x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri Sorin Oprescu: "Trebuie să investim în sufletul comunităţii, cultura"

Sorin Oprescu: "Trebuie să investim în sufletul comunităţii, cultura"

de Daniela Dumitriu    |    20 Apr 2012   •   12:54
Sorin Oprescu: "Trebuie să investim în sufletul comunităţii, cultura"

Primaria Capitalei, in parteneriat cu Fundatia 'Sergiu Celibidache', organizeaza un festival dedicat marelui maestru, un eveniment cultural de exceptie despre care am stat de vorba cu primarul general, Sorin Oprescu.

Care este motivul pentru care ati hotarat sa sprijiniti Festivalul Sergiu Celibidache?

Sorin Oprescu: Sunt doua motive pentru care am facut acest lucru. Primul tine de responsabilitatea pe care o am in calitate de primar general de a sprijini cultura si actul artistic. Daca vrem sa construim un oras modern, asemeni marilor capitale europene, atunci trebuie sa investim nu doar in strazi, pasaje, parcari sau spatii verzi, ci si in cultura. Spiritul Bucurestiului, identitatea sa, forta si mandria sa stau in primul rand in acest filon cultural pe care eu incerc sa-l mentin si sa-l dezvolt. Al doilea motiv pentru care am dorit sa sprijifestivalul tine de repe care il am fata de cultura si fata de marii nostri artisti. Astazi, cand politica si managementul unei comunitati tind sa se reduca la gestionarea unor indicatori macroeconomici si la taierea nediscriminatorie a cheltuielilor, nimeni nu se mai gandeste la cultura. Uitam de oamenii care produc frumosul, uitam cat de important este pentru noi toti ca ei sa fie sprijiniti, sustinuti si incurajati.

In afara de seria de concerte 30 iunie – 7 iulie, evenimentele din luna mai creioneaza personalitatea Maestrului pentru public intr-un mod minunat. Credeti ca romanii isi mai amintesc de valorile lor cum ar trebui sa o faca?

Sorin Oprescu: Aceasta incercam sa facem, sa le reamintim oamenilor de marii nostri artisti. Am incercat in ultimii ani, prin sprijinirea mai multor evenimente culturale si prin initierea unor programe menite sa celebreze si sa aduca in prim-mari valori ale culturii romanesti,sa le transmitem romanilor in general si bucurestenilor in special ca au suficiente motive sa fie mandri. Am constatat ca salile de spectacole, de vernisaj, teatrele si muzeele sunt pline. Si sunt multi oameni tineri care participa la astfel de evenimente. Asta nu face decat sa ma bucure. Vreau sa cred ca o mica contributie a avut si Primaria a. Oricum, cred ca romaninu isi uita valorile si, chiar daca s-ar intampla acest lucru, rolul nostru, al autoritatilor,este si trebuie sa fie acela de a le reaminti mereu cine suntem si incotro ne indreptam.

Am inteles ca la Festival vor veni ziaristi din Statele Unite pana in Nepal. Este pregatit Bucurestiul pentru a primi presa din toata lumea si pentru a arata importanta lui Celibidache pentru romani?

Sorin Oprescu: Este un eveniment mare, pe masura maestrului Celibidache, iar Bucurestiul este onorat si pregatit sa ii fie gazda. Astfel de momente, care evoca memoria unor valori incontestabile ale culturii romanesti, recunoscute pe plan international, ofera cele mai bune oportunitati de promovare a Bucurestiului. Practic, in intervalul 30 iunie – 7 iulie, capitala Romaniei va fi pe harta marilor eveculturale ale lumii. Acesta este un motiv suplimentar pentru care Primaria a decis sa sprijine cultura si manifestarile artistice. In acest fel, promovam Bucurestiul, stimulam turismul, vorbim lumii despre ceea ce suntem cu adevarat si iesim in afatarii cu valorile noastre, cu talentele cu care ne mandrim.

Ce reprezinta personal pentru dvs. Sergiu Celibidache?

Sorin Oprescu: Maestru Sergiu Celibidache este unul dintre adevaratii mari romani care au facut si fac cinste Romaniei. Este un om care a scris istorie sa impresionat o lume intreagaprin talentul sau. Din pacate, ca majoritatea artistilor nostri, el este celebrat dupa ce nu se mai afla printre noi. Marii artisti trebuie cinstiti, apreciati si respectati acum, nu doar atunci cand pleaca de langa noi. Aca credinta a mea a stat la baza demararii proiectului Aleea Celebritatilor din Piata Timpului. Prin acel loc simbolic dorim sa ne exprimam dragostea si aprecierea fata de marii nostri artisti. Avem datoria morala sa le aratam ca-i respectam si ca facemtot ce ne sta in putinta pentru a le intoarce favorul: ei ne fac fericiti pe scena, iar noi trebuie sa-i facem fericiti in viata de zi cu zi.

Veti fi prezent la toate evenimentele din cadrul Festivalului?

Sorin Oprescu: Ar fi o adevarata incantare, dar, dupa cum probabil va dati seama, Bucurestiul este un oras care se dezvolta, care creste si are nevoie de o atentie permanenta. Cred ca cel mai important lucru nu este prezenta mea la fiecare eveniment, ci sa fac tot posibilul pentru a gasi resursele necesare sprijinirii cat mai multor manifestari de acest gen. Apreciez arta si sunt constient de faptul ca, pentru a ajunge acolo unde ne dorim, in randul marilor capitale europene, trebuie sa investim in sufletul comunitatii, adica in cultura. De aceea le multumesc tuturor cecare au gandit si au facut posibil Festivalul Sergiu Celibidache.

Exista dragoste pentru muzica clasica ca pe vremuri pentru romani si in special pentru bucuresteni?

Sorin Oprescu: Cred ca exista. Chiar daca astazi optiunile s-au diversificat foarte mult, muzica clasica ramane o hrana pentru suflet. Iar bucurestenii se hranesc destul de bine. Pe langa faptul ca exista o pasiune pentru muzica clasica, bucurestenii,si nu numai,afiseaza o pofta de cultura care nu poate decat sa ma bucure si sa ma incurajeze in demersul de a-i sustine pe artisti. Sunt fericit ca am onoarea de a fi primarul unui oras in care cetatenii aprecieaza si iubesc arta. Am organizat o sumedenie de proiecte culturale, am fost parteneri in altele si am sprijinit prin toate formele posibile dezvoltarea culturii in Bucuresti. Si o vom face si de acum inainte.

×