x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La închisoare pentru o joacă

La închisoare pentru o joacă

de Carmen Dragomir    |    20 Sep 2010   •   00:00
La închisoare pentru o joacă

Radu Moldovan a ajuns după gratii în Scoţia, pentru că s-a jucat cu o luminiţă verde pe cer. El a perturbat zborul liniştit al unui avion militar de tip Tornado, al cărui pilot a fost atât de traumatizat, încât a ratat aterizarea nu o dată, ci de două ori. În mod ciudat, românul nu deţinea vreo armă secretă capabilă să doboare sateliţii de pe orbită, ci un simplu creion cu laser care era să prăvălească coşcogea măgăoaia.



Un român aflat în Scoţia la muncă a descoperit semnificaţia proverbului românesc "Buturuga mică răstoarnă carul mare". Întâmplător, într-o seară, el a ţintit direct în "călcâiul lui Ahile" al avioanelor militare. Radu Moldovan era cât pe ce să doboare un aparat de zbor de tip Tornado cu un creion cu laser. Dintr-o perspectivă hazlie, ne-am putea gândi că au­torităţile locale ar fi trebuit să pri­vească cu gratitudine testarea pe gratis a rezistenţei top gun-ului britanic în faţa jucăriilor chinezeşti. Însă echipajul, zăpăcit de fasciculul luminos, a localizat imediat sursa şi a transmis coordonatele Poliţiei. Radu a fost condamnat în urmă cu puţine zile la patru luni de închisoare, pentru că nu a cunoscut implicaţiile unei distracţii aparent nevinovate. Întâmplarea, aparent ridicolă, este însă una extrem de serioasă.

În seara de 16 august, puţin înainte de ora 22:00, Radu îşi petrecea timpul liber alături de colegii de muncă. Aştepta să se facă grătarul şi îşi găsise între timp o ocupaţie, căuta să ţintească un avion cu laserul de jucărie cumpărat de pe internet. Tărăşenia însă avea să-i asigure un loc în paginile ziarelor englezeşti. I s-a reţinut paşaportul şi, timp de o lună, până la proces, a dat cu sub­sem­na­tul la autorităţile britanice. Procurorii au afirmat că jucăria folosită de Radu a perturbat zborul avionului militar şi doar aptitudinile pilotului au împiedicat o catastrofă. Radu Moldovan are 28 de ani, este din Zalău şi lucra ca supraveghetor la ferma Cairnie de lângă Cupar. Era la al treilea contract în Scoţia, la acelaşi angajator, care fusese mul­ţumit de serviciile sale. Autoritatea Aviatică Civilă din Anglia (CAA) afirmă că astfel de "atacuri" asupra avioanelor au creat un adevărat fenomen şi că doar norocul a făcut ca până acum să nu se producă un dezastru. În 2009, în Anglia s-au înregistrat peste 500 de incidente. Dacă până la sfârşitul anului trecut au­to­ri­tă­ţile trebuiau să facă dovada periclitării si­guranţei unui zbor cu astfel de obiecte, din ianua­rie anul acesta o nouă lege dă posibilitatea trimiterii după gratii a tutu­ror celor care pur şi simplu ţintesc aparatele de zbor cu fascicule laser, chiar dacă cunosc sau nu posibilele consecinţe ale amuzamentului lor.  


Românul a fost condamnat joi la patru luni de detenţie pentru delictul de a ţinti cu o jucărie un avion ultraperformant. Teroriştii sunt rugaţi să nu citească povestea de faţă.
Întâmplarea, aparent ridicolă, este însă extrem de serioasă şi plină de învăţăminte nu numai pentru Radu, care nu a ştiut că distracţia cu laserul pe cer te poate băga după gratii, ci şi pentru cei care folosesc asemenea dispozitive aparent inofensive.

Radu Moldovan are 28 de ani, este din Zalău şi, în momentul producerii incidentului, lucra ca supraveghetor la ferma Cairnie de lângă Cupar, fiind angajat începând din mai pe o perioadă de şase luni. Românul era la al treilea contract în Scoţia, la acelaşi angajator, care fusese mulţumit de serviciile lui. În 2007, Radu a terminat Colegiul Universitar Agricol şi a fost selectat pentru un contract de muncă de o firmă care venise în facultate să facă recrutări. Aşa a ajuns prima oară în Scoţia.

În seara de 16 august, puţin înainte de ora 22:00, Radu îşi petrecea timpul liber alături de colegii de muncă. În timp ce aştepta să se facă grătarul, îşi găsise o ocupaţie căutând să ţintească un avion care tocmai trecea cu jucăria laser pe care o cumpărase cu puţin timp înainte de pe eBay în schimbul a 4 lire. Tărăşenia avea să-i asigure un loc în paginile tuturor ziarelor englezeşti. I s-a reţinut paşaportul şi, timp de o lună, până la proces, a dat cu subsemnatul pe la autorităţile britanice. Pe 16 septembrie, Radu a fost condamnat la patru luni de închisoare pentru infracţiunea de a îndrepta un fascicul laser către un avion în zbor.

Avionul se afla în acel moment la o înălţime de 365 de metri şi se pregătea să aterizeze la baza aeriană Leuchars. Procurorii au afirmat că jucăria folosită de Radu a perturbat atât pilotul, cât şi navigatorul, şi doar aptitudinile pilotului au împiedicat o catastrofă.
Din ziua arestării, românul a fost trimis la o închisoare aflată la 15 kilometri de ferma la care lucra. Colegii n-au putut încă să-l viziteze şi nici cu familia din ţară nu a reuşit să vorbească, fiind încă nefamiliarizat cu procedurile din penitenciar. "Radu visa să-şi deschidă acolo o mică afacere în domeniul publicitar, simţise că există o breşă în privinţa asta. Nu ar fi creat niciodată cu bună ştiinţă o situaţie care să ducă la conflicte cu autorităţile şi nu s-a aflat niciodată într-o situaţie de genul acesta. Voia să-şi facă un rost în lumea asta şi se gândea că acolo este mai uşor. Radu e tipul de colaborator pe care şi l-ar dori orice angajator, e priceput la orice, de asta l-au şi chemat înapoi. Toţi prietenii sună şi se interesează acum de soarta lui, pentru că el a fost întotdeauna un prieten bun şi generos. E un suflet luminos, de aici şi joaca lui cu laserul în acea seară", povesteşte sora lui Radu.

Ambasada României la Londra ne-a precizat printr-un comunicat că a fost notificată cu privire la cazul lui Radu Moldovan şi "a menţinut legătura cu autorităţile britanice locale pentru a verifica dacă cetăţeanului român i-au fost respectate drepturile în cadrul procedurilor derulate în faţa instanţei de judecată şi i-a acordat asistenţa consulară necesară la cererea sa. Ambasada României nu poate să comenteze deciziile instanţelor de judecată britanice, acestea fiind singurele competente să pronunţe pedeapsa pentru fapta săvârşită".

Pe meleaguri mioritice, întâmplarea a dezlănţuit diverse idei printre conaţionali. Unii au fost de părere că, dacă o "sculă" de zeci de milioane de euro poate fi doborâtă de o luminiţă verde de doi lei, apărarea antiaeriană românească ar fi la înălţime dacă ar fi dotată cu mai multe bucăţi de minilasere chinezeşti. Alţii îl suspectează pe Radu de puteri nebănuite dacă a fost capabil să ţintească simultan retina pilotului şi copilotului şi să deregleze sistemul de zbor şi, auzind că un avion militar a fost la un pas de prăbuşire pentru atâta lucru, au apreciat că românul nu s-a gândit să tragă cu praştia după el, că ar fi fost mai rău.




În fapt însă, raza unui astfel de dispozitiv poate fi destul de puternică, astfel încât să producă orbirea temporară a pilotului. O căutare pe internet arată că, în schimbul a 20-30 de lire, îţi poţi procura un laser mult mai puternic decât ar fi nevoie pentru scopul în care acesta a fost creat. O astfel de jucărie poate fi capabilă să bată la peste 1.800 de metri.
Fasciculul se reflectă în carlingă, astfel încât face imposibilă citirea aparatelor de zbor. Şeriful Charles Macnair a motivat pronunţarea sentinţei lui Radu spunând că, "dacă până acum nu s-a produs nici o catastrofă aviatică din cauza laserelor de jucărie, este mai mult rezultatul unei chestiuni de noroc decât al altui lucru".

Autoritatea Aviatică Civilă din Anglia (CAA) afirmă că astfel de "atacuri" asupra avioanelor au creat un adevărat fenomen. În 2009 s-au înregistrat peste 500 de incidente care s-au soldat cu amenzi, muncă în folosul comunităţii sau închisoare. Dacă până la sfârşitul anului trecut autorităţile trebuiau să facă dovada punerii în pericol a unui zbor cu astfel de jucării, din ianuarie anul acesta o nouă lege britanică dă posibilitatea trimiterii după gratii a tuturor celor care doar ţintesc aparatele de zbor cu fascicule laser. Avioanele civile şi elicopterele, care sunt cele mai expuse la asemenea incidente, au fost dotate cu sisteme de localizare a sursei luminoase, astfel încât coordonatele "atacatorului" sunt trimise imediat Poliţiei. De la începutul acestui an, numai în zona Aeroportului Heathrow au fost raportate 17 "atacuri" similare. Purtătorul de cuvânt al CAA a precizat că declararea posesiei laserelor drept ilegală ar fi inutilă, având în vedere larga lor răspândire pe internet. Potrivit acestuia, primul incident a fost înregistrat în SUA în 1990 şi de atunci a devenit o problemă globală care afectează în special Canada, Europa şi Orientul Mijlociu.

În mai multe state australiene, deţinerea jucăriilor a fost restricţionată, după ce un avion a fost ţintit de nu mai puţin de nouă fascicule laser în acelaşi timp. În Arizona, în luna mai a acestui an, un bărbat a fost condamnat la doi ani de închisoare, pentru că a "lovit" cu un laser elicopterul Poliţiei.


Laserul, factor de risc
Mircea Buruiană, profesor la Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă şi la Universitatea Politehnică Bucureşti, Facultatea de Construcţii Aerospaţiale, precizează că "aparatele de zbor moderne, îndeosebi cele militare, folosesc foarte mult în navigaţie sistemele laser. Acestea pot fi utilizate pe orice fel de vreme şi în zborul de noapte. Noaptea, pilotul conduce avionul în orb. Parametrii afişaţi pe ecran sau pe parbriz îi ţin loc de orizont, îi furnizează toate informaţiile necesare zborului.

Pilotul este cu atât mai dependent de aceste informaţii cu cât zboară la altitudine mai joasă, la decolare sau aterizare. Aceste sisteme laser sunt protejate de scuturi speciale, electronice. O interferenţă exterioară, precum acel spot laser aflat în discuţie, poate strica însă imaginea de pe parbriz, poate induce erori de vizualizare şi, prin urmare, de interpretare a datelor. Un dispozitiv de jucărie, precum cele pe care le utilizez şi eu la cursuri, ca indicatoare, foloseste frecvenţe mari, purtând o energie foarte mică. Energia frecvenţială cu valori mici nu e absorbită de atmosferă şi prin urmare «bate» la mare depărtare.

De aceea putem spune că îndreptarea unui creion luminos spre un aparat de zbor, pe timpul nopţii, este un factor de risc. Gestul este periculos şi pentru cel care îl întreprinde. În SUA, ştim că populaţia din apropierea aeroporturilor militare şi a câmpurilor de antrenament de luptă este strict avertizată, dată fiind predispoziţia copiilor de a se juca adesea cu creioane laser. Dispozitivele de luptă, dacă sunt activate, pot interpreta sursa frecvenţei luminoase drept o agresiune, drept o ţintă şi în mod automat pot trimite în acea direcţie un «cadou» foarte neplăcut, cum ar fi o rachetă aer-sol".

×
Subiecte în articol: special