x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iris, o legendă pentru eternitate

Iris, o legendă pentru eternitate

de Radu Popa    |    05 Oct 2007   •   00:00
Iris, o legendă pentru eternitate

Pentru generaţii intregi de romăni, Iris a insemnat şi inseamnă un reper muzical, dar şi unul de atitudine, de tenacitate şi, nu in ultimul rănd, de dăruire totală pentru o cauză nobilă: menţinerea spiritului naţional prin cultură.

Pentru generaţii intregi de romăni, Iris a insemnat şi inseamnă un reper muzical, dar şi unul de atitudine, de tenacitate şi, nu in ultimul rănd, de dăruire totală pentru o cauză nobilă: menţinerea spiritului naţional prin cultură.

După treizeci de ani de existenţă "oficială", 15 albume, mii de ore de repetiţii, mii de concerte in ţară şi in străinătate, numeroase prezenţe la radio sau la televiziune, membrii trupei Iris au ajuns nu la ora unui bilanţ, ci la posibilitatea unei frumoase retrospective. Iar aceasta nu inseamnă pentru băieţi decăt un nou imbold de a continua frumosul vis inceput in urmă cu peste trei decenii.Â

Nelu Dumitrescu, tobarul trupei, işi aminteşte despre "botezul" grupului: "In ’75 ne-am găndit să ne numim Iris. Nu mai ştiu cine a venit cu ideea, făcusem o listă de innebunisem, au fost mai multe păreri".

PATRIOTISM. Cristi Minculescu, inconfundabilul vocalist al trupei, explică motivul pentru care băieţii preferă să cănte in romăneşte: "Facem intăi versurile in engleză, că sună intr-un fel, rotund, frumos catifelat, moale, şi pe urmă le facem in romănă, unde trebuie să foloseşti zece cuvinte care să reprezinte echivalentul a trei in engleză. Dar in Romănia nu se poate cănta in engleză. E Romănia, e limba romănă, nu ai cum, chiar dacă sună altfel! Asta e opţiunea Iris. Cu toate că sună mult mai deschis, mai generos in engleză, dar nu merge... pentru că aici e limba romănă. Cover-uri pe care le ştie o lume intreagă, da".

Tudor Chirilă descrie in termeni admirativi "intersectarea" sa cu legendara trupă rock: "Cănd am intrat in studio, la invitaţia formaţiei Iris, pentru a colabora la noul lor disc, am crezut că va fi vorba despre un duet cu Cristi Minculescu, lucru care m-ar fi onorat şi mai mult decăt prezenţa in calitate de «solo singer». Dar... m-am jucat pe un ghid de voce existent şi am avut libertatea să modific linia vocală in direcţia interpretării mele, ceea ce mi-a dat o mare bucurie de a cănta. Sunt bucuros că voi fi parte a unuia dintre discurile Iris. Iată că, fără să vreau, m-am intersectat cu legenda".

"Clăparul" Relu Marin face o referire la "Microbul Iris": "Dacă ai microbul rockului treci peste oboseală şi peste faptul că-ţi vezi familia rar. Dacă ai microbul ăsta, şi cu atăt mai mult al Irisului, treci peste tot".


OPŢIUNE
"Imi plăcea să ascult Deep Purple, Led Zeppelin, iar după Jimmy Hendrix eram de-a dreptul innebunit.Mi-aduc aminte că cineva a incercat să-mi văndă un disc cu The Doors. Am ascultat un pic şi i-am spus: e altceva pentru mine, nu-mi place, imi pare rău, dar nu pot să-l cumpăr"
Nelu Dumitrescu
 IMPEDIMENTE
"E ideal să-i mulţumeşti pe toţi şi, poate, ai norocul cu discul următor, prinzi o perioadă bună, nu eşti obosit şi poate dai lovitura. E greu cu «trebuie musai anul ăsta», pentru că inspiraţia nu poţi s-o programezi. Cănd ai obiective nu simţi timpul, dar ţi-o furi, că el trece şi albeşti"
Cristi Minculescu


O "istorie vie" a rockului romănesc

Luni, 8 octombrie 2007, Jurnalul Naţional prezintă o Ediţie de Colecţie de excepţie dedicată legendarei trupe Iris. Cititorii vor putea citi in paginile acesteia amănunte din istoria grupului, amintiri, fapte inedite legate de aceşti adevăraţi "monştri sacri ai rockului romănesc". Nu vor lipsi referirile la activitatea trupei dinainte şi de după Revoluţia din decembrie 1989, momentele de glorie, dar şi clipele mai puţin plăcute. Cele 24 de pagini ale ediţiei vor fi insoţite şi de un CD de Colecţie ce va cuprinde 17 piese: 1. Corabia cu pănze 2.Trenul fără naş 3. Strada ta 4 Floare de iris 5. Cine mă strigă in noapte 6. Iris, nu pleca 7. Baby (cu Felicia Filip) 8. Somn bizar 9. Ultima toamnă 10. Mătase albă 11. Pe ape 12. Să nu crezi nimic 13. Vis pierdut 14. Iris maxima 15. Vals fără sfărşit 16. Valuri 17. Vino pentru totdeauna.

×
Subiecte în articol: special iris