum. Nu putem sa ne facem ca nu stim ca romanii au o parere foarte proasta despre politica, despre partidele parlamentare. Alegerile locale arata ca trei romani din cinci nu sunt reprezentati politic in acest moment de partidele parlamentare. Deci 60% nu sunt reprezentati si noi vrem sa reprezentam acesti oameni.

  • Lucrurile nu ies insa intotdeauna asa cum ne dorim. Deci ce veti face?

    E adevarat. Eu am fost in situatia sa primesc in alegeri un numar foarte mare de voturi in 1996, peste trei milioane de voturi. Si pentru ca vointa romanilor era aceea de a schimba, am realizat acea schimbare din temelii. As putea spune insa astazi ca voturile primite de Petre Roman sunt voturi date lui Petre Roman. Si, orice ar fi, pornesc de la aceasta afirmatie simpla: sunt voturi care se acorda pentru ca oamenii doresc ca Petre Roman sa ajunga in turul doi. Orice speculatii in acest moment legat de ce se va intampla sunt normale, dar carora eu nu sunt obligat sa le dau neaparat raspuns..

    "S-a planuit sa fie vandut PD"

  • La scurt timp dupa ce v-ati anuntat candidatura ati afirmat ca ati fost indepartat din fruntea PD in urma unui complot. Cine a pus la cale acest complot?

    Asa este. Am fost si sabotat. Ce a fost in 2000, asa a fost. Am fost si sabotat, s-a planuit sa fie vandut partidul. Lucrurile acestea se cunosc. Nu mai intram in detalii. Ceea ce a fost nu a fost deloc bine, ceea ce este, este ca nu trebuie sa mai fie asa.

  • Ati reusit sa strangeti numarul necesar de semnaturi? Cand va veti depune candidatura?

    Da, in acest moment se verifica in asa fel incat sa-mi depun candidatura in aceste zile.

  • V-au ajutat si organizatiile sindicale CSDR si Meridian sa le strangeti?

    Poate, mi-e greu sa spun, dar nu e deloc exclus.

  • Ati trecut lideri sindicali pe listele Fortei Democrate?

    Nu.

  • Ce nume se regasesc pe listele FD?

    Sunt foarte multe personalitati din lumea civila, Daniel Barbu, Vasile Morar, Alexandra Cornilescu, Valeria Sitaru, dar sunt si oameni politici care mi-au fost alaturi, precum Doru Viorel Ursu.

  • Care mai sunt relatiile dvs. cu presedintele Iliescu?

    Relatii bune, sunt relatii normale, de respect.

  • De cand v-ati anuntat candidatura ati mai vorbit cu dansul?

    Nu, n-am avut ocazia, pentru ca am avut foarte multe de facut si n-a fost cazul.
  • ×