x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special „Legea lui NOVAK”, pe lângă lege și bun simț

„Legea lui NOVAK”, pe lângă lege și bun simț

de Dan Constantin    |    10 Noi 2022   •   07:40
„Legea lui NOVAK”, pe lângă lege și bun simț

Manevrele conduse de Eduard Novak, momentan ministru al sportului, pentru „cucerirea” Federației Române de Hochei pe Gheață, continuă. O decizie de suspendare a alegerii conducerii FRHG s-a plimbat prin minister până să găsească un funcționar docil să o semneze.

 Imixtiunea abuzivă a ministrului Novak în deciziile adunării generale a federației a fost dezbătută  în Parlamentul României, în timp ce situația este în analiză și în Palatul Victoria. Scandalul de la FRGH este atent urmărit de presa din Ungaria, ceea ce confirmă indirect interesul pentru transpunerea, pas cu pas, strategiei Budapestei de a ține sub control sporturile de iarnă, prin intermediul UDMR, formând un nucleu dur în Harghita – Covasna. 

Săptămâna a început în forță în Ministerul Sportului. Ministrul avea pe agendă un punct obligatoriu de îndeplinit: schimbarea conducerii FRGH. Declanșase controale peste controale la federație înainte de desfășurarea adunării generale din 15 septembrie, trimisese la respectiva adunare un delegat al ministerului care avea sarcina să urmărească respectarea regulilor și statutului FRGH pentru alegerea conducerii federației. Nemulțumit că „partida” nu a fost câștigată de echipa agreată de el, formată pe scheletul etnic Har-Cov, ministrul ordonă un nou control cu misiunea să găsească hibe pentru motivarea anulării alegerilor. Raportul pritocit în perioada 1-4 noiembrie avea nevoie de semnătura delegatului ministerului la FRHG, dar acesta nu se prezintă la serviciu. Intră în concediu medical, formulă care, ușor de intuit, îl scoate din jocul murdar condus de Novak. 

Presiuni pentru găsirea unei semnături

 Luni, 7 noiembrie, dis-de-dimineață, ministrul Novak emite ordinul 1125 privind preluarea unor atribuții de serviciu. „Prin prezentul ordin, pe durata  concediului pentru incapacitate temporară de muncă a domnului ....., consilier I superior în cadrul Serviciului Sportul de Performanță, atribuțiile acestuia vor fi preluate de către domnul Sandu Cristian Marius, consilier în cadrul aceluiași serviciu. Semnat Carol-Eduard Novak”.

De ce era absolut necesar acest ordin de preluare de atribuții? În primul rând trebuia validat cu o semnătură, în cadrul MS, un raport al Comisiei de verificare, nr. 13827 din 7 noiembrie 2022, care avea misiunea expresă să „rezolve” federația care nu se „alinia” la politica  pe care o promovează explicit Novak. Cu raportul „cald”, imediat, Sandu Cristian Marius semnează, în calitate de proaspăt delegat,  adresa trimisă de Ministerul Sportului către FRHG.

Cu epistola având nr. de intrare/ieșire 9363 din 7 noiembrie 2022, FRHG, Adunarea Generală și Biroul Federal sunt înștiințați de „Hotărârea de suspendare a executării hotărârii adoptate de Adunarea Generală de Alegeri desfășurate în data de 15.09.2022, privind nerespectarea dispozițiilor statutare....”. Deci, în prima lui zi de „delegat”, consilierul Sandu își asumă în viteză atribuții noi, acte de control la o federație la care nu fusese delegat, nereguli la o adunare generală la care nu fusese prezent, decizii de suspendare cu consecințe juridice la acea federație. Bravos! Descoperim o capacitate de analiză și decizie remarcabilă, calități pe care le va aprecia cu siguranță ministrul Novak. Dacă umblăm la întâmplări petrecute în același minister, să ne reamintim salba de nereguli la care au fost complici funcționari ai instituției, trimiși în judecată și condamnați alături de doamna ministru Ridzi.

NOVAK: Delegatul ministerului a spus că totul e foarte bine!

A doua zi după „epistoliadă”, marți, 8 noiembrie, ministrul Novak a fost prezent în Parlament, în fața Comisiilor pentru tineret și sport din Senat și din Camera Deputaților, unde scandalul de la Federația de Hochei s-a aflat în prim-plan. Novak a afirmat că a fost nevoit să suspende alegerile pentru că acolo „e un dezastru total”. „Dezastrul” s-a produs și a fost constatat doar după aflarea rezultatului alegerilor, pentru că la sesizările anterioare, primite la minister doar din partea cluburilor care contestă conducerea FRHG, controalele nu au constatat nereguli semnificative. Mai mult, alegerile s-au desfășurat corect, cu respectarea normelor și statutului federației. „Delegatul ministerului a spus că totul a fost foarte bine”, recunoaște Novak în fața comisiilor parlamentare. Dar adaugă: „,am primit din nou o sumedenie de sesizări… Între timp, delegatul de sport s-a îmbolnăvit și s-a dus în concediu de boală”. Novak nu a precizat în fața parlamentarilor că decizia administrativă de suspendare a alegerilor a fost luată în timp ce o plângere a cluburilor contestatoare, toate din Harghita și Covasna, se află pe rolul instanțelor, urmând să fie judecată la Tribunalul București, după ce Curtea de Apel Tg. Mureș și-a declinat competența.

 

Dan Tănasă: Lăsați în pace Federația Română de Hochei!

În intervenția din ședința comună a Comisiilor pentru tineret și sport din Senat și Camera Deputaților, deputatul Dan Tănasă i-a transmis ministrului că FRHG este supusă unui abuz din partea ministerului. „Vă solicit să lăsați în pace Federația Română de Hochei. Ceea ce faceți dumneavoastră acolo este un abuz. Este condusă de o fostă glorie a hocheiului românesc și cred că știe bine ce are de făcut. Vă cer să nu mai puneți presiuni și să folosiți funcția publică pentru ca Federația Română de Hochei să ajungă din nou pe mâna colegului dumneavoastră Barna Tanczos”, a afirmat Tănasă. Deputatul AUR este bun cunoscător al situației din zona țintită de strategia maghiară de subordonare a sporturilor de iarnă.

 

Novak se face stăpân pe federațiile finanțate și de la buget

Prin Legea Sportului, federațiile sportive naționale sunt recunoscute ca persoane juridice de drept privat. Dar acordarea de finanțări, prin contracte, indiferent de ponderea acestora, le transformă în vasali, ministerul exercitând în această bază controale abuzive. Cazul de la hochei este elocvent. Dar nu singular. Ministrul Novak, fost ciclist de performanță, nu s-a lăsat până nu și-a impus autoritatea la Federația Română de Ciclism. „Eu am intervenit și la alegerile de la ciclism, care a fost condus de mine”, declară nonșalant Novak în ședința de la Parlament. Adică un abuz justifică următorul abuz, în optica strâmbă a ministrului Novak, care face „legea lui” în afara spiritului legii și a bunului simț.

O cronică a activității ministrului Novak o putem urmări cu multe amănunte în presa de limbă maghiară, care-i susține acțiunile. Știrile despre situația de la FRHG sunt frecvent difuzate de mass-media din Ungaria. Agenția oficială de presă MTI prezintă conflictul cluburilor din Har-Cov cu biroul federației de hochei și mersul în justiție al plângerilor cluburilor care contestă rezultatul alegerilor.

×