O delegatie a Fundatiei Eurisc Romania se afla in China, unde a avut intalniri la Beijing cu reprezentantii Ministerului de Externe, Ministerului Apararii si ai Asociatiei de Prietenie Chinezo - Romane, iar la Shanghai cu cei ai Institutului de Studii Internationale. Condusa de dr. Liviu Muresan, din delegatie mai fac parte Ambasadorii Sergiu Celac si Dumitru Prunariu.
Fundatia Eurisc (Institutul European pentru Risc, Securitate si Managementul Comunicarii) este o organizatie implicata in evenimente importante la nivel Euro - Atlantic. De 17 ani deruleaza colaborari cu institutii chineze pe teme de comunicare si de consultare in probleme strategice. Anual, reprezentantii fundatiei si cei ai Institutului Chinez pentru Relatii Contemporane, principalul partener, sustin evenimente, la Bucuresti si Beijing.
In foto, de la stanga la dreapta: Dumitru Prunariu, Liviu Muresan, Ambasadorul Romaniei in China, Doru-Romulus Costea si Sergiu Celac.
Domnule profesor Liviu Muresan, bine ati venit la Beijing. Sunteti fondatorul si presedintele executiv al Fundatiei EURISC - Institutul European pentru Risc, Securitate si Managementul Comunicarii, organizatie implicata in evenimente importante la nivel Euro - Atlantic, prin urmare Europa - America. Care sunt motivatiile si tintele prezentei la Beijing?
Avem o relatie speciala cu colegii chinezi din 1995, cand am stabilit un sistem de vizite anuale. Alternativ, ne intalnim la Bucuresti sau Beijing, partenerul principal fiind Institutul Chinez pentru relatii Contemporane. Colaboram si cu institutele de specialitate, de studii strategice ale Ministerului de Externe, Ministerului Apararii, iar in Shanghai cu institutul de Studii Internationale. La 17 ani de coborare pot sa spun ca am stabilit un pod, o punte de comunicare si de consultare anuala in probleme strategice.
In cadrul programului in China ati avut deja o serie de intalniri la nivel inalt si doresc sa evidentiez prezenta dumneavoastra la Ministerul chinez de Externe, intalnirea cu directorul general adjunct al ministerului. Prin urmare, contacte extrem de valoroase si spun asta evidentiind faptul ca sunteti roman si nu este usor, in China, in zilele de astazi, sa ajungi la un nivel atat de inalt. Care au fost temele si proiectele abordate in cadrul dialogurilor?
Dati-mi voie sa il citez pe domnul director general Chen Li care spunea ca relatiile dintre Romania si China sunt o comoara pe care trebuie sa o pazim impreuna si sa profitam de ea. Avem o parte de traditie a relatiilor bilaterale dar si un potential deosebit. In acest sens, una dintre principalele teme pe care le discutam cu partenerii chinezi, la Beijing si Shanghai, este relatia China – Uniunea Europeana si rolul pe care il poate juca Romania, ca membra a Uniunii Europene in aceasta procupare a Chinei de a intelege mai bine si de a se face inteleasa in cadrul constructiei noastre europene. De asemenea, in cadrul dialogului avut la sediul Secretariatului General al Shanghai Cooperation Organisation am discutat despre nevoia unei mai bune cunoasteri intre aceasta organizatie, Uniunea Europeana si NATO pe probleme care sunt de interes comun si anume: securitate energetica, lupta impotriva crimei organizate, lupta impotriva terorismului. In acest context, vreau sa spun ca recentele evolutii si initiative ale Chinei fata de partea de Est a Europei, intalnirea care a fost la Varosovia cat si crearea acestei structuri permanente de Secretariat, acum cateva zile, sunt un subiect de discutie, de interes si incercam sa vedem cum putem sa dezvoltam si noi contributia ca organizatie neguvernamentala care se ocupa de aceste probleme.
Proiectul "Rusia si vecinii sai central-est europeni', pe care il coordonati, a adus in prim plan China, cu precadere de catre participantii rusi, subiectul vizand investitiile militare dar si influenta in crestere a marelui stat asiatic la nivel global. Alaturi de Statele Unite si Rusia, China devine un jucator ale carui pretentii sunt tot mai greu de ignorat, daca nu cumva este obligatoriu sa se tina cont. Cum vedeti ascensiunea chineza in plan militar, dincolo de cea economica?
In primul rand trebuie spus ca proiectul "Rusia si vecinii sai central-est europeni' este un proiect finantat de fundatii germane si de catre partea rusa, iar Fundatia Eurisc este parte a acestui program impreuna cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Din partea noastra, domnul Ambasador Sergiu Celac a participat de la prima intalnire, de la ideea de baza a unei mai bune cunoasteri a acestor relatii si a potentialului care poate fi folosit, pana la faza finala a unui studiu care va fi incheiat cu o carte, care va fi publicata in perioada urmatoare.
Relatia dintre Rusia si China ne intereseaza in mod deosebit pentru ca noi avem interes fata de spatiul estic, nu numai Rusia cat si tarile din Asia centrala, zona caspica sau Azerbaidjan. In relatia cu Rusia, noi am pledat pentru relatii normale intre Romania si Rusia si am initiat mai multe intalniri la nivel neguvernamental pentru o mai buna cunoastere, identificarea problemelor dar si a oportunitatilor. Totodata, Fundatia Eurisc este cea care a sprijinit olimpiadele de limba rusa din Romania tocmai in incercarea aceasta de a avea un numar suficient de specialisti, de cunoscatori ai limbi ruse, ca o contributie importanta nu numai in relatiile bilaterale ci si la relatiile Romaniei cu spatiul fostei Uniuni Sovietice, unde limba rusa se foloseste. Vreau sa spun ca avem relatii bune cu colegii din Rusia cu care ne intalnim, fie la evenimentele pe care le organizeaza ei in cadrul Academiei de Stiinte de la Moscova, fie in cadrul reuniunilor pe care le-am organizat la Bucuresti sau in diverse capitale.
In legatura cu dimensiunea aceasta militara pe care ati mentionat-o, si pentru ca ne gasim in China, vreau sa spun ca vizita navei militare chineze la Constanta, luna trecuta, este un semnal deosebit de important care trebuie inteles nu numai ca o proiectie de forta a Chinei pentru aceasta zona, dar si faptul ca Romania a fost aleasa ca loc de oprire in virtutea relatiilor excelente care exista intre armata romana si armata chineza, in contextul relatiilor privilegiate dintre cele doua tari.
Ati ajuns in China intr-o perioada in care relatiile dintre Beijing si Tokyo se tensioneaza, marul discordiei fiind reprezentat de paternitatea insulei Diaoyu. Cum vedeti acest eveniment pe fondul acumularilor de forta in zona Asia-Pacific, unde Statele Unite ale Americii au anuntat deplasarea de trupe si capabilitati?
Anul acesta noi am organizat o intalnire cu analisti din Japonia care au vizitat Romania, tocmai pentru a discuta probleme de securitate la nivel regional, iar in cursul discutiilor au aparut astfel de ingrijorari in legatura cu posibile evolutii in aceasta regiune, tensionari. Ele pornesc atat de la un bagaj istoric cat si de la aceste competitii pentru resurse si in special de la descoperirile acestea in domeniul resurselor energetice, a modului in care sunt disputate intre diversele tari. Nu as ramane numai la relatiile dintre China si Japonia, dar si intre tarile din regiune care sunt in proximitatea acestor resurse. Noi, in discutii, am venit cu un exemplu concret: modul in care Romania impreuna cu Ucraina a abordat aceste probleme. Nu a fost o tema usoara, a fost o tema sensibila, insa am mers de la inceput pe aceste discutii bilaterale, ne-am adresat unor instante internationale si la ora actuala putem spune ca relatiile dintre Romania si Ucraina au castigat in substanta si au devenit un exemplu privind modul in care au reusit sa rezolve in mod pasnic aceste dispute.
Avand in vedere relatiile traditionale, cum poate Romania castiga din parteneriatul cu China, date fiind multitudinea de provocari, fie ele si militaro-economice?
Este o sansa extraordinara pentru Romania de a fi perceputa de catre China ca un partener de incredere, care vine cu un bagaj de istorie a relatiilor bilaterale extrem de generos, cu un potential care este, la ora actuala, departe de a fi epuizat. Romania are sansa de a fi un partener de dialog politic, dar in acelasi timp are sanse de a fi si un partener economic al Chinei. Interesul economic al Chinei de a veni in Europa, manifestat si prin aceasta initiativa care a pornit la Varsovia, initiativele chineze de a veni cu investitii in zona Europei Centrale si de Est, inclusiv in Romania, trebuiesc abordate cu toata deschiderea si vreau sa spun ca la ora actuala putem inregistra o competitie intre investitorii din afara Europei, din aceasta parte a lumii, as spune interesul investitiilor rusesti, investitiile chineze cat si investitiile din zona Golfului. Iata deci, exista si o competitie, vorbim de o economie de piata, de interese mari, iar investitiile care sunt de interes si sunt pe agendele bilaterale merita toata atentia. Ele sunt din domeniul energetic si inseamna valori de miliarde sau in domenul infrastructurii. Chiar in aceste zile sunt discutii la Bucuresti, la Primaria Capitalei, pentru proiecte de infrastructura, s-a discutat despre posibilitatea finalizarii unui prim proiect energetic cu China si sunt o serie de posibilitati. Vreau sa subliniez in mod deosebit si colaborarea care exista intre ministerele Apararii, de Interne, serviciile de informatii si in domeniul culturala, domeniu care are un potential deosebit. Exista o memorie aici, a unei generatii, care trebuie sa fie folosita, memorie care insa trebuie completata cu preocupari din partea noastra, a Romaniei, pentru a oferi conditii ca un numar mai mare de studenti din China sa vina sa studieze in Romania si in acelasi timp pentru ca studenti romani sa vina sa isi faca studiile, aici, la Beijing.
Domnule profesor, Liviu Muresan, va multumesc pentru amabilitatea de purta acest dialog.
Cu multa placere.