x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Jucăriile made in China îi scriu lui Moş Crăciun

Jucăriile made in China îi scriu lui Moş Crăciun

de Carmen Anghel    |    24 Dec 2011   •   21:00
Jucăriile made in China îi scriu lui Moş Crăciun

Oare ce ar spune Mos Craciun daca un spiridus i-ar prezenta intr-o zi aceasta scrisoare: 'In industria producatoare de jucarii, drepturile omului si ale lucratorului sunt de multe ori incalcate. Mai mult de 90% dintre jucariile importate in Uniunea Europeana sunt fabricate in China. In marea majoritate a fabricilor, muncitorii lucreaza pentru un salariu mi­zer. Majoritatea acestora sunt nevoiti sa lo­cu­ias­ca in caminele fabricilor, nu detin contract de mun­ca, sunt fortati sa lucreze ore suplimentare, nu be­ne­ficiaza de asistenta sociala, sunt amendati ilegal pentru pauze de toaleta sau in cazul in care vor­besc intre ei si sunt concediati daca se im­bol­na­vesc sau in cazul in care femeile raman insarcinate.

Motivatia acestor practici se afla in spatele liniei de contractare: companiile mari de jucarii contracteaza acele fabrici care promit sa produca in cel mai scurt timp posibil si la cel mai mic pret.
Insa acest lucru este posibil doar daca lucratorii sunt exploatati.'

Ar mai comanda Mos Craciun jucarii produse in China in conditiile prezentate?
Pentru a-i ajuta pe muncitorii chinezi din industria de jucarii, in 2009 s-a initiat campania 'Stop Toying Around – De unde ne vin jucariile?'. Este o campanie europeana sustinuta de o coalitie de organizatii nonguvernamentale din Austria, Cehia, Franta, Polonia si Romania, un consortiu sprijinit financiar de UE, care si-a propus sa faca vizibila situatia actuala a muncitorilor chinezi. Romania este reprezentata de AUR-Asociatia Nationala a Specialistilor in Resurse Umane.

La mijlocul lunii decembrie au fost prezente la Bucuresti Chan Sze Wan Debby, coordonatorul SACOM din Hong Kong, organizatie implicata in proiectul european, si Yang Yu, o tanara de 21 de ani, fost muncitor intr-o fabrica de jucarii. Pre­zentarea celor doua doamne nu a facut decat sa sublinieze situatia dificila in care se afla lucratorii.

Locurile de munca sunt foarte periculoase, uti­lajele si masinile sunt vechi si defecte, sunt uti­lizate substante toxice, nu exista echipament de protectie.
Au fost si vesti bune. In urma campaniei derulate din anul 2009, in anumite fabrici s-au mai re­zolvat unele probleme. Una dintre cele mai importante: libertatea ca muncitorii sa-si aleaga re­prezentantul in relatia cu patronatul. La finalul campaniei se doreste ca normele din industria de jucarii sa fie modificate si in interesul muncitorilor. Anul acesta, 13.000 de consumatori au semnat Petitia catre ICTI (International Council of Toys Industries), solicitand o imbunatatire a Codului de conduita ICTI si asigurarea implementarii acestuia in toate companiile su fabricile de jucarii. Exista deja mari companii care au raspuns initiativei si anul viitor vor lucra la acest Cod.

Mai multe informatii si posibilitatea de a va implica in aceasta campanie pe www.stop-toying-around.ro sau www.stop-toying-around.org

×
Subiecte în articol: special jucării made in china