x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Juramant pentru poetul national

Juramant pentru poetul national

14 Iun 2004   •   00:00

EDITIE DE COLECTIE

Un iesean are o impresionanta colectie particulara despre Mihai Eminescu. Piesa de rezistenta a colectiei este poemul "Luceafarul", cu dimensiuni microscopice. In 1984, colectia "Mihai Eminescu", detinuta de iesean, a fost cotata a doua ca marime din lume, dupa cea a unui american cu William Shakespeare.
MIRELA CIMPOI

Nascut in 1945, la Targu-Neamt, Dumitru Grumazescu a facut o pasiune pentru Eminescu, din cauza unui accident pe care l-a avut pe la 5 ani si in urma caruia a ramas fara vedere. Barbatul a fost operat la Bucuresti de fostul medic al Curtii Regale, H. Blat, dupa care, in 1958, s-a intors la Iasi, unde a avut nevoie de o alta interventie chirugicala. "La 13 mai, 1958, ora 15:20, am ajuns la Iasi si pentru ca nu ma simteam bine, m-am internat la Spitalul Sf. Spiridon, unde am fost operat din nou la ochi", povesteste Dumitru Grumazescu. La spitalul din Iasi a stat aproape un an si jumatate, timp in care si-a gasit si o ocupatie ca sa-si alunge plictiseala. "Am gasit o carte fara coperte, cu poezii. Citeam din ea cu o lupa, pe ascuns, si ca sa nu ma prinda medicii o tineam sub saltea", spune Grumazescu. Dupa ce a fost externat, colectionarul s-a intors in orasul natal. Intr-una dintre zile a intrat intr-o librarie si, in timp ce rasfoia cartile, a dat peste o editie cu poezii pe care le stia. "Cand am dat la pagina de titlu, am vazut imaginea lui Mihai Eminescu, student la 19 ani", isi aminteste Grumazescu.

Perseverenta

Dupa intamplarea de la Targu-Neamt, Dumitru Grumazescu si-a facut un juramant cu el insusi: sa stranga tot ce gaseste despre Eminescu. In prezent, colectia particulara a lui Dumitru Grumazescu numara peste 7.000 de documente despre Mihai Eminescu (carti, ziare, reviste, ilustrate) si peste 800 de lucrari plastice de diferiti autori, numeroase monede si medalii. Stabilit la Iasi, Dumitru Grumazescu a desfiintat, la 17 iunie 1983, carciuma "Rarau", din cartierul Copou, unde si astazi poate fi vazut teiul lui Eminescu. In locul carciumii, numite "Corpul R" de studentii care mergeau iarna acolo sa bea tuica fiarta, ieseanul a infiintat primul memorial particular "Mihai Eminescu" din Romania. Cativa ani mai tarziu, colectionarul a fost nevoit sa paraseasca spatiul din Copou, unde a infiintat Muzeul "Mihai Eminescu". In 1992, Grumazescu a deschis Galeriile Anticariat de pe Strada Alexandru Lapusneanu, care face parte din centrul istoric al Iasiului. Cum treci pragul magazinului, parca ai intrat intr-o dimensiune anterioara. Aici, colectionarul are expuse numeroase antichitati, iar galeriile sunt de nenumarate ori gazda unor manifestari culturale. Cand vorbeste despre colectia Eminescu, fata ieseanului se lumineaza brusc. Este mandru pentru ca, spune el, are un exemplar din cele patru volume ale "Lepturariului" lui Aron Pumnu (dascalul de la Cernauti al lui Eminescu), pe care l-a rasfoit insusi "poetul national". De altfel, "Lepturariul" este cel mai vechi document din colectia Eminescu. Printre cele peste 7.000 de documente despre Eminescu, colectionarul are si toate numerele revistei Familia, din anul de debut al lui Eminescu (1866).

Mostenirea

Colectionarul iesean mai are si niste fotografii originale cu Mihai Eminescu. Intr-una dintre ele, poetul apare cu mustata, iar fotografia a fost facuta pentru editia princeps. Alta, realizata la Iasi in 1883 de fotograful Nestor Heck, il prezinta pe Mihai Eminescu in costum. Pe langa miile de documente despre Eminescu pe care le detine colectionarul se numara si prima medalie cu chipul poetului, batuta la Cernauti, in 1889. In plus, colectia cuprinde si numeroase monede pe care se vede chipul poetului. Piesele din colectie au fost fie cumparate, fie donate. "Am facut schimburi, am primit si cadouri. Colectia am facut-o cu tara, nu de unul singur", spune Grumazescu, privind unul dintre tablourile lui Eminescu, aflat la Galeriile Anticariat. Ieseanul refuza sa spuna cat l-a "costat" pasiunea pentru poetul nascut la Ipotesti si este convins ca a meritat orice sacrificiu. "Important este ce lasam in urma dupa ce trecem in nefiinta", crede colectionarul.

Dorinta

Dumitru Grumazescu a fost invitat de onoare la Consiliul Europei in 2000 ("Anul Eminescu"), unde a prezentat cateva piese din colectia sa. Ieseanul a primit in acelasi an, prin decret prezidential, si o medalie cu ocazia anului Eminescu pentru 40 de ani de activitate neintrerupta eminesciana. In plus, colectia lui a fost expusa in numeroase localitati din tara, dar si din Europa, printre care Sofia, Chisinau si Praga. Colectionarul vrea sa-si deschida la Iasi o biblioteca particulara, iar daca nu va reusi acest lucru este hotarat sa doneze colectia Eminescu autoritatilor din satul natal al poetului. "Daca nu voi gasi intelegere la Iasi, cu siguranta o voi dona Ipotestiului, pentru ca locul ei este acolo", spune sigur pe el colectionarul. O alta dorinta a lui este ca fiica sa, care si-a facut studiile si s-a stabilit in Japonia, sa-l traduca pe Eminescu in japoneza.

Si-a facut din Eminescu un crez

"Am gasit o carte fara coperte, cu poezii. Citeam din ea cu o lupa, pe ascuns, si ca sa nu ma prinda medicii o tineam sub saltea"

"Important este ce lasam in urma dupa ce trecem in nefiinta"

"Daca nu voi gasi intelegere la Iasi, cu siguranta o voi dona Ipotestiului!"

Sunt numai cateva dintre gandurile lui Dumitru Grumazescu, legate de o colectie pe care a "facut-o cu tara, nu de unul singur", dupa cum afirma el, cu strasnicie. Si, ca orice colectionar, spera.

Spera ca visul lui de a-si deschide la Iasi o biblioteca particulara ar putea deveni realitate.

Eminescu de 3/3

Proprietarul Galeriilor Anticariat se mandreste cu un volum liliput de 3/3 milimetri, ce contine poemul "Luceafarul". A fost achizitonat de la un tanar din Focsani, care vrea sa intre in Cartea Recordurilor. Daca privesti volumul cu lupa se vede portretul lui Eminescu si titlul lucrarii. In cazul in care vrei sa citesti cateva versuri, trebuie sa apelezi la microscop.

SUMAR EDITIE DE COLECTIE

Colectie de colectionari

Pasionat de Luchian, client al lui Picasso

Proprietarul unor averi "expirate"

"O viata, un destin, o icoana"

Uniti de pasiunea pentru ouale incondeiate

Beri din toata lumea

Romanul colectioneaza aproape tot ce prinde

Raman filatelist de amorul artei"

Juramant pentru poetul national

Un colectionar nascut in zodia artei

Renasterea Mogosoaiei

Comoara din sifonier

Muzeu de arta pentru sotie si prieteni
×