x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Interviuri “Sunt foarte recunoscătoare că am fost adoptată”. Surya Bonaly, pentru a doua oară în România, la Kings on Ice

“Sunt foarte recunoscătoare că am fost adoptată”. Surya Bonaly, pentru a doua oară în România, la Kings on Ice

de Dana Andronie    |    20 Mar 2012   •   09:13
“Sunt foarte recunoscătoare că am fost adoptată”. Surya Bonaly, pentru a doua oară în România, la Kings on Ice

Dupa succesul incontestabil al primelor trei editii (2007, 2008 si 2010), proiectul Kings On Ice a devenit un spectacol cu traditie pe piata evenimentelor din Romania, reusind sa-si surprinda publicul cu fiecare reprezentatie. Coordonatorii proiectului nu se dezmint nici de aceasta data, pentru editia din 7 aprilie de pe patinoarul Mihai Flamaropol din Bucuresti (organizata de Amphitrion si sustinuta de OTP Bank). S-a pregatit o noua serie de numere si demonstratii spectaculoase puse in scena de nume consacrate ale patinajului international ce vor evolua alaturi de Evgeni Plushenko si Stephane Lambiel, sub acordurile muzicale ale celebrului Stradivarius manuit de Edvin Marton.

Patinatoarea de origine franceza, Surya Bonaly, se va afla pentru a doua oara la Bucuresti, dupa editia Kings On Ice din 2008. Considerata drept una dintre cele mai valoroase patinatoare din lume, Surya a reusit sa castige de-a lungul carierei sale nu mai putin de 25 de medalii de aur, 10 de argint si alte 5 de bronz. A fost declarata campioana nationala a Frantei de noua ori, fiind pe primul loc in clasamentul european cinci ani la rand, in perioada 1991-1995. Unul dintre elementele recurente ale programelor sale este backflip-ul, o saritura pe spate care a devenit reprezentativa pentru tanara sportiva, Surya fiind totodata singura patinatoare din lume care a incercat un cvadruplu toe loop, in cadrul Campionatelor Mondiale din 1991.

Jurnalul National: Este adevarat ca ai avut probleme in alegerea patinelor? Fiind foarte puternica, patinelele au cedat nervos doar dupa cateva exercitii?

Surya Bonaly: In cariera mea competitiva, am avut foarte multe probleme legate de patine. Din anumite motive patinele nu erau destul de puternice pentru mine, deoarece ma antrenam 7 ore pe zi, 7 zile pe saptamana! De asemenea, eram cunoscuta pentru salturile inalte si pentru faptul ca faceam doua salturi quadruple diferite si combinatii de salturi triple+triple.

Acum ce patine ai? Sunt lucrate la comanda?

De cand am devenit profesionista nu ma mai antrenez la fel de mult... In plus, din 2001 am gasit o firma foarte buna din Canada si pot spune ca sunt satisfacuta.

Ti-ai dorit sa-ti cunosti parintii adevarati? Ai incercat sa-i cauti?

Am stiut tot timpul ca sunt adoptata. Nu am incercat niciodata sa imi gasesc adevaratii parinti si nici nu voi incerca, doar daca va fi nevoie din motive medicale. Am avut o viata minunata pana acum si am fost atat de norocoasa, incat nu imi doresc sa schimb absolut nimic. Sunt foarte recunoscatoare ca am fost adoptata si ca am cei mai buni parinti.

Povesteste-ne cum a fost prima ta participare la Kings on Ice si cum vezi tu acum acest turneu.

Ei bine eu fac parte din acest spectacol din 2006. Kings on Ice este un show superb si sunt foarte recunoscatoare pentru toate meomentele frumoase in care am patinat alaturi de colegul meu Evgeni Plushenko. Am avut o experienta unica in viata de a patina pe muzica uimitorului violinist Edvin Marton. Este un show foarte vioi, muzica este extraordinara, iar patinatorii sunt foarte buni, momente nemaivazute si spectaculoase.

Ce lucruri te fac fericita?

Imi place foarte mult sa ii antrenez pe micii patinatori, viitorii campioni. Pasiunea mea este sa am grija de animale si de natura. Visul meu este sa merg in Africa de sud pentru cateva luni, sa invat cate ceva despre acele specii incredibile.

Ce ne poti spune despre Romania, despre romani?

Am mai fost in Romania de doua ori si m-am simtit foarte bine, dar nu am avut prea mult timp si nu am putut sa vizitez nimic, nici macar sa ma plimb prin oras nu am apucat. Dar imi amintesc ca era primavara si vremea era foarte frumoasa. Am fost la un restaurant foarte frumos langa un lac foarte mare, pe malul unui lac foarte mare...

Echilibrul tau pe gheata ne taie respiratia. Crezi ca intr-o viata anterioara ai fost felina?

Multumesc, este un compliment foarte frumos. De aceea unii oameni din media obisnuiesc sa ma numeasca pantera neagra sau perla neagra. De un lucru sunt sigura, gimnastica m-a ajutat foarte mult, “m-am rostogolit' timp de 17 ani si am devenit foarte agila.

Ce vei face cand vei renunta la patinaj?

Patinajul este totul pentru mine, dar stiu ca in viitor va trebui sa ma opresc. Este o pasiune, nu pot continua cu el toata viata. Stiu ca va trebui sa trec la o pagina noua a unui nou capitol si desigur ca vreau sa raman in industria patinajului intr-un fel sau altul. Vreau sa am propria mea casa de productie, dar intentionez sa-mi fac si o familie. Deocamdata sunt un pic indecisa in ceea ce priveste ordinea in care ar trebui sa fac lucrurile.

Te consideri o vedeta bogata?

Ma consider norocoasa! Sunt foarte recunoscatoare pentru toate experientele incredibile din ultimii 20 de ani in care am calatorit peste tot in lume... Desigur asta mi-a adus si faima, dar cu siguranta nu este la fel ca la hockey sau tenis sau baschet sau fotbal, unde atletii fac milioane...

“Patinajul a fost o mare parte din viata mea si este totul pentru mine. A fost pasiunea mea de cand eram mica. De cand aveam 5 ani imi placea sa fac spectacole la clubul din oras. Eu cred ca am avut patinajul in sange' (Surya Bonaly )

×