x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vânătorii primesc dreptul să folosească lunete cu infraroșu

Vânătorii primesc dreptul să folosească lunete cu infraroșu

de Ion Alexandru    |    21 Apr 2023   •   07:40
Vânătorii primesc dreptul să folosească lunete cu infraroșu

Mai mulți parlamentari, printre care îl regăsim pe celebrul senator PNL Ion Iordache, proprietar a peste 11 milioane de metri pătrați de terenuri, au inițiat un proiect de completare a Legii vânătorii și a protecției fondului cinegetic.

 

Inițiativa vizează legalizarea folosirii armelor de vânătoare cu dispozitive de ochire pe timp de noapte, pentru împușcarea speciilor dăunătoare - porc mistreț, vulpi sau șacali. Aceste dispozitive „night vision” vor putea fi folosite exclusiv de angajații fondurilor autorizate de vânătoare.

 

Potrivit acestei propuneri legislative, „în interesul protejării faunei sălbatice, a animalelor domestice și a culturilor agricole, al conservării habitatelor naturale, pentru prevenirea producerii unor daune importante, în interesul sănătății și securității publice sau pentru alte rațiuni de interes public major, pe suprafețele fondurilor de vânătoare, precum și în perimetrul intravilan construit sau împrejmuit, aeroporturi, gări, unități militare, recoltarea exemplarelor din speciile mistreț, șacal, vulpe sau bursuc, în cazul intervențiilor la ursul brun (…), precum și a pisicilor și a câinilor hoinari se realizează, în condițiile prezentei legi și ale cotelor de recoltă sau ale derogărilor aprobate, prin utilizarea pentru tirul pe timp de noapte a dispozitivelor de ochire care funcționează pe principiul laser, a sistemelor de ochire pe timp de noapte cuprinzând convertizoare sau amplificatoare electronice cu lumină reziduală, a dispozitivelor de vedere cu infraroșu și a dispozitivelor cu termoviziune”.

De asemenea, proiectul propus vizează eliminarea interdicției prevăzute articolul 39 litera „d” din Legea 407/2006, referitoare la „nerealizarea cotei de recoltă pe gestionar pentru vânatul sedentar ori depășirea cotei de recoltă pe fond cinegetic, fără motive justificate”.

 

Motivarea demersului

 

Potrivit expunerii de motive, semnate de doi inițiatori principali (deputatul minorității bulgare Gheorghe Nacov și deputatul PNL Kiss Janos), la care se adaugă ați senatori și deputați PNL (unul dintre aceștia fiind senatorul de Gorj Ion Iordache), PSD, AUR, USR, „în mai multe țări europene, legislația care reglementează activitățile cinegetice permite utilizarea de sisteme intitulate generic «night vision», sisteme de vânătoare pe timp de noapte care permit identificarea diverselor specii de vânat, în scopul recoltării acestora”.

Autorii legii susțin că utilizarea unor astfel de sisteme este legată de faptul că speciile la care se efectuează activitățile de colectare „au un regim de viață și de hrănire mai mult nocturne, deci activitățile de colectare, în mod necesar, se desfășoară cu precădere pe timpul nopții, iar în lipsa unor astfel de sisteme, activitatea de colectare este foarte dificilă, ineficientă sau chiar imposibilă”. Mai departe, aceștia precizează că utilizarea unor astfel de sisteme „elimină posibilitatea unor erori umane, în sensul confundării unor animale și împușcarea altor specii decât cele la care se fac activități de colectare. De asemenea, prin utilizarea acestor sisteme se elimină posibilitatea rănirii sau chiar a uciderii unor persoane care se află pe fondul cinegetic și care ar putea fi confundate, pe timp de noapte, cu animalele sălbatice”.

 

Sistemul va putea fi folosit doar cu autorizație

 

Parlamentarii inițiatori mai spun că sistemele de tip „night vision” ajută și la protejarea speciilor valoroase din punct de vedere cinegetic, în sensul diminuării prin recoltare a vulpii și a șacalului, specii cunoscute ca fiind cauza reducerii populațiilor de iepure, fazan, cerb lopătar și căprior, dar se va putea asigura o combatere mai eficientă a speciilor considerate vectori de răspândire a bolilor precum gripa porcină africană sau a rabiei.

În proiectul de lege se menționează că aceste dispozitive de ochire pe timp de noapte vor putea fi folosite exclusiv de către persoanele autorizate, în caz contrar fiind considerată faptă penală.

Legea a fost depusă la Senat, în 28 martie 2023 și se află în faza de avizare.

×
Subiecte în articol: lege arme lunete infraroșu vănătoare