x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special La un sfert din şcoli clopoţelul sună fără aviz

La un sfert din şcoli clopoţelul sună fără aviz

de Diana Scarlat    |    10 Sep 2010   •   00:00
La un sfert din şcoli clopoţelul sună fără aviz
Sursa foto: /Jurnalul foto

Cu puţin timp înaintea începerii anului şcolar, ministrul Educaţiei le-a făcut o bucurie elevilor, anunţându-i că vor fi închise acele şcoli care nu obţin aviz sanitar de funcţionare, acolo unde elevii pot fi transportaţi la alte şcoli.

Şi nu sunt deloc puţine cele care nu au astfel de avize în prag de nou an şcolar: 5.900, dintr-un total de 21.131 de unităţi de învăţământ. Dar aceste şcoli pot obţine avizul şi după începerea anului şcolar, după ce se rezolvă problemele care au dus la neavizarea lor, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

Sindicaliştii arată însă că ministrul nu poate închide şcolile fără aviz sanitar de funcţionare, iar problema lucrului în condiţii improprii este aceeaşi în ultimii 20 de ani. "Autorizaţia sanitară se acordă pentru fiecare corp de clădire, iar faptul că ministrul vine acum să spună că a scăzut numărul elevilor care învaţă în şcoli fără autorizaţie sanitară înseamnă de fapt o dispariţie a şcolilor cu personalitate juridică, arondate la alte şcoli, şi din punctul acesta de vedere vom asista cu siguranţă şi anul acesta la cel puţin 30% din unităţile de învăţământ fără aviz sanitar de funcţionare", a precizat pentru Jurnalul Naţional Liviu Pop, secretar general al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Reprezentantul FSLI mai spune că în acest moment este şi o problemă a transportului şcolar, după ce au fost comasate mai multe unităţi de învăţământ, iar închiderea altora devine imposibil de realizat. "Dacă dânsul vrea să facă elevi navetişti, este puţin probabil acest lucru, şi nu ştiu dacă ministerul are în momentul de faţă resursele financiare necesare pentru acordarea transportului şcolar pentru unităţile care au cerut acest lucru, fiind foarte multe cereri în momentul de faţă. S-au închis multe şcoli, dar până acum nu se ştie de unde vor fi alocate acele microbuze pentru transportul copiilor", mai spune Liviu Pop, care mai precizează că, din practica ultimilor 20 de ani, nu se rezolvă de fapt nimic în privinţa avizelor de funcţionare, totul rămânând la nivel protocolar. "Se semnează un plan de conformare, prin care se spune că se vor lua toate măsurile ca în perioada imediat următoare să se rezolve situaţia. În practică nu se întâmplă absolut nimic, situaţia rămâne exact ca la început de an. Foarte puţine sunt unităţile în care se mai face ceva după începerea anului şcolar.

Trist este altceva, din punct de vedere al dascălilor, noi suntem obligaţi să facem o serie de analize pentru a putea începe activitatea la şcoală, dar suntem obligaţi să lucrăm în aceste şcoli insalubre", mai spune Liviu Pop. Ministrul Funeriu susţine însă că situaţia e sub control, iar sindicaliştii sunt doar rău intenţionaţi atunci când fac aceste afirmaţii.

"Vă asigur că problemele cu transportul copiilor sunt într-un stadiu satisfăcător, desigur, acolo unde s-au defectat microbuze sau unde este nevoie de microbuze facem totul pentru a rezolva problema. Vom avea în prima săptămână de şcoală o centralizare cu toate dificultăţile care mai există, dar situaţia este sub control. Nu exclud cazuri absolut izolate, dar acest lucru nu este general", a declarat ministrul Funeriu pentru Jurnalul Naţional. Închiderea şcolilor, care-i afectează atât pe elevi, cât şi pe profesorii care trebuie transferaţi la alte unităţi de învăţământ dacă sunt titulari, poate fi oprită şi de refuzul părinţilor de a-şi trimite copiii la alte unităţi de învăţământ, aşa cum s-a întâmplat în judeţul Arad, unde şcoala primară din localitatea Iermata, aflată pe lista unităţilor de învăţământ care nu vor mai funcţiona din toamnă, va rămâne funcţională, după ce părinţii au anunţat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) că refuză să-şi trimită copiii în altă localitate.

Reprezentanţii ISJ Arad au declarat cu două săptămâni în urmă că a fost reanalizată decizia de restructurare a reţelei şcolare pentru anul 2010-2011, în urma solicitărilor venite de la părinţii elevilor din localitatea Iermata. ISJ Arad anunţa în luna februarie că de la începutul anului şcolar 2010-2011 vor fi închise 60 de structuri de învăţământ, dintre care 56 de şcoli primare, două şcoli generale şi două grădiniţe.


Protest cu păpuşi handicapate în Gorj
Locuitorii comunei gorjene Schela au protestat ieri, strângând păpuşi dezmembrate pe care vor să le doneze Ministerului Educaţiei, "pentru a opri dezmăţul pe bani publici". Acţunea a început din iniţiativa primarului din localitatea Schela, Aristide Şerbănescu, nemulţumit că nu i se alocă fonduri pentru a rezolva problemele microbuzelor şcolare, în timp ce ministrul Daniel Funeriu a anunţat că va plăti peste 9 milioane de lei pentru păpuşi cu handicap. "Am nevoie de cauciucuri la microbuze, nu de păpuşi. Vine iarna, iar eu au o pantă de 12 grade, dacă nu ai cauciucuri bune te răstorni cu copiii. Asta trebuie să ştie ministrul. Eu stau în fiecare iarnă cu buldozerul pe drum ca să preîntâmpin catastrofe, iar lui îi arde de păpuşi", a declarat primarul comunei.

×
Subiecte în articol: special