x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Libertatea: parastas in loc de relansare

Libertatea: parastas in loc de relansare

de Cristina Ologeanu    |    Sebastian S. Eduard    |    Adrian Vaduva    |    16 Oct 2006   •   00:00
Libertatea: parastas in loc de relansare

Dupa "hemoragia" de directori ple-cati spre Adevarul, se prefigureaza o plecare in masa de la Libertatea la un tabloid in parohia lui Patriciu.

Compania Ringier mai primeste o lovitura. Dupa "hemoragia" de directori plecati spre Adevarul, se prefigureaza o plecare in masa de la Libertatea la un tabloid, in parohia lui Dinu Patriciu.

Ceea ce Jurnalul National scria in urma cu patru zile s-a confirmat. Adrian Halpert, redactorul-sef al cotidianului Libertatea, pleaca la trustul Adevarul. Unde? La tabloidul Averea (cu care Patriciu se afla in negocieri avansate) sau la un alt titlu, care va urma sa fie lansat pe piata. Mai exista chiar si o a treia varianta, aceea ca Halpert sa fie director peste tot ceea ce inseamna presa scrisa in trustul lui Patriciu. Acest lucru se intampla in conditiile in care Libertatea tocmai pregatise cititorilor un "lifting" grafic si un concurs cu premii in bani.

ISTORIE. In urma cu patru-cinci zile, Adrian Halpert nu daduse nici o declaratie categorica care sa transeze cazul. "«Sursele» vorbesc multe si de si mai multe ori spusele lor nu se adeveresc. Pe de alta parte, e firesc sa existe un interes pe piata pentru omul care conduce de 11 ani Libertatea (...). Nu neg un asemenea interes, care ma onoreaza…", a declarat el. Dupa publicarea materialului in Jurnalul National, Halpert a trimis un e-mail angajatilor Ringier pentru a dezminti informatiile si a se plange de maniera rauvoitoare a redactarii materialului.

PLECAREA. Odata luata hotararea sa plece la Dinu Patricu, Adrian Halpert si-a anuntat toti sefii de sectie. Si nu la modul "imi fac bagajele si plec". Ci le-a dat acestora de ales intre a merge cu el sau a ramane la Libertatea. La randul sau, fiecare sef de sectie si-a pus subalternii in postura de a alege daca vor sau nu la ziarul lui Patriciu. Surse din redactia Libertatea ne-au declarat ca, in proportie de 80% angajatii vor sa mearga mai departe cu Halpert. Astfel, cei care si-au inaintat deja demisiile de la Ringier, vor semna in cursul zilei de astazi contractele de munca la noua redactie. Poate ca argumentul convingator a fost cel financiar. Celor care au ales sa mearga cu Halpert li s-au promis salarii mai mari cu o treime fata de cele de la Libertatea.

Nebunia generala instaurata in redactia Libertatea si-a pus amprenta asupra angajatilor, care in cursul zilelor de sambata si duminica tot oscilau intre a-si da sau nu demisia.

SCENARII. Exista mai multe variante. Dinu Patriciu s-a aflat in aceste zile in tratative pentru cumpararea titlului Averea. Radu Budeanu, directorul general Averea, a confirmat aseara ca se afla in negocieri avansate cu Dinu Patriciu. Este posibil sa vedem o rocada intre jurnalistii de la Libertatea si Averea sau, ca pur si simplu, ziaristilor de la Averea sa li se pregateasca o debarcare in masa. In cazul in care Averea este un titlu mult prea scump pentru portofelul lui Dinu Patriciu, acesta ar putea sa opteze pentru crearea unui nou tabloid. Oricare dintre variante este posibila, insa ambele creeaza o problema trustului Ringier: cel mai citit tabloid din Romania ar putea ramane fara "soldati". Printre miscarile posibile, potrivit unor surse elvetiene, este si mutarea cuplului Razvan Ionescu - Grigore Cartianu la Libertatea. Cei doi au un proiect mai vechi pentru realizarea unui cotidian tabloid copiat dupa o formula norvegiana.

"TOTUL MERGE EXCELENT". Contactat telefonic, Razvan Ionescu, redactor-sef la Evenimentul Zilei a negat ca ceva s-ar intampla in trustul elvetian. "Nu stiu de nici o plecare in masa a redactorilor si a conducerii Libertatii. Dupa cate am vazut eu astazi totul merge excelent. Nicaieri in lume nu s-a intamplat ca o redactie intreaga sa paraseasca un cotidian pentru un altul de la o zi la alta. Deci, eu nu voi prelua nici un fel de sarcini de la Libertatea, pentru ca nu este nevoie. Este adevarat ca facem parte din acelasi trust insa fiecare isi vede de treaba lui".

Bulversarea din conducerea trustului Ringier este demonstrata si de rechemarea urgenta in Elvetia a directorului general al Ringier Romania, Thomas Landolt, care nu a putut sa tina sub control tensiunile din cadrul companiei. In locul lui a fost trimis sa faca ordine la Bucuresti un alt elvetian de la sediul central. Mai mult, ca sa mascheze plecarile in masa din cadrul trustului, atat Razvan Corneteanu, cat si Thomas Landolt inca mai figureaza in casetele tehnice ale publicatiilor trustului Ringier.

RECAPITULARE. Demisia lui Halpert intervine dupa un lung sir de plecari din Ringier. Razvan Corneteanu, directorul executiv al diviziei Ziare Bulevard si Sportive din Ringier, a parasit saptamana trecuta trustul dupa ce, cu alte cateva zile inaintea sa, sase membri ai echipei extinse de conducere si-au prezentat si ei demisiile. Corneteanu nu a confirmat nici pana acum mutarea la Adevarul. Intre timp, de la ziarul lui Patriciu a demisionat directorul general Aurelian Amuraritei, ceea ce a dus la tensiuni intre Corina Dragotescu, directorul editorial al Adevarului si patronul. Ulterior, Corina Dragotescu a avertizat si ea ca isi da demisia.
COMENTARII LA CALD
Jurnalistul Catalin Tolontan, redactor sef GSP priveste cu mare atentie recentele miscari de trupe din mass-media romaneasca. "Pe piata se adauga doi poli puternici: Realitatea - Cotidianul (Vantu) si Adevarul (Dinu Patriciu). Iar sumele care se vehiculeaza sunt impresionante. Daca in 2003 lansai sau relansai un ziar cu un milion de euro, acum este nevoie de 10 milioane de euro. Aceste investitii se bazeaza pe cresterea pietei de publicitate si pe credinta corecta ca cine va putea produce continut valoros va face bani", a declarat redactor-sef la Gazeta Spoturilor. Despre plecarea lui Adrian Halpert Tolontan spune ca acesta a facut la Libertatea o munca excelenta. "Tocmai de acea va ocupa un post de director editorial, peste tot trustul lui Patriciu", a incheiat Tolontan.
×