"Au fost eliberati!", ziceau mesajele care circulau printre ziaristii trecuti deja printr-o noapte ametitoare, sambata, cand au asteptat, la Aeroportul Henri Coanda, o iluzorie aeronava aducatoare a celor trei jurnalisti eliberati din captivitate.
|
1 APRILIE. Ultima certitudine in privinta rapirii ziaristilor romani ramane setul de fotografii difuzat de Reuters
|
PUSI PE JAR. De dimineata, telefoanele mobile ale ziaristilor au intrat in activitate. Mesaje de genul "I-au eliberat!", "Vin!", "Fiti cu ochii-n patru azi!" erau la ordinea zilei. Cateva telefoane date la diversele surse aflate in Irak au mai calmat spiritele. Nu se confirma nici un zvon.
Ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, avea insa programata plecarea la Zagreb si Belgrad, in jurul pranzului. Toate bune si frumoase, pana aproape de momentul imbarcarii, cand ziaristii care urmau sa-l insoteasca au aflat ca vizita s-a contramandat. Nu le-a luat prea mult pana sa faca legatura cu zvonurile din cursul diminetii. Contactata telefonic, Presedintia insa a precizat ca amanarea vizitei nu are nici o legatura cu criza ostaticilor.
LAMURIRI. Ceva mai tarziu, a venit si precizarea Ministerului de Externe: vizitele au fost amanate, "in conditiile in care autoritatile de la Zagreb au decretat doliu national, ca urmare a mortii Papei Ioan Paul al II-lea". Informatii care ar fi trebuit sa fie cunoscute cel putin de luni dimineata, daca nu de duminica, Papa decedand sambata seara. La Belgrad nu este doliu national. Intr-un alt comunicat, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, a facut un nou apel la mass-media, sa dea dovada de "rabdare si maturitate" in privinta crizei jurnalistilor rapiti in Irak. Ministrul i-a indemnat "prieteneste" pe ziaristii interesati ca lucrurile sa mearga cat mai bine sa discearna atent intre ceea ce este informatie si ceea ce este zvon, intre ceea ce este intoxicare si ceea ce poate fi realitate.
Confruntata cu o avalansa de intrebari pe tema zvonurilor care circula de cateva zile, pe fondul absentei oricaror informatii oficiale referitoare la soarta ostaticilor, Administratia Prezidentiala a dat, la randul sau, asigurari ca, atunci cand vor fi recuperati ziaristii captivi in Irak, opinia publica si presa vor fi informate in cel mai scurt timp. "Nimeni nu va face un secret din intoarcerea lor in tara. Va asigur ca in momentul in care vor fi recuperati si vor fi in drum spre casa, veti afla", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui Traian Basescu, Adriana Saftoiu, inaintea unei noi sedinte a Consiliului Operativ de la Cotroceni, prezidat de seful statului. Administratia Prezidentiala a insistat pe langa reprezentantii presei sa nu mai dea crezare zvonurilor care se lanseaza in legatura cu ziaristii rapiti, avertizand din nou ca acest lucru poate fi extrem de daunator.
Citește pe Antena3.ro
Pe de alta parte, contactate de Jurnalul National, surse diplomatice de la Bucuresti nici nu au infirmat, nici nu au confirmat existenta unei echipe de negociatori trimisa de Romania la Bagdad.
Autoritatile, zgarcite in declaratii - Refrenul saptamanii: "putintica rabdare"
Luni, 28 martie, atunci a inceput povestea celor patru. Marie Jeanne-Ion, Sorin Miscoci, Eduard Ovidiu Ohanesian se aflau in Irak de cinci zile. Erau insotiti de cetateanul americano-iordanian Mohamed Munaf, care de altfel le facilitase contactul cu mai multe personalitati irakiene. In jurul orelor 20:00, directorul departamentului de stiri de la Prima TV, Dan Dumitru, a primit un telefon de la Marie-Jeanne. In mijlocul sedintei de sumar, prin telefonul dat pe speaker s-a auzit vocea lui Marie-Jeanne care implora in engleza: "Va rog nu ma rapiti, sunt dintr-o tara saraca. N-avem bani". Apelul s-a intrerupt. Stirea a ajuns insa si la urechile presei.
"MAE va informa operativ despre situatia acestor jurnalisti". Putin mai tarziu, presedintele Traian Basescu, abia venit din Irak si Afganistan, declara pe Aeroportul Henri Coanda din Bucuresti ca "toate structurile statului au fost alertate si sunt angrenate in rezolvarea problemei, alaturi de serviciile secrete din tarile aliate".
MARTI, 29 MARTIE. DUPA AMIAZA. Afaceristul romano-sirian Omar Hayssam sustinea ca in schimbul eliberarii ostaticilor i s-au cerut 4 milioane de dolari. Reprezentantii statului au tacut malc. Nu au confirmat, dar nici nu au infirmat presupusa recompensa.
MIERCURI, 30 MARTIE. Presedintele Basescu declara miercuri dimineata ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei celor trei jurnalisti captivi in Irak. Premierul Tariceanu preciza, tot miercuri, ca nu s-a primit nici o cerere de rascumparare in cazul jurnalistilor rapiti din Irak.
Seara, in jurul orei 23:00, postul de televiziune Al-Jazeera difuza primele imagini cu cei patru rapiti. Marie-Jeanne, cu capul acoperit de o esarfa, transmite si un mesaj in limba engleza: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Aceasta nu este adevarat!".
JOI, 31 MARTIE. Imaginile preluate de presa din Romania starnesc zeci de scenarii si controverse. In aceeasi zi medicul de origine araba Mohamed Yassim sustinea in direct, pe un post de televiziune, ca nu a fost trimis de Hayssam sa negocieze eliberarea, ci ca reprezinta chiar statul roman, care l-a trimis in Irak. Nici aceasta informatie nu este confirmata sau negata de autoritati. Postul tv Al-Jazeera se implica in cazul jurnalistilor romani si cere eliberarea acestora.
VINERI, 1 APRILIE. Agentia Reuters a difuzat sapte fotografii in care ziaristii romani isi prezinta actele de identitate si legitimatiile de presa. Din imagini lipseste insa Mohamed Munaf. Tot vineri, familiile celor patru rapiti au fost chemate la Cotroceni, unde au primit asigurari ca institutiile statului se implica in rezolvarea situatiei.
SAMBATA, 2 APRILIE. Un zvon ravaseste jurnalistii din toata tara: ziaristii romani au fost eliberati si vor fi adusi pe pamant romanesc. Situatia de incertitudine legata de acest zvon a fost alimentata si de institutiile statului, care au evitat sa faca lumina in acest caz. Contactati de mass-media, oficialii s-au limitat sa declare: " Nu stim, dar nu putem sa precizam daca se va intampla sau nu acest lucru". In final zvonul s-a dovedit a fi fals.