x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri PSD vrea votul a 37% dintre bucuresteni

PSD vrea votul a 37% dintre bucuresteni

04 Sep 2004   •   00:00

INTERVIU

Mircea Ursache, liderul PSD Bucuresti si presedinte al AVAS, mizeaza la alegeri pe votul masiv al locuitorilor Capitalei, pe care ii considera simpatizanti ai miscarii de centru-stanga. Mircea Ursache este sigur ca locuitorii Capitalei vor reveni la sentimente mai bune fata de partidul de guvernamant. Aceasta cu atat mai mult cu cat PSD cauta "idei noi, forte proaspete".

CATALIN BUDESCU

  • Jurnalul National: Cum apreciati alegerile preliminare din PSD? Au fost multe

    comentarii in randul membrilor de partid care nu le-au apreciat ca benefice pentru partid. Mircea Ursache: Este clar ca aceste alegeri reprezinta o premiera absoluta, un moment de referinta in istoria democratiei de partid din Romania. Beneficiarii acestui extraordinar experiment vor fi cetatenii, care vor avea o garantie suplimentara in perspectiva alegerilor din toamna, deoarece intre cei care si-au depus candidaturile sunt multe nume noi, ale unor persoane deosebit de valoroase, dar care nu au fost mediatizate. Acesti oameni au lucrat in organizatiile de baza la nivelul sectoarelor, se identifica cu oricare dintre cetatenii pe care doresc sa-i reprezinte. De fapt, aici se vede beneficiul acestui vot preliminar, ca a dat posibilitatea oricarui membru de partid - indiferent de nivelul la care a activat si care a castigat increderea a cel putin 1.000 de membri de partid, care il sustin - sa intre in aceasta confruntare cu propriii colegi.

    Despre noii candidati

    Totodata, competitia din alegerile preliminare va ratifica un nou profil de candidat de care cu siguranta si organizatia municipala avea nevoie - dinamic, capabil sa faca fata concurentei, sa interactioneze mai bine cu electoratul, sa inteleaga dorintele acestuia. Din acest motiv este normal ca partidele din opozitie, in special reprezentanti ai Aliantei D.A. sa se teama de acest procedeu. Ierarhiile vechi si inghetate ale propriilor structuri nu au interesul sa scape de sub controlul strict al "centrului" componenta listelor pentru Parlament. Le este frica de ei insisi ca si de orice concept proaspat care poate duce la transformarea pozitiva a clasei politice. Refuz sa cred ca in randul PSD exista astfel de oameni, iar daca cumva mai exista astfel de gandiri remanente, care inca planuiesc aranjamente, le spun deschis ca solutia pe care organizatia municipala o intrevede este excluderea din partid a acestora. De altfel, mesajul Congresului extraordinar al partidului a fost foarte clar: "Idei noi, forte proaspete".

    Despre echipa Iliescu - Nastase

  • De cine va simtiti mai apropiat in partid? De gruparea condusa de Adrian Nastase sau de cea condusa de Ion Iliescu?

    Partidul Social Democrat, la absolut toate nivelurile sale a actionat intotdeauna in echipa. Atat la nivel macro, cat si la nivel local principalele actiuni au fost circumscrise unei strategii clare, unitare, atat in ceea ce priveste actul de guvernare, cat si in domeniul politic.

    Daca o parte a mass-media vehiculeaza ideea existentei in PSD a mai multor "grupari", "aripi", "fractiuni" si asa mai departe, grupate in jurul unor personalitati marcante ale vietii politice nu reprezinta decat o recunoastere a faptului ca Partidul Social Democrat este singura formatiune politica care a reusit sa reuneasca sub obiectivele comune ale social-democratiei o pleiada impresionanta de adevarati lideri de opinie. Vreau sa subliniez deci ca nu se poate vorbi de o grupare sau alta in cadrul PSD. Cine face referire la PSD trebuie sa se gandeasca la o echipa unita, structurata pe principii democratice, moderne in care orice personalitate se poate manifesta liber, spre beneficiul partidului in ansamblu.

  • Dupa alegeri veti ramane presedinte al Organizatiei PSD Bucuresti?

    Prin functia de presedinte al Biroului Coordonator al Organizatiei Municipale PSD Bucuresti am fost investit cu un mandat pe care inteleg sa il duc la indeplinire, atata timp cat partidul va considera ca experienta mea si actiunile pe care le intreprind au rolul de a indeplini rezultatele pe care ni le-am propus. Pe zi ce trece insa simt ca decizia partidului a fost una inteleapta si benefica, iar acest sentiment imi este transmis de oamenii onesti din organizatie.

    Despre strategiile electorale

  • Pentru Bucuresti v-ati propus un rezultat de 36-37% din sufragii. Nu vi se pare cam mult? Ce strategie veti adopta?

    Dupa cum demonstreaza si ultimele sondaje de opinie, PSD este creditat cu peste 40% din optiunile electoratului. A ne propune pentru Bucuresti un scor de 37% reprezinta o estimare realista, fundamentata si pe informatiile pe care le-am strans de la membrii nostri de partid, in urma intalnirilor pe care le-am avut cu reprezentantii celor sase organizatii de sector ale PSD.

    Prin mandatul politic pe care l-am primit incerc sa arat ca nu exista o cutuma si ca bucuresteanul este totusi un tip de centru-stanga, care va vota cu PSD-ul. Trebuie sa ne construim foarte bine platforma politica, sa aratam ce am facut pentru bucurestean, sa aratam cum este pacalit bucuresteanul de cei care stau acum pe margine si care ne invata cum trebuie sa facem. Au avut si ei ocazia timp de patru ani si, dupa cum stiti, unii au reusit sa iasa din istorie, altii au mai ramas putin timp. Iata de ce nu am nici un fel de motive sa cred ca estimarea noastra nu este cea corecta.

    Despre fostii sefi

  • Care mai este rolul lui Dan Ioan Popescu in PSD Bucuresti?

    Domnul Dan Ioan Popescu ocupa o functie deosebit de importanta in Guvernul PSD si este unul dintre candidatii la alegerile preliminare din cadrul partidului pentru functia de deputat. Prin experienta acumulata, atat in functia de membru al Guvernului, precum si in cea avuta in cadrul organizatiei, colegul meu Dan Ioan Popescu este unul dintre cei care, sunt convins, ne va ajuta in restructurarea partidului pe principiile noi, europene care au fost fundamentate la Congresul extraordinar al PSD din august.

    ECHIPA

    "Nu se poate vorbi de o grupare Iliescu sau despre o grupare Nastase in cadrul PSD. Cine face referire la PSD trebuie sa se gandeasca la o echipa unita, structurata pe principii democratice, moderne, in care orice personalitate se poate manifesta liber, spre beneficiul partidului in ansamblu." - Mircea Ursache, presedintele organizatiei PSD Bucuresti
  • ×
    Subiecte în articol: partid interviu psd