x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special KILOMETRUL ZERO AL CULTURII/Buricul Iaşilor

KILOMETRUL ZERO AL CULTURII/Buricul Iaşilor

de Cristinel C. Popa    |    29 Dec 2008   •   00:00
KILOMETRUL ZERO AL CULTURII/Buricul Iaşilor

Străjuie ca un oştean pe o colină. Din Podu Roş, de la Biblioteca Centrală Universitară "M. Eminescu", din Copou ori de pe dealul Buciumului, de oriunde te-ai afla vezi Palatul Culturii. Masiv, cu două etaje largi, înalte, cu turn cu ceas şi decoraţiuni exterioare minunate, înălţate spre cer, şi cu un recent instalat dispozitiv de iluminare pe timp de noapte, e realmente un palat ca în poveştile de Crăciun ale copiilor.



Unde ne întâlnim, iubito? La Palatul Culturii! De unde vii? De la Bucureşti? Ştii unde e Palatul Culturii? Cum să nu! Bătrâni care sprijină pe vârful bastonului pământul şi lumea se odihnesc pe băncile din faţa Palatului. Descălţaţi de griji şi de nevoi, copiii se zbenguie pe sub aripile sale. Click! Sună bliţurile aparatelor foto ale turiştilor sosiţi negreşit aici cu autocarele. O mare de oameni zi de zi. Aici zăreşti ţărani în opinci jucând căluşarul sau poţi asista la o manifestare culturală de cea mai înaltă ţinută, cu invitaţi pe sprânceană. Culturală, politică. Obiceiuri, obiecte de valoare. E inima Iaşiului. Aici se scurge pe patinele cu role timpul copilăriei. Aici, îndrăgostiţii se sărută mai cu patimă. Lumea parcă e mai frumoasă aici, la Palatul Culturii. Pentru ieşeni e Centrul Universului, locul de unde pornesc spre viaţă bucuriile şi necazurile. Un loc sfânt. Este un fel de kilometrul zero al culturii moldoveneşti şi, de ce nu?, chiar naţionale. Locul unde îţi vine să dai mână cu mână ca să dansezi Hora Unirii pe ritmurile bunicului ceaslov din turn. În faţa lui se întâlnesc îndrăgostiţii, bătrânii, dar şi turiştii care ajung la Iaşi. Din balconul ori din încăperile pline de mărturii ale istoriei te vezi mult mai bogat din punct de vedere cultural. Parcă eşti mai înţelept, fie şi când aştepţi după ce-ţi dai întâlnire la Palatul Culturii. Aici e buricul târgului. O clădire unică, deosebit de frumoasă, în faţa căreia au loc toate concertele importante, toate manifestările impozante ale oraşului. Este cu adevărat un templu al culturii.

EMBLEMĂ A IAŞIULUI
Devenit emblemă a Iaşiului, Palatul Culturii, aflat în centrul civic al oraşului, a fost ridicat pe locul fostei Curţi Domneşti. Inaugurarea construcţiei, după decenii de muncă, a avut loc la 11 octombrie 1925 în prezenţa regelui Ferdinand şi a reginei Maria. Piaţa din faţa edificiului aflat în vecinătatea Casei Dosoftei şi a sediului Prefecturii şi Consiliului Judeţean este, în zilele noastre, locul unde se petrec cele mai importante manifestări: acolo se instalează cel mai impozant brad de Crăciun din oraş şi se organizează spectacole mai ales în timpul Sărbătorilor de iarnă.

Clădirea sa adăposteşte importante muzee ale Iaşiului. Cu o suprafaţă de 36 de ha şi cu 298 de încăperi, Palatul a fost mult timp sediu al Justiţiei. Afectat de cutremurul din 1940, a slujit în timpul celui de-al doilea război mondial drept cazarmă a trupelor germane şi, ulterior, sovietice. În 1955 a fost transformat în sediu al muzeelor – Complexul Naţional Muzeal "Moldova" – şi al bibliotecii judeţene "Gh. Asachi". Emblematic pentru Palatul Culturii este orologiul cu diametrul de trei metri, încadrat de doi buciumaşi pictaţi în costume populare, care intonează, din oră în oră, Hora Unirii.

PRINCIPESA MARGARETA, LA BALUL DE LA PALAT
Ridicat după planul arhitectului I. D. Berindei, Palatul a fost construit în stil neogotic flamboaiant, după modelul primăriilor franceze: cu săli foarte mari şi hol fastuos, decorat cu paviment.
Acum este în restaurare, iar autorităţile se zbat de aproape zece ani să obţină fondurile necesare reabilitării şi consolidării, una dintre soluţii fiind şi organizarea, în două rânduri, a unor baluri la care s-au făcut donaţii în acest scop, la care au participat demnitari şi membri ai Casei Regale. Şi tot la Palat a avut loc nunta fiului prinţului Dimitrie Sturdza. "La expoziţiile de la Palatul Culturii sunt colecţii de o deosebită valoare istorică: prima pinacotecă de stat din România şi documentul din 1860, cu decretul lui Cuza care-i atestă înfiinţarea, galerii de artă universală şi românească, o colecţie unică în ţară de aparate muzicale, tezaure numismatice şi de podoabe şi o colecţie valoroasă de artă şi cultură Cucuteni", ne-a spus Adriana Ioniuc, director ştiinţific la Palatul Culturii.

×
Subiecte în articol: special culturii palatul palatul culturii