x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La muncă în America în vacanţa de vară

La muncă în America în vacanţa de vară

de Catalin Pruteanu    |    04 Iul 2008   •   00:00
La muncă în America în vacanţa de vară

Ca student, poţi nu doar să înveţi pentru o bursă, ci şi să călătoreşti în străinătate şi să mai şi cîştigi bani buni, prin diferitele oferte de muncă pe perioada vacanţei de vară.

Ca student, poţi nu doar să înveţi pentru o bursă, ci şi să călătoreşti în străinătate şi să mai şi cîştigi bani buni, prin diferitele oferte de muncă pe perioada vacanţei de vară.


Sunt mai multe căi prin care studenţii pot împăca munca şi distracţia. Una dintre acestea este programul Work and Travel. A început în urmă cu şapte ani, iar în acest an, potrivit organizatorilor, peste 6.000 de studenţi din România vor avea parte de o experienţă unică în Statele Unite ale Americii. “Work and Travel este un schimb cultural şi educaţional pentru studenţi, masteranzi şi doctoranzi la zi. Prin intermediul acestuia, tinerii din România pot petrece patru luni în Statele Unite, pe timpul vacanţei de vară, avînd un job şi putînd călători oriunde în America. Este un program pentru tinerii care iubesc aventura, nonconformismul şi sînt în căutarea independenţei”, ne-a declarat Valentin Mănuş, manager de relaţii publice al American Experience.

 
CRITERII. Condiţiile pentru participarea la acest program sînt simple. Pe lîngă criteriul care prevede ca tinerii să fie studenţi, masteranzi sau doctoranzi la zi la o facultate acreditată sau în curs de acreditare, aceştia trebuie să aibă media generală peste 7 pentru a fi siguri că Ambasada SUA le va acorda viza. O altă condiţie se referă la vîrstă, aceasta trebuind să fie între 18 şi 30 de ani. Ultima condiţie este ca studenţii care vor să plece pe perioada vacanţei în State să vorbească limba engleză cel puţin la nivel mediu.

 
ACTE. Pentru înscriere este nevoie de un dosar care trebuie să conţină o copie de pe actul de identitate, o copie de pe carnetul de student vizat la zi, o adeverinţă de student (eliberată de facultate), două poze tip paşaport, o copie de pe paşaport. La aceste acte se ataşează contractul de mediere, semnat de student. Pentru obţinerea vizei de la ambasadă mai este nevoie de un dosar format din paşaport, contractul de muncă în SUA (formularul DS-2019), două formulare speciale de viză, alte două fotografii, confirmarea de plată a taxei consulare, carnetul de note vizat la zi, situaţia şcolară în plic sigilat şi adeverinţa de student. “Procedura de aplicare este una uşoară şi durează puţin. Este un program care costă între 590 şi 950 de dolari, la care se adaugă costul biletului de avion (în jur de 600 de euro) şi taxa consulară de 131 de dolari”, ne-a declarat Valentin Mănuş.

 

 

Beneficii

“Un student poate cîştiga, în medie, 6.000-7.000 de dolari pe perioada şederii, adică în trei-patru luni. Acesta este un venit mediu, existînd studenţi care au revenit în ţară şi cu 15.000 de dolari. Beneficiile materiale sînt doar o mică parte din avantajele de care studentul se bucură în America”
Valentin Mănuş, American Experience

 

7.000 de dolari la întoarcere

Potrivit lui Valentin Mănuş, “un student poate cîştiga, în medie, 6.000-7.000 de dolari pe perioada şederii, adică în trei-patru luni. Acesta este un venit mediu, existînd studenţi care au revenit în ţară şi cu 15.000 de dolari”. “De multe ori, locaţia predomină remuneraţia, locuri ca Hawaii, Las Vegas, Florida, California, Ocean City fiind alese datorită frumuseţii, şi nu joburilor bine plătite. Cele mai căutate joburi sînt cele de chelner, care sînt bine plătite din cauza bacşişurilor, cele de barman, salvamar, vînzător, security guard, angajat în parcuri de distracţie, terenuri de golf”, ne povesteşte Mănuş. Şi angajatorii americani sînt mulţumiţi de tinerii din România. “Feedback-ul este pozitiv. Atît studenţii, cît şi angajatorii americani sînt mulţumiţi de acest program. Studenţii revin în ţară mulţumiţi de experienţa trăită, mulţi dintre ei urmînd să se reînscrie la program pentru următorul sezon”, spune Mănuş.

 

Au Pair – pentru fete

Şi pentru cei care încă nu sînt studenţi sînt posibilităţi de plecare în Statele Unite. Au Pair este cel mai accesibil program de acest gen, dedicat fetelor cu vîrsta cuprinsă între 18 şi 26 de ani. Programul se întinde pe parcursul unui an, existînd posibilitatea prelungirii cu încă unul. În acest program, tînăra trăieşte într-o familie şi are grijă de copiii acesteia, devenind un adevărat membru al familiei. Tinerei îi sînt asigurate cazarea, masa şi transportul, iar biletul de avion este gratuit. Programul costă doar 350 de dolari, iar cerinţele pe care trebuie să le îndeplinească tînăra sînt: stăpînirea limbii engleze la nivel mediu, experienţa în îngrijirea copiilor, permis de conducere şi studii medii. Salariul pe care o participantă la programul Au Pair îl poate primi e cuprins între 600 şi 1.000 de dolari pe lună. Chiar dacă remuneraţia nu este prea mare, experienţa dobîndită compensează.

×
Subiecte în articol: ediţie specială dolari program sînt student