IARNA LOCURILOR COMUNE
1 ianuarie 1987
Dinu Sararu, bunic
De azi, Dinu Sararu e bunicul unui baiat, pe nume Mihnea Galgotiu. Totusi, prenumele este, se pare, o chestiune inca de discutat. Vasile nu e o solutie completa, cu tot sfantul de azi. Copilul Ruxandrei are nu cu mult peste 3 kilograme, dar ofera scriitorului o cantitate incomensurabila de fericire.
9 ianuarie 1987
Mirari de an nou
Am reluat pregatirile pentru admitere cu doamnele Anda Bantas (engleza) si Rodica Bogza (gramatica), la meditatiile carora am fost deja. Cartea 'Locuri comune', pentru care A.P. s-a zbatut atat de mult, la sfarsitul anului trecut, a fost gata de tipar, de anul trecut, astfel incat, chiar daca procesul tipografic se realizeaza inca, nu s-a pierdut posibilitatea ca A.P. sa scoata si anul asta un volum. Ieri au venit la noi cei trei prieteni nelipsiti ai ultimei perioade, Domnita si Alex Stefanescu impreuna cu Alexandru Chiriacescu, pe care tata il pretuieste tot mai mult.
Au mai aparut mama si Ioana, sosite de la Revelionul (cam sterp) de la Brasov, cantaretul Ducu Bertzi, de pe plaiurile maramuresene, unde s-a luptat, din greu, cu palinca. Deocamdata, a invins el. Alex fitefanescu a continuat sa se mire, si ieri, de felul excelent in care A.P. stie sa joace mima impreuna cu echipa sa de comando, din care fac si eu parte. Nu intelege cum de am ghicit noi, cei din echipa, cuvinte ca 'impozit' sau 'curcubeu', dupa 2-3 gesturi ale mainii poetului mim.
'Viata e cea mai dura scoala a acestei planete'
Inainte de Anul Nou, l-am rugat pe nea Valerica Popa, bioenergoterapeutul de geniu, sa mearga cu mine la doamna profesoara Rodica Bogza, care e bolnava din 1979.
Un accident cerebral, petrecut la Budapesta, unde exceptionala lingvista profesa, a facut ca, de atunci incoace, toata cariera sa nu se mai desfasoare decat in apartamentul personal, plin de candidati, 7 zile din 7, uneori cate 4 sau 5 deodata, de la pranz pana seara. fiansele de refacere exista, dar ar trebui urmat un regim alimentar crancen. Bioenergeticianul mi-a dat, recent, 6 carti proprii de vizita, insemnate cu ipoteze stiintifice ale sale, scrise de mana. Intre ele se gaseste una radicala: 'Viata e cea mai dura scoala a acestei planete'.
15 ianuarie 1987
Istorii tunse, alunecari de poeti
Profesorul Ion Rotaru afirma despre Adrian Paunescu, in lucrarea sa 'O istorie a literaturii romane – volumul 3', aflata in tipar, ca este cel mai mare poet roman in viata. Cartea nu-i apare de ani de zile, iar elogiile la adresa lui Paunescu au fost deja ponderate. Cartea asta mai trebuie tunsa, i-a spus Ion Dodu Balan lui Ion Rotaru. Cum primul nu e strain de topirea volumului 'Istoria unei secunde' al lui A.P., in 1971, pentru poeme antisovietice, fenomenul de azi nu ne pare bizar.
Ieri a fost la noi Petre Stoica, poetul care i-a dedicat o poezie lui A.P. in volumul sau din colectia 'Cele mai frumoase poezii'. La plecare, scriitorul a cazut pe gheata.
17 ianuarie 1987
Andrei, Angelescu, Bratila, Sararu
Trebuie sa vina in vizita Stefan Andrei. Anunta ca nu mai poate ajunge. L-a chemat urgent Tovarasul Ceausescu. Suntem nedumeriti, pentru ca, totusi, de la biroul sau, cineva ne anunta ca vine ('In doua minute e la dumneavoastra', zice seful de cabinet, cand noi ne pregateam de culcare si stranseseram masa).
Intr-adevar, Stefan Andrei vine. E bine dispus. A.P. ii da cateva carti, fostul ministru de Externe bea putina vodca Krepkaia, scoasa de la congelator, si gusta de-ale porcului, cu muraturi. A.P. il invita telefonic si pe doctorul Florin Bratila. Acesta vine repede. E ingandurat pentru ca vor sa-i desfiinteze Centrul de Acupunctura. Tata il pune in legatura cu Stefan Andrei. Poate se salveaza ceea ce s-a realizat in Strada Visarion numarul 6.
A.P. si Stefan Andrei inspecteaza biblioteca noastra. Vine, in cateva minute, si Mircea Angelescu. Stefan Andrei ii spune ca prezenta Stelei si a lui Dinamo in fruntea fotbalului nostru este ca o ramasita a rusificarii, a militarismului, pe coordonate sportive. A.P. il invita si pe Dinu Sararu, dar directorul Teatrului Mic zice ca nu poate ajunge, intrucat trebuie sa-l legene pe Mihnea Galgotiu, in varsta de cateva zile. Stefan Andrei pleaca (inainte sa vina, totusi, Dinu Sararu, daramand in mers un pahar, cu haina). Domnul Sararu ne intreaba cu repros: 'De ce nu m-a asteptat? Stia ca vin'.
Continuare in numarul urmator