Seful CSM, Dan Lupascu, a acordat Jurnalului National un interviu prin care raspunde dur acuzatiilor lansate de premier si de ministrul Justitiei.
Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dan Lupascu, a fost aratat cu degetul de premier si de ministrul Justitiei pentru eventualul esec al anticoruptiei. Dupa declansarea scandalului, luni seara, oficialul a fost lipsit de posibilitatea de a raspunde acuzatiilor, pe postul national de televiziune, din cauza unei "pene de curent". Jurnalul National i-a oferit ieri spatiu de exprimare, pentru a putea spune ceea ce n-a apucat sa zica la TVR 1.Jurnalul National: Ce s-a intamplat luni seara, in timp ce raspundeati la TVR 1 atacurilor lansate la adresa CSM, dupa sedinta extraordinara de la Palatul Victoria pe tema anticoruptiei? Ati fost cenzurat?
Dan Lupascu: Trageti dumneavoastra concluzia, eu va expun doar faptele. Raspundeam la intrebarile moderatorului. Exact dupa ce am spus ca aceasta doamna ministru a reusit sa pacaleasca pe toata lumea si am inceput sa dau exemple concrete, am observat ca la televizorul meu se intrerupsese emisia. Domnul Turturica mi-a raspuns: "Probabil ca e o problema la televizorul dumneavoastra de acasa. Vorbiti mai departe". Am vorbit inca 10 minute, dand exemple cu privire la minciunile pe care cu multa seninatate le expusese ministrul Justitiei in acea emisiune. La un moment dat, am auzit in casca faptul ca a cazut instalatia electrica in televiziune. Apoi s-a oprit brusc telefonul. Dupa care, cu doua sau trei m-inute inainte de finalul emisiunii, s-a reluat transmisia. Sigur ca n-au mai fost nici timpul si nici intentia sa fiu contactat. Nici pana acum nu am primit vreun telefon macar de scuze.
Premierul nu stie
De ce credeti ca premierul Tariceanu si ministrul Justitiei, Monica Macovei, v-au atacat ieri atat de virulent?
Cred ca atacul a fost o expresie a disperarii celor care n-au reusit intr-un an sa schimbe componenta CSM. N-au reusit acest lucru si probabil pregatesc terenul pentru scoaterea pe tusa a acestei institutii, printr-un proiect plin de neconcordante si de neconstitutionalitati. Un proiect pe care intentioneaza sa-l promoveze Guvernul, eventual prin asumarea raspunderii ministeriale. Eu cred ca s-a dorit sa se ia prim-planul evenimentelor. Ei n-au avut rabdare sa astepte sedinta de miercuri, la care trebuie sa participe si primul-ministru.
Spuneti ca a vrut sa iasa in fata premierul?
Atunci cand tara este traversata de probleme foarte grave, a venit cu un subiect care intotdeauna este la moda: coruptie-Justitie. Subiectul tine in vreme de seceta, si de razboi, si de campanie electorala, tine oricand. Sigur ca reusesti sa abati atentia. Numai ca, in opinia mea, problema a fost abordata gresit. Cei care isi inchipuie ca vor starpi coruptia din aceasta tara exclusiv prin mijloace politice se insala.
Cum raspundeti acuzatiilor lansate de Tariceanu?
Nu se intelege un lucru: Legea de organizare judiciara stabileste responsabilitatea Ministerului Justitiei (MJ) de a asigura buna functionare a sistemului judiciar, ca serviciu public. Anul trecut, aceasta atributie i-a fost luata Consiliului chiar de Guvern. Pai, daca a disparut acel text de lege, ce sa intelegem? Ca s-a vrut ca altcineva sa asigure eficienta sistemului judiciar. Si acum vii si tragi de mana Consiliul, dand exemple din dosare unde CSM n-are posibilitatea sa intervina?! Mai mult, primul-ministru nu stiu daca este la curent cu intarzierile pe care le inregistreaza ministerul in planul de actiune privind reforma. De altfel, primul-ministru m-a surprins si prin faptul ca nu cunoaste hotararea de Guvern prin care sunt stabilite atributii in privinta luptei anticoruptie. S-a instituit un Consiliu pentru coordonarea implementarii strategiei nationale anticoruptie. CSM nu face parte din acest Consiliu. Atributiile CSM in materie de anticoruptie sunt limitate. Daca primul-ministru isi inchipuie ca poate sa traga de urechi judecatorii si sa le critice solutiile, poate ca-l deranjeaza anumite solutii, se insala.
Ministrul minte
Ce aveti sa-i reprosati ministrului Macovei?
Ministrul Justitiei minte si minte intr-un mod in care a facut-o aproape constant. A reusit sa pacaleasca multa lume in cursul anului 2005, deformand realitatea. Va dau doar doua exemple simple. Ministrul critica CSM ca si-a cumparat 14 masini. Da. Pentru ca este o institutie noua si nu avea nici o masina, ci doar una imprumutata de la minister. Ministrul, uita insa ca el, cabinetul demnitarului, are 4 masini. Ministerul Justitiei are un demnitar, la CSM sunt 19. Ministrul circula cu girofarul. Poate ca prioritatile reformei presupun s-o iei si pe contrasens, si pe rosu, atunci cand lucrurile necesita o asemenea turnura. Ii amintesc ca am sanctionat anul trecut 15 magistrati. Exista oare o norma de sanctionare disciplinara?! Exista oare o norma de punere la zid, de impuscare a judecatorilor si procurorilor ca sa dam satisfactii si sa demonstram ca lucrurile functioneaza in Justitie?!
Cum arată buletinul de vot la primul tur de la alegerile prezidențiale 2024
Citește pe Antena3.ro
De unde acesta atitudine?
Ministrul a fost nemultumit de majoritatea membrilor acestui Consiliu pentru ca nu sunt pe placul domniei-sale. Probabil ca ministrul vrea in acest Consiliu oameni pe care sa poata sa-i manevreze, care sa raspunda cu capul plecat. Pentru a demonstra cat de eficienta este in reforma Justitiei si in lupta anticoruptie, doamna ministru a acreditat prin aceste atacuri impotriva unor membri ideea unui razboi. De ce? Pentru ca nu poti veni sa spui opiniei publice: "Iata, eu sunt invingatorul, cel care fac reforma!", fara sa existe un razboi. Dar ceea ce m-a surprins cel mai mult este ca ministrul n-a acceptat rezultatul unui proces democratic. Au fost adunari generale, poate ca nu intotdeauna au fost alesi cei mai potriviti oameni, dar acelasi lucru se intampla si in Parlament.
Totusi, care este miza acestui razboi?
Miza, in opinia mea, depaseste granitele CSM. Consiliul a fost in acest an un zid, un obstacol in care s-au oprit ministrul Justitiei si altii care au dorit sa schimbe numai asa cum vor ei lucrurile, neintelegand faptul ca Justitia nu trebuie sa fie subordonata politic.
Aveti un mesaj pentru doamna ministru?
Ii doresc sanatate... din tot sufletul! Ca sa inteleaga o data pentru totdeauna ca Justitia nu va fi subordonata niciodata politic! Cred ca rolul CSM ramane foarte important, daca nu cumva se doreste desfiintarea lui. Vreau sa le spun celor care cocheteaza cu aceasta idee ca este foarte periculoasa. CSM nu este un buncar al ingerilor, dar nici unul al antiferomistilor, al parazitilor Justitiei. E o institutie care vrea sa-si faca datoria.
Astazi aveti alegeri pentru noua sefie a CSM. Dar colegii din CSM nu se ingramadesc sa va ia locul. De ce?
Pentru ca pur si simplu s-au saturat, le e lehamite, nu mai accepta sa fie injositi si calcati in picioare. Vor sa plece din aceasta institutie cu demnitate. Daca aceasta este solutia, sa inchidem usile si sa transmitem atributiile inapoi catre minister, inseamna ca totul este pierdut in aceasta tara.
Cum plecati de la sefia CSM?
Cu capul sus, trist si cu speranta ca Dumnezeu, daca noi, oamenii, nu reusim, va face dreptate.
SCUZE SI SANCTIUNI
|
In comunicatul remis de TVR s-a explicat ca o pana de curent a intrerupt de fapt emisiunea "Prim Plan" de luni. Desi s-a trecut pe alimentarea cu energie de la generator, din cauza incarcarii foarte mari a sarit o siguranta si de aceea s-a "intarziat" cu revenirea in direct. Tudor Giurgiu, presedinte-director general al TVR, a declarat ca regreta incidentul si ca "s-a luat decizia sanctionarii celor care sunt responsabili de faptul ca nu au existat cel putin doua solutii pentru remedierea urgenta a unor astfel de avarii, precum si inlocuirea in regim de urgenta a generatorului de curent".El nu a spus cine sunt vinovatii si care sunt sanctiunile. (Cristina Ologeanu)
|