x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Dezastru sanitar și economic, provocat de eroarea de 2.000% a INSP

Dezastru sanitar și economic, provocat de eroarea de 2.000% a INSP

de Monica Cosac    |    29 Oct 2021   •   07:20
Dezastru sanitar și economic, provocat de eroarea de 2.000% a INSP

România a înregistrat, ieri, un nou record de la începutul pandemiei de COVID-19: cel mai mare număr de bolnavi pe secțiile de Terapie Intensivă (1.881), iar numărul real al celor care au nevoie de ATI este cu mult mai mare, având în vedere că Unitățile de Primiri Urgențe sunt în continuare colmatate cu bolnavi în stare foarte gravă. Țara noastră a depășit și recordul mondial absolut de moarte săptămânală de COVID-19 la un milion de locuitori și, chiar dacă valul de infectări a început să scadă, „valul de decese va continua să crească pentru cel puțin încă o săptămână”, este de părere medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care critică dur prognozele total eronate ale Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) pentru valul 4: Fie e incompetență, fie e rea-credință, fie ambele. 

 

Nu mai puțin de 415 decese (228 bărbați și 187 femei) au fost raportate de autorități, ieri, la pacienți infectați cu noul coronavirus, iar printre românii care și-au pierdut viața ieri din cauza COVID-19 sunt și trei tineri cu vârste între 24 și 28 de ani. Autoritățile spun că erau nevaccinați și aveau comorbidități. Aceste cifre vin după alte două zile cu peste 500 de morți, iar coșmarul este departe de a se fi încheiat.   

 

România a depășit recordul mondial la media zilnică de decese de COVID în 7 zile raportat la un milion de locuitori, după cum reiese și din graficul (vezi foto) realizat cu ajutorul platformei ourworldindata.org. Practic, de la începutul pandemiei și până azi, doar vreo două mici țări insulare din Caraibe, Atigua & Barbados și Santa Lucia, au avut la un moment dat, în septembrie 2021, un număr mai mare de morți raportat la numărul de locuitori, iar cercetătorul Octavian Jurma este de părere că le vom depăși în curând și pe acestea.

 

 

„Au crucificat poporul ăsta!”

 

„Valul de decese va continua să crească pentru cel puțin încă o săptămână, chiar dacă valul de cazuri a început să scadă. Nici un alt stat nu și-a lăsat nepăsător poporul să moară într-o asemenea măsură de COVID-19 fără să facă nimic să împiedice catastrofa, dimpotrivă, îndepărtând măsurile de limitare rămase din valurile trecute. Nici un alt stat nu și-a învinuit poporul pentru că a căzut în prăpastia în care l-a îndemnat să intre”, spune Jurma pe o rețea de socializare, adăugând: „Au crucificat poporul ăsta!”.

 

Estimări rupte de realitate

 

Cercetătorul face, de asemenea, o analiză a celor patru prognoze ale specialiștilor din cadrul INSP privind evoluția valului 4 al pandemiei (trimise Ministerului Sănătății în din 21 iulie, 4 august, 18 august și 1 septembrie) și apărute zilele trecute în presă, prognoze care s-au dovedit a fi total rupte de realitate. 

Aceste documente demonstrează că INSP și CNSCBT sunt fie „de o incompetență malignă”, fie „de o rea-credință malignă”, pentru că nu sunt simple prognoze, ci prognoze oficiale pe baza cărora se iau decizii la nivel național.

În prima estimare a valului 4-Delta, INSP a publicat o prognoză „în care vârful valului 4 urma să apară la mijlocul lui septembrie și să aibă maxim 900 de cazuri pe zi”, în contextul în care România a avut și peste 18.000 de cazuri într-o zi. Apoi, deși în august era deja clar că tulpina Delta va deveni dominantă și în România „și că în cel mai fericit caz posibil vom avea un vârf la 5.000 de cazuri pe zi dacă se mențin regulile de prevenție din valul 3”, premierul a decis că prognozele specialiștilor INSP „aberant de optimiste, dar prezentate ca cel mai rău scenariu posibil” justificau continuarea măsurilor de relaxare.  

Recent, directorul CNSCBT, Adriana Pistol, a spus că ea nu crede că cineva putea anticipa exact evoluția cu foarte mult timp înainte, dar prognozele independente, publicate de Octavian Jurma pe rețelele de socializare, demonstrează contrariul.

„Astfel de prognoze delirante sunt efectiv un fake news și produc nu doar un dezastru sanitar, dar și unul economic. Prognoza oficială este preluată de presa respectată și toată lumea (de la nunți la mega-evenimente) își face planuri în funcție de aceste prognoze. (...) «Specialiștii» continuă să producă sistematic prognoze false, dar foarte «corecte politic» și sunt invocați ca «autoritate științifică», în loc să fie îndepărtați”, mai spune Jurma pe Facebook.

 

 

„Incompetența malignă apare când oameni fără nicio competență și care se știe că sunt incompetenți sunt numiți în poziții de răspundere. Aceste fenomen este extrem de răspândit în conducerea sistemului sanitar din România, unde numirile politice sunt norma, nu excepția. De asemenea, reaua credință poate fi benignă când se manifestă prin pasivitate din indiferență, agresivitate din impertinentă și minciună defensivă („nu e vina mea”, „nimeni nu putea știi”, „eu le-am spus”, etc.)”, 

consideră Octavian Jurma.

 

 

„Se stinge o întreagă generație de bunici”

 

Deși vârsta celor cu forme grave de Covid-19 a scăzut vertiginos, primii care îi pierd viața sunt bunicii, spune și medicul de Terapie Intensivă Elena Copaciu, adăugând că românii tot nu înțeleg că cel mai sigur tratament în această boală „este prevenția, adică vaccinul”. „Pacienții devin agresivi dacă îi întrebi dacă sunt sau nu vaccinați, dar ne facem doar datoria unei anamneze medicale complete! La ATI, nici nu mai contează dacă sunt sau nu vaccinați! «Regula» e: prezentare tardivă, fibroză pulmonară deja constituită, ivermectină până la toxicitate hepatică, tocilizumab de multe ori prea târziu dat (dacă o fi bun de ceva), aparținători care aleargă disperați după favipiravir (prea puține evidențe și prea mare risc teratogen), remdesivir (evidențe discutabile) sau, iar, tocilizumab (multe reacții adverse și beneficii incerte) etc.”, scrie dr. Copaciu, pe pagina sa de Facebook. 

Medicul le reamintește celor care refuză vaccinarea în speranța că vor primi anticorpi monoclonali, dacă se infectează, că acest tratament nu este panaceu și are la bază tot mecanismul ARN, invocat de mulți dintre cei care stau departe de centrele de imunizare.

 

„În zilele acestea se stinge o întreagă generație de bunici! Ei mai întâi! Singuri în pustiul reanimărilor Covid, luptând pentru fiecare gură de aer, cu sau fără oxigen! Agonia în insuficiență respiratorie e cumplită!”

Elena Copaciu, medic ATI


 

46.430 de români diagnosticați cu infecție cu SARS – CoV – 2 au murit, până ieri, potrivit datelor oficiale.

×
Subiecte în articol: Octavian Jurma Covid-19 Delta COVID-19