x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Iubita pana la moarte

Iubita pana la moarte

06 Sep 2004   •   00:00

Carol al ll-lea a fost atat de dependent de "Lupeasca" incat, in Jurnalul sau intim, tinea evidenta stricta a timpului scurs de cand o cunoscuse. La moartea lui, "Lupeasca" a exclamat in surdina: "Adieu, amour de toute ma vie".



Intre 1930 si 1940, viata politica romaneasca a fost dominata, discretionar, de vointa Regelui Carol al II-lea. Spre ghinionul intregii societati, in spatele lui s-a aflat Elena "Magda" Lupescu, amanta regala si eminenta cenusie, care a invartit pe degete o tara intreaga. Celebra lor relatie a facut sa curga fluvii de cerneala. Stim sigur ca ea a scandalizat atat clasa politica romaneasca, cat si cancelariile straine.

Pana in 1925, anul in care a inceput aceasta relatie furtunoasa, Carol al II-lea avusese deja o viata sentimentala complicata, ce adusese Casa Regala in pragul crizei dinastice: in 1918 renuntase la titlul de mostenitor al tronului, doar pentru a se insura ilegal, cu frumoasa "Zizi" Lambrino. Era deja casatorit cu o alta Elena, printesa cu vaste legaturi de rudenie in toata Europa, cand in 1922 a cunoscut-o pe Elena Lupescu, fiica farmacistului evreu Nicolas Grunberg. Inainte de a-l intalni pe Carol, si ea avusese o viata amoroasa complicata. Printre "cunoscatori" se vorbea ca ar fi fost un soi de prostituata de lux. I-a fost prezentata lui Carol de un anume Posmantir, unul dintre numerosii ei amanti, regizor si fotograf, specializat in executarea de albume pornografice.

FEMEIA FATALA. Cei doi s-au placut de la prima intalnire, iar relatia lor s-a consolidat de la o zi la alta. "Gurile rele" afirmau ca la baza acestei legaturi ar fi stat faptul ca doar "Lupeasca" era in stare sa satisfaca apetitul sexual al barbatului bolnav de "priapism". In schimb, politicianul Constantin Argetoianu, care era si medic, afirma ca, din cauza acestei boli, legendara virilitate a lui Carol era pe cale sa apuna, iar ea a fost singura femeie care a stiut cum sa-l ajute sa depaseasca aceasta grava criza existentiala. Indiferent care au fost cauzele reale ale "dependentei" lui Carol fata de "Lupeasca", amanta regala a capatat o mare putere de influenta, pe care nu au putut-o stirbi nici unul dintre oficialii importanti ai vremii.

Dupa 1940 cand regele Carol al II-lea a fost obligat sa abdice, au plecat amandoi in strainatate. In 1947, cei doi s-au cununat oficial. Carol a murit in anul 1953, iar ea, in 1974. (Andreea Cascaval, Vasile Surcel)


FRUMOASA DOAMNA DIN SICRIUL DE STICLA
Maria Obrenovici s-a nascut la Iasi, in 1835. Fiica a boierului Costin Catargi. A fost casatorita de doua ori: cu un general sarb si cu printul Milos Obrenovici (mort in 1860), caruia i l-a nascut pe Milan, viitorul rege al Serbiei. Milos a murit in 1860, iar vaduva a revenit la Iasi. A avut un sfarsit tragic: s-a sinucis la Dresda, in 1876. A fost inmormantata la Biserica Sf. Spiridon din Iasi. Mai tarziu, osemintele au fost mutate in cavoul familiei Catargi. Se spune ca la deshumare s-a gasit un sicriu de sticla, in care se afla corpul frumoasei doamne, intact.


DESTINUL TRAGIC AL COPIILOR DIN FLORI
Trecand peste resentimente, Elena i-a infiat pe cei doi copii din flori ai domnitorului - Alexandru si Dimitrie. Pe Alexandru, o afectiune congenitala cardiaca l-a obligat sa duca o viata linistita. A murit in timpul unei calatorii in Spania, in anul 1889. Dimitrie, mezinul, mostenise pasiunea pentru femei a tatalui. Stiind ca nu avea mult de trait, din cauza unei afectiuni pulmonare, alesese sa isi traiasca viata din plin, la Paris. In cele din urma se va sinucide in toamna anului 1888.


IN ATENTIA CANCELARIILOR EUROPENE
Legatura lui Mihai cu Velica intrase in atentia cancelariilor europene. La 15 martie 1600, un agent secret neamt ii raporta imparatului Rudolf al ll-lea: "Toate trebile tarii le are in mana o jupaneasa romanca, maritata cu Fabio Genga, cu care Voda se tine in vazul tuturora. Pana intratat incat a poruncit sotului ei, sub pedeapsa cu moartea, sa nu mai aiba de aface cu dansa". In acelasi timp, propria lui sotie, Doamna Stanca, nu i-a iertat infidelitatea nici macar dupa moarte. Intalnindu-se cu fosta ei soacra, retrasa la Manastirea Cozia, ea si-a blestemat sotul chiar in fata ei, acuzandu-l de toate nenorocirile abatute asupra intregii sale familii.

Continuare: Femeile de taina ale dictatorilor

×
Subiecte în articol: special carol