x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Noile reguli pentru muncitorii străini: mai mulți și mai mult. Se dublează dreptul de ședere și valabilitatea autorizației de muncă

Noile reguli pentru muncitorii străini: mai mulți și mai mult. Se dublează dreptul de ședere și valabilitatea autorizației de muncă

de Monica Cosac    |    13 Dec 2023   •   07:40
Noile reguli pentru muncitorii străini: mai mulți și mai mult. Se dublează dreptul de ședere și valabilitatea autorizației de muncă

După ce guvernanții au crescut cu 40% contingentul de muncitori străini care vor putea veni la muncă în România în 2024, comparativ cu pragul admis pentru acest an, și parlamentarii au pus în dezbatere, la Senat, două proiecte de lege prin care statornicesc cetățeni din afara Uniunii Europene în țara noastră.

Unul dintre acestea vizează extinderea perioadei de ședere temporară de la unu la doi ani, iar în cel de-al doilea se propune dublarea valabilității autorizației de muncă. „Experimentăm atât o accelerare a creşterii cererii pentru lucrători non-europeni, cât și o acumulare a acestui tip de lucrători”, spun inițiatorii proiectelor legislative. 

Un grup de 16 deputați, majoritatea PNL, au pus pe masa senatorilor două inițiative legislative prin care sunt modificate câteva prevederi legate de prezența străinilor pe teritoriul țării noastre.

Unul dintre proiectele de lege vizează modificarea OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România. Mai exact, documentul propune extinderea duratei pentru care se poate prelungi dreptul de ședere temporară. 

În prezent, legislația prevede că „dreptul de şedere temporară în România se poate prelungi succesiv pentru perioade de până la un an”, iar adoptarea acestui proiect ar crește această perioadă maximă la doi ani.

Se reduce, astfel, volumul de muncă al autorităților

Inițiatorii propunerii spun că o astfel de măsură este impusă atât de numărul mare de muncitori străini aflați în România, cât și de tendința de creștere a acestui număr, nu doar prin sosirea unor noi lucrători din afara Europei, ci și prin statornicirea celor care sunt deja aici. 

„O valabilitate mai îndelungată a permisului de ședere va reduce atât eforturile angajatorilor cât şi volumul de muncă de la nivelul autorităților, în condițiile în care experimentăm atât o accelerare a creşterii cererii pentru lucrători non-europeni, cât și o acumulare a acestui tip de lucrători, care sunt deja integrați în piața muncii din România și pentru care dreptul de ședere trebuie prelungit în fiecare an”, se arată în expunerea de motive. 

Cel de-al doilea proiect de lege, semnat de aceiași parlamentari, vizează modificarea OUG 56/2007 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României și se corelează cu prevederile propunerii de mai sus. Concret, documentul prevede extinderea duratei perioadei pentru care se acordă, se eliberează și, respectiv, se prelungește autorizația de muncă, de la 1 an, așa cum este reglementată în prezent, la 2 ani. 

„Autorizaţia de muncă se prelungeşte automat pentru noi perioade de până la doi ani în situaţia continuării raporturilor de muncă cu acelaşi angajator în baza contractului individual de muncă încheiat pe perioadă nedeterminată, prin prelungirea dreptului de şedere în scop de muncă, şi se atestă prin permisul de şedere care se eliberează în acest scop”, conform proiectului legislativ.

În cazul contractelor de muncă încheiate pe perioade determinate, autorizaţia de muncă se va prelungi pentru perioada solicitată „care nu poate fi mai mare de doi ani și decât termenul de valabilitate al contractului”.

Potrivit inițiatorilor, modificările propuse în cele două proiecte au scopul de a sprijini în mod direct mediul de afaceri care apelează la recrutarea și angajarea de forță de muncă care provine din state din afara Uniunii Europene, pentru a crește competitivitatea companiilor care derulează afaceri în România.

Numărul muncitorilor străini care vor putea veni la muncă în România în 2024 va fi de 140.000, cu 40% mai mult față de pragul admis pentru acest an, respectiv 100.000. În cursul anului trecut, cei mai mulți lucrători străini admiși în țara noastră au venit din Bangladesh (29.282), Nepal (16.407), Pakistan (12.862), Sri Lanka (10.290) și India (7.401).

Cei mai mulți lucrători non-europeni se angajează în horeca, servicii, construcții, retail și transport/logistică. 

Anul trecut, au fost înregistrate peste 96.000 de contracte de muncă pentru angajați veniți din afara Uniunii Europene, potrivit datelor oficiale. 

 

×