x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La ASE, examene cu cearşafu’ in geam!

La ASE, examene cu cearşafu’ in geam!

de Sidonia Silian    |    25 Iul 2007   •   00:00
La ASE, examene cu cearşafu’ in geam!
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Ieri, la ASE, tinerii au dat examen la mate, geogra şi economie. A fost ingrozitor de cald. Numai 30% dintre săli au fost echipate cu aparate de aer condiţionat, restul cu... ventilatoare. Sau cearşafuri la geam. Rectorul universităţii, prof. univ. dr Ion Gh. Roşca, susţine că nici nu s-ar fi putut altfel, fiindcă sistemul electric al clădirii este prea rudimentar pentru a suporta mai multe aparate de răcire.


Era nouă dimineaţa şi prea cald ca să se mai dărdăie de emoţii. Părinţi, bunici, fraţi, toată lumea lăncezea in aşteptarea tinerilor intraţi să-şi susţină examenele de admitere. Corturile promise luni de prefectul Bucureştiului, Mioara Mantale, in care ar fi trebuit să stea in condiţii mai umane părinţii, bunicii, fraţii şi surorile tinerilor - canci. Se zăcea pe unde se putea. Pe la colţuri. Intr-o bucăţică de umbră. Cum repartiţia intr-o sală cu aer condiţionat a fost o chestiune de noroc, afară, in mintea oamenilor, o nouă preocupare - să-i zicem hamletiană - plana in atmosferă: "Fata mea o fi intr-o sală mai răcoroasă sau n-o fi? I-o fi prea cald ca să nu se mai poată concentra sau nu i-o fi?". Apoi, fiecare tăcea resemnat. Un singur exemplu grăitor: Doamna Mirela din Drăgăneşti Olt. Fata acesteia suferă de o boală de rinichi, drept pentru care este nevoită să bea multe lichide. "Plus crăpătul dinăuntru… ce va face oare dacă va vrea la toiletă? Doar e interzisă ieşirea din sală in timpul examenului…" Se va concentra şi basta. A fost ziua codului roşu, anunţată pe un fundal muzical grav la tv, iar ceasurile stradale erau intregi, rotunde, nu ca cele din tablourile lui Dali, dilatate ca nişte limbi. Aşadar, nişte exagerări. S-ar fi putut şi mai rău.


LA RECTORAT. Condiţiile pe care cele căteva mii de viitori studenţi au fost obligaţi să le indure preţ de două ore dimineaţa şi altele două după-amiaza au "explicaţia lor". "Clădirea ASE-ului e veche şi nu suportă aerul condiţionat din cauza instalaţiei de electricitate. Anul acesta a inceput renovarea Universităţii şi abia la anul poate va fi dotată toată cu sistemul de răcire… n-am putut decăt să cumpărăm ventilatoare, care intr-adevăr sunt ineficiente cănd e mult prea cald afară, dar ăsta a fost singurul lucru pe care am putut să-l facem. Am adus şi aparate cu apă, o salvare stă in permanenţă aici, in caz că i s-ar face cuiva rău", a explicat rectorul universităţii, prof. univ. dr Ion Gh. Roşca.


După spusele copiilor, numai cătorva "le-a fost puţin rău de la căldură". U n băiat povestea după terminarea examenului că "la mine in sală au fost doi care se plăngeau că le e rău şi au intrat asistentele in sală". In rest, doar mici probleme: "Din cauza căldurii am băut multă apă şi a fost cam naşpa cănd mi-a venit să mă duc la toaletă… ştii că nu e voie, nu?".

×
Subiecte în articol: eveniment