x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lansarea rachetei “Helen”, reprogramată pentru începutul anului viitor

Lansarea rachetei “Helen”, reprogramată pentru începutul anului viitor

de Alexandru Radescu    |    16 Noi 2009   •   00:00
Lansarea rachetei “Helen”, reprogramată pentru începutul anului viitor

Lansarea rachetei “Helen” va fi reprogramată pentru începutul anului viitor, a declarat azi Dumitru Popescu, preşedintele ARCA.



Lansarea propriu-zisă, testată în ziua de 14 noiembrie în largul Mării Negre, a fost împiedicată de curenţii de apă care au răsucit balonul purtător al rachetei, împiedicând umflarea acestuia în totalitate. “Helen” este o rachetă spaţială realizată în trei trepte, capabilă să atingă, în zbor suborbital, spaţiu cosmic. Racheta este transportată în stratosferă, la 14.000m altitudine, cu ajutorul celui mai mare balon solar din lume, realizat tot de ARCA.

Echipa ARCA (Asociaţia Română de Aeronautică şI Cosmonautică), ajutată de scafandrii militari, a încercat să stabilizeze balonul, dar procedura a durat prea mult iar radiaţia solară, necesară pentru a încălzi aerul din balon, şi-a pierdut din intensitate, eliminând şansele unei bune desfăşurări.

Întreaga echipă care a participat la operaţiunile de sâmbătă numără aproximativ 150 de oameni, fiind formată din echipajul ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul “Constanţa 281”, echipa de scafandri militari, Aviaţia Militară şi ROMATSA.

Proiectul ARCA face parte din competiţia “Google Lunar X Prize” care are ca scop trimiterea pe Lună a unui dispozitiv care să transmită date pe Pământ. Premiul pentru echipa câştigătoare va fi de 30 de milioane dolari.

×