x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ITALIA / Italieni salvaţi de îngeri români

ITALIA / Italieni salvaţi de îngeri români

de Carmen Plesa    |    30 Dec 2008   •   00:00
ITALIA / Italieni salvaţi de îngeri români

Au ajuns pe primele pagini ale presei din Italia ca "înger", "Superman" sau "erou din Est". Sunt românii care de-a lungul anilor au fost premiaţi şi medaliaţi în Peninsulă pentru fapte de curaj săvârşite în momente dramatice.



A existat un român care a făcut mai multă vâlvă în presa italiană chiar şi decât Romulus Mailat. Mai corect _ o româncă.

"Unde eşti tu, înger din Est?", titrau ziarele italiene în octombrie 2006 după un grav accident de la metroul din Roma. Două garnituri s-au ciocnit atunci la Piazza Vittorio Emanuelle. Mai mulţi români au ajutat la scoaterea răniţilor dintre fiare. Dar au dispărut atunci când au sosit echipele de salvare.

Imaginea uneia dintre fete, "un înger blond", l-a urmărit însă pe italianul Mario Iodice (27 de ani). Ştia doar că o cheamă Ramona şi că, deşi se lovise la un picior, a rămas şi i-a ajutat pe cei din jurul ei şi mai ales pe el, care rămăsese blocat între fiare. A fugit însă după ce au venit echipele de salvare. Mario i-a rugat pe jurnalişti să-l ajute. Şi aşa a început "vânătoarea" după "înger".

Click pe imagine pentru mărire!
DE TEAMA EXPULZĂRII...
Ziarele italiene au făcut apeluri de pe primele pagini. Au căutat în comunitatea românească. I-au întrebat pe cei care fuseseră răniţi în accident. Nimic. Îngerul dispăruse fără urmă, la fel ca şi ceilalţi români care ajutaseră răniţii. Ştiau doar că o cheamă Ramona, că e tânără şi blondă şi că probabil are cunoştinţe de Medicină, după modul în care îi îngrijise pe răniţii din vagon - masaje cardiace şi respiraţie gură la gură. Şi mai bănuiau ceva jurnaliştii italieni: toţi îngerii români care ajutaseră în accidentul de la metrou voiau să rămână în anonimat, pentru că locuiau ilegal în Italia şi se temeau că vor fi expulzaţi.

"A fost ca o viziune. A apărut de nicăieri, mi-a  strâns mâinile, m-a încurajat, mi-a dat încredere. Cum să fac să dau de ea? Să-i mulţumesc? Ştiu doar că se numeşte Ramona", le spunea ziariştilor Mario, unul dintre cei peste 200 de răniţi din accidentul de la metrou. Mario avea picioarele prinse între fiare, nu se putea mişca. Lângă el, o fată murise. În jur _ fum, ţipete, panică. Doar ea, îngerul, îi stătea alături şi-i strângea mâinile. S-a desprins doar ca să ceară ajutor. "Îţi jur că mă întorc. Nu te las aici. Îţi jur. Mă întorc!" Îngerul păzitor a dispărut câteva minute. Şi s-a întors cu un pompier. "Mi-a zâmbit. Atunci am înţeles că avea să se termine coşmarul. Graţie îngerului meu Ramona."

Până la urmă, după multe căutări şi după insistenţele publice, răniţilor cărora le stătuse alături "îngerul blond" a apărut. Se numea Ramona Ianuş, o asistentă română de 26 de ani, care lucra ilegal ca babysitter în Italia. A fost condusă la spitalul în care erau internaţi răniţii chiar de primarul Romei, Walter Veltroni. "Eşti una de-a noastră din acest moment", i-a spus Veltroni "îngerului blond" căruia Roma îi căzuse la picioare.

Click pe imagine pentru mărire!
EROUL DIN RĂUL ÎNGHEŢAT
Un alt "înger român" salva în februarie 2004, în apropiere de Verona, doi oameni. A sărit în apele unui râu în care căzuse o maşină. Era noapte, frig şi ceaţă. Românul Daniel Biţiuşcă, de 27 de ani, muncitor pe un şantier de construcţii din Italia, mergea spre casă în furgoneta sa. A văzut maşina care se prăbuşise în râu. S-a oprit imediat şi s-a aruncat în apă. A reuşit să-i scoată din maşina ce se scufunda pe doi dintre pasageri. I-a dus până la mal. S-a întors după cel de-al treilea, şoferul. Nu reuşea să-l scoată, pentru că uşa maşinii se deformase, iar centura de siguranţă se blocase. Dar a stat în apele îngheţate ale râului aproape jumătate de oră, aşteptându-i pe pompieri. Italianul n-a mai putut fi însă salvat.

"Eroul de la râu" a fost descoperit abia a doua zi de locuitorii micii localităţi San Martino, unde se petrecuse accidentul.

Pentru fapta sa, românul a fost distins de comunitatea din San Martino Buon Albergo cu o medalie de aur care până atunci mai revenise doar supravieţuitorilor Holocaustului.

2008 – un an productiv pentru eroi

Şi anul acesta a fost însă unul... productiv pentru "îngerii" români. În februarie, Petrişor Iosif, de 40 de ani, intra într-o casă în flăcări, din localitatea Macaresse, de lângă Roma. În clădirea distrusă aproape în totalitate de o explozie se luptau cu flăcările trei oameni. "Superman din Est", cum aveau să-l boteze ziarele italiene, a scos pe braţe, din foc, doi bătrâni. A salvat-o mai întâi pe Mirella Camillo (66 de ani), după care s-a întors în flăcări ca să-l scoată şi pe soţul acesteia. Acoperişul începuse să se prăbuşească, dar românul a reuşit să-l scoată pe italian pe o fereastră. După care şi-a continuat drumul spre serviciu, căci acolo se ducea când a văzut incendiul. Abia după ce şi-a terminat programul de lucru a mers la spital, pentru că în incendiu se rănise la un picior şi se simţea rău din cauza fumului inhalat. Pompierii l-au găsit abia după câteva zile de căutări pe "Superman din Est". L-au felicitat şi i-au mulţumit, iar primarul oraşului l-a medaliat pentru fapta sa eroică. Peste numai o lună, la Montecatini Terme, un român salva un copil. Doru Iurgan, un român de 40 de ani, originar din Rădăuţi, s-a căţărat pe o clădire şi a salvat un copil de 2 ani care stătea să cadă dintr-un balcon. "S-a comportat ca un erou", au spus despre român pompierii chemaţi să-l salveze pe copil. Ultimul "înger" din acest an are 37 de ani şi se numeşte Mihai Cheche. "Mă înecam, îngerul care m-a salvat e român" – le mărturisea un italian jurnaliştilor de la Il Messagero în urmă cu două săptămâni, în timpul inundaţiilor de la Roma. "Deja înghiţeam apă, eram pe punctul de a ceda. Dacă nu era acel domn român, nu ştiu cum aş fi sfârşit", a spus Romano Santilli (76 de ani). "Un înger l-a protejat", a spus şi soţia italianului. "Era 7, mergeam cu Punto-ul meu. Aş fi rămas în casă, dar trebuia să o însoţesc pe nepoţica mea la spital pentru o vizită. La un moment dat am ajuns în pasajul de sub Colombo. Am văzut apa. Automobilul nu mai mergea nici înainte, nici înapoi. Am reuşit să ies din maşină în apă. Dar nu ştiu să înot, iar nivelul apei creştea. Am încercat să merg. Dar am fost acoperit de apă, mai aveam doar mâinile afară, nu mai respiram. Apoi am auzit vocea acelui domn..." Era românul Mihai Cheche (37 de ani), aflat de 12 ani în Italia, căsătorit şi tată a doi copii. "Am ajuns la acel pasaj dintr-o greşeală. O duceam pe soţia mea la muncă, (...) am văzut două automobile acoperite de apă şi ne-am gândit că nu e nimeni în ele. Am dat înapoi cu maşina şi atunci am văzut am văzut o lumină în oglinda retrovizoare." Românul a coborât şi atunci a văzut mâinile ce ieşeau din apă. "Am înţeles imediat. Mi-am scos haina şi m-am aruncat în apă. L-am liniştit pe acel domn. (...) Am reuşit să mă apropii. L-am scos", a mai povestit Mihai Cheche. Apoi l-a condus la spital. Acolo, italianul şi soţia sa au povestit tuturor fapta românului. Pentru fapta sa, Mihai Cheche a fost premiat de primarul Romei, Gianni Alemanno.

"Mi-a zâmbit. Atunci am înţeles că avea să se termine coşmarul. Graţie îngerului meu, Ramona"
Mario Iodice / rănit în accident

×
Subiecte în articol: special apă roman văzut