Valerie Cioloş Villemin, soţia premierului Dacian Cioloş, a mărturisit, marţi, că îi place foarte mult să cânte şi să împărtăşească această bucurie cu cei din jur, dar şi că doreşte să rămână în România, fiind îndrăgostită de autenticitatea oamenilor de la sate.
"În 1995, am venit prima dată. Iniţial am vrut să mă duc departe, în lume, şi mi-am dat seama că diferenţele culturale nu ajutau la această apropiere sufletească cu oamenii. Şi de-asta am ales să vin în Europa de Est, iar România a venit firesc. Din toate poveştile, România mă atrăgea. În 1995, timp de două săptămâni, a fost o primă 'gustare', aşa... dar în 1996 am rămas şase luni pentru o lucrare de diplomă şi atunci m-am îndrăgostit de oamenii de aici, de ţară. Eram în sate, în judeţul Vâlcea. Oamenii, deschiderea lor şi autenticitatea lor... Adică eşti ceea ce eşti şi nu te prefaci", a spus ea, într-un interviu pentru Europa FM.
Ea a adăugat că în prezent lucrează cu asociaţii de dezvoltare rurală în judeţul Alba şi s-a declarat surprinsă de eficienţa cu care au fost folosite fondurile europene, fără ca oamenii să cadă totuşi în capcana amenajării satelor într-un stil foarte modern, care să ducă la pierderea autenticităţii.
Totodată, soţia premierului a mărturisit că muzica este pasiunea care o împlineşte.
"Am redescoperit această pasiune (muzica) când am fost obligată să-mi pun cariera între paranteze, la Bruxelles, şi acum îmi dau seama, la vârsta mea, că asta mă împlineşte mai mult decât orice. Îmi place foarte mult să cânt şi să împărtăşesc această bucurie cu oamenii", a recunoscut ea.
De asemenea, Valerie Cioloş a declarat că ar dori să rămână în România chiar şi după ce soţul ei îşi va încheia mandatul de premier.
"Da, acesta ar fi planul, aş vrea să stau aici pentru că eu mă simt de aici. Pentru mine plecarea în Moldova, în Belgia a fost doar intermezzo. Eu aş vrea să rămân aici", a spus soţia prim-ministrului.
Valerie Cioloş a adăugat că a remarcat în România schimbări pozitive, în contextul unor provocări uriaşe.
"Sincer, pentru mine cea mai mare evoluţie nu se măsoară pe plan bănesc, e mai mult o evoluţie a sufletului. Cum o ţară îşi găseşte propriul drum şi aici sper că România, la un moment dat, va fi mândră de ceea ce este, nu va mai încerca să imite pe nimeni şi nici să caute laudele altor ţări, ci să fie mândră de ceea ce este, pur şi simplu. E o ţară plină de viaţă, de resurse, de inovaţie. Nu există prejudecăţi şi se pot face foarte multe", a admis ea.
Aceasta a făcut referire şi la momentul în care l-a cunoscut pe Dacian Cioloş, afirmând că, în apropierea lor, hotărâtor a fost faptul că împărţeau aceleaşi valori, nu afecţiunea ei pentru România.
"Cu bărbaţii francezi îmi era greu să mă înţeleg. Nu ştiu, parcă eram din lumi diferite. (...) Când m-am întors din România, nu ştiu, întâmplător m-am întâlnit cu soţul, în Franţa, era şi el la studii. Firesc, ne-am apropiat. (...) După studii şi el a vrut să se întoarcă în România. Atunci, în 1996, când mulţi români voiau să plece, el voia să vină înapoi, să îşi ajute ţara, iar eu voiam să vin aici, pentru că ţara mi se părea minunată, cu multe de făcut şi multe de trăit aici", a arătat ea.
Valerie Cioloş Villemin a recunoscut că bunicul premierului a învăţat-o să pună ceapă, dar a adăugat că a făcut doar două încercări şi că nu se simte expertă. Ea a mai precizat că nu şi-a luat cetăţenia română din cauza birocraţiei, dar că se simte româncă sufleteşte.
"Eu mă simt româncă în suflet, nu mi-am luat cetăţenia pentru că nu-mi plac hârtiile, birocraţia. Acum încerc să-mi mai întocmesc dosarul, dar dacă o făceam acum cinci ani o aveam sigur. Acum, nu mai ştiu dacă respect criteriile şi trebuie să văd asta. La început, aveam o viză turistică pentru trei luni şi am ieşit, la un moment dat, cu maşina până la graniţă şi am revenit", a povestit ea. AGERPRES