x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Liceenii" au facut furori

"Liceenii" au facut furori

23 Feb 2004   •   00:00
"Liceenii" au facut furori

In sase luni, peste cinci milioane si jumatate de spectatori au vazut filmul.

Succesul filmului "Liceenii " a socat pe toata lumea. Dana si Mihai, personajele principale ale povestii de dragoste, au devenit in cateva saptamani idoli nationali.
MONICA ANDREI

Povestea de iubire dintre doi liceeni a impresionat milioane de romani, satui de cele doua ore de program de la televizor.
Salile au fost neincapatoare, numai in primele sase luni de proiectie, filmul inregistrand un record, cu peste cinci milioane si jumatate de spectatori. Chiar daca au trecut 18 ani de la premiera, "Liceenii " este un film urmarit cu placere si de noua generatie de adolescenti.
"Dupa ce am terminat "Declaratie de dragoste", am vrut sa continuam tot cu o poveste de iubire. Impreuna cu scenaristul George Sovu ne-am prezentat in fata conducerii Cinematografiei cu un film pe care l-am numit "Iubirile lui Socrate", care a devenit "Extemporal de dirigentie". Personajul principal era profesorul Socrate, care era divortat si avea mai multe iubiri. "Bravo, este un film de succes, ne-a spus conducerea de la vremea respectiva, dar este tot de dragoste. De data asta vrem unul serios"", povesteste regizorul filmului, Nicolae Corjos.
Echipa a fost pusa intr-o situatie dificila. Reteta ceruta de regimul comunist era una banala. Personajul principal al filmului trebuia sa fie un elev codas la matematica, care, ajutat de colectivul clasei, devenea un premiant.
"Sovu a sarit in sus dupa scaun si a spus: "Cum sa facem noi asa ceva? Eu nu pot sa fac alt film". I-am dat un ghiont si am zis ca o sa incercam", isi aminteste Nicolae Corjos.

Cutie de margaritare
Filmul a fost realizat in doua luni, dar echipa trebuia sa primeasca acordul comisiei de cenzura. "Cat timp a rulat filmul in fata comisie a fost tacere. O persoana din Ministerul Culturii, Dulea parca se numea ne-a chemat in biroul lui si ne-a spus in timp ce-si freca mainile si facea pauze lungi care ne ucideau: "Filmul Liceenii este o cutie de margaritare in care s-au rasturnat niste bolovani". A trebuit sa scoatem cateva replici, pentru ca altfel riscam sa nu apara niciodata pe ecrane", ne-a spus George Sovu.
Au reusit totusi sa pastreze povestea de iubire dintre doi elevi in clasa a X-a, Mihai (Stefan Banica jr.), un provincial ajuns la un liceu din Bucuresti, unde pasiunea sa pentru filozofie si matematica va fi eclipsata de cea pentru Dana (Oana Sarbu). Reteta data de comisie trebuia respectata, asa ca in film apare si Ionica (Mihai Constantin), elevul-problema la matematica care reuseste in final s-o convinga pe severa profesoara de matematica Isoscel (Tamara Buciuceanu) ca este de nota 9.

Florin Piersic jr., taiat de pe lista
Un alt moment de cumpana a fost alegerea actorilor. La selectie s-au prezentat peste 2.000 de tineri. "Personal am vazut 800. M-am speriat foarte tare in momentul in care mi-am dat seama ca am ales in final numai copii de actori. Erau Stefan Banica jr., Tudor Petrut, Mihai Constantin, Florin Piersic jr., Bianca Brad. Imi era teama ca n-o sa-i accepte comisia. Am incercat sa le scriu gresit numele. Ma gandisem sa-i spun lui Banica - Bunica si lui Petrut- Parut. Insa mi-am dat seama ca este prea riscant. Din pacate, de pe lista au fost taiati Florin Piersic jr si Bianca Brad", mai povesteste regizorul filmului.

Cozi interminabile
Premiera filmului din 27 octombrie 1986 si ce a urmat imediat dupa a socat pe toata lumea. Salile au fost arhipline, cozile la cinematografe le intreceau pe cele de la carne si lapte, iar actorii principali, Oana Sarbu si Stefan Banica jr., au devenit vedete peste noapte. "Momentul cel mai dificil a fost la Iasi, in ianuarie 1987, cand in cele trei cinematografe rulau "Declaratie de dragoste" si "Liceenii". Piata Unirii era plina de tineri, cred ca au fost in jur de 11.000-12.000. Se putea intampla orice. Mi-a fost frica", mai povesteste Nicolae Corjos. Seria povestilor de dragoste a continuat cu "Liceenii rock’n roll", realizat in mare parte de aceeasi echipa. In 1991, a fost filmul cu cel mai mare numar de spectatori, intrecand toate peliculele straine, inclusiv "Basic Instinct".

AMINTIRI
Cu toate ca au trecut 18 ani de la premiera filmului "Liceenii", Oana Sarbu nu si-a uitat admiratorii. Ea inca mai pastreaza miile de scrisori primite in aceea perioada. La rugamintea noastra, Oana a acceptat ca dupa atatia ani sa rasfoiasca cateva din scrisorile ingalbenite de timp. "Mi se face pielea gaina cand recitesc poeziile de dragoste pe care le primeam. Erau tineri care-mi scriau toate replicile mele din film. A fost o nebunie pe care nu pot s-o redau in cateva cuvinte." De fiecare data Oana gasea in plicuri si cate o felicitare sau cate o floare presata.

Oana Sarbu a fost declarata cea mai populara actrita
Avea 17 ani cand a fost aleasa sa interpreteze rolul Danei din "Liceenii". Imediat dupa aparitia filmului, Oana Sarbu a fost declarata cea mai populara actrita.
Era deja vedeta printre colegii de liceu pentru ca in 1985 castigase trofeul "Steaua fara nume". Regizorul secund al filmului "Liceenii", Cornelia Mihalache, a remarcat-o in timpul unui spectacol si i-a propus sa participe la selectia pentru rolul principal feminin. "M-am dus la Buftea, pentru ca acolo a avut loc selectia, imbracata intr-un costum facut de bunica, cu fusta lunga, bluzita si pantofi balerini. Aveam si doua codite cu floricele. M-am trezit intre sute de candidate. Am spus replici din film si pana la urma am primit rolul. Eram foarte timida", povesteste Oana.
La inceput a fost dificil pentru ca Oana s-a acomodat mai greu cu echipa. "Cred ca le paream aroganta pentru ca nu impartaseam acelasi stil de glume. Baietii, Mihai si Stefan, veneau din familii de actori, erau mistocari, eu eram lipsita de experienta. M-am inteles mai bine cu Stefan dupa anii ‘90", mai spune Oana.

Tunsoarea frantuzeasca a facut furori
Timp de doua luni, cat au durat filmarile, Oana nu s-a gandit nici o secunda ca va deveni idolul adolescentelor. "Nu prea imi dadeam seama de ce va urma. Nu m-am gandit ce impact va avea rolul pe care l-am interpretat asupra vietii mele artistice. Dupa ce filmul a aparut pe ecrane a fost o nebunie. Toate fetele se tundeau ca mine. Lumea ma striga pe strada Dana. A fost explozie", mai spune Oana.
Turneele prin tara erau cele mai frumoase. "Lumea venea cu drag la film. Stiau replicile, am intalnit persoane care vazusera filmul de 37 de ori. La Targu-Mures am intrat in sala de spectacol prin spate pentru ca n-aveam alta sansa. Mi-au rupt hainele dupa mine. Aveam o geaca de piele adusa de tata din strainatate. Mi-au facut-o bucati. La Oradea a fost nevoie de interventia politistilor cu cai pentru a imprastia lumea."

Racolata de Securitate
Succesul venit peste noapte a bulversat-o. Prezenta peste tot, Oana Sarbu a intrat in vizorul Securitatii. "M-am trezit intr-o masina si in final am ajuns intr-un parc de la marginea orasului. Eram speriata foarte tare, nu stiam ce se intampla. Am stat de vorba cu o doamna care se implica in activitatea de teatru. Era pe vremea aceea ARIA, o agentie de impresariat artistic care obtinea contracte in strainatate. Femeia aceea s-a dat drept de la ARIA si mi-a propus sa colaborez cu ea si sa-i dau informatii despre toti artistii care vor sa paraseasca tara. Am refuzat si o perioada l-am pus pe tata sa raspunda la telefon."

N-a fost acceptata de Bibanu’
In 1988 a dat la Academia de Teatru si Film, dar a picat examenul. "Era in comisie Bibanu’, adica Dem Radulescu. Mi-a spus sa mai incerc si la anul, pentru ca sunt prea pisicoasa. Am picat chiar la proba eliminatorie. Ideea e ca eu sunt pisicoasa si acum, asta este felul meu." Pentru rolul din "Liceenii", Oana a primit 9.000 de lei, bani pe care i-a cheltuit pe o canapea, doua fotolii si o masina de spalat. Dupa "Licenii", Oana Sarbu a mai jucat in: "Extemporal la dirigentie" si "Liceenii Rock’n’Roll".

Banica a fost luat din armata
Pe Stefan Banica jr. l-am gasit la Teatrul de Comedie. Tema discutiei noastre nu prea l-a incantat, dar a acceptat sa ne primeasca pentru cateva minute in cabina sa. Recunoaste ca rolul pe care l-a avut in "Liceenii" i-a schimbat viata.
"In 1985 am intrat la Institutul de Teatru si am plecat in armata la Craiova. Toti studentii la actorie au dat probe pentru rolul Mihai, dar lui Corjos nu i-a placut nici un candidat. Am fost scos din armata pentru a da probe pentru film", ne povesteste Stefan. A primit rolul si dupa sapte luni de armata a fost detasat la Clubul Steaua.
"Pentru mine, filmul "Liceenii" a insemnat un act de identitate, al doilea certificat de nastere. Atunci, pentru prima oara, Nicolae Corjos mi-a spus Stefan Banica junior." Nu-si mai aminteste foarte multe lucruri din timpul filmarilor, dar n-a uitat palma pe care a primit-o de la un profesor pe holurile Liceului Poligrafic.
"Eram intr-o pauza de filmare si fumam pe holul liceului. La un moment dat a venit un profesor si mi-a tras o palma, reprosandu-mi ca fumez, apoi si-a cerut scuze." In acea perioada, Stefan era prieten cu Cesonia Postelnicu, adica Geta, prietena lui Ionica. Acesta era si motivul pentru care regizorul Nicolae Corjos il mai urechea din cand in cand pentru ca-si petrecea tot timpul cu Cesonia.



Ani de liceu

Timp,
Incotro mergi?
Spre ce meleaguri noi, grabit, alergi?
Cum
Poti intr-o zi
Sa schimbi in oameni mari niste copii?
Azi,
In pod pitit
Sta ursuletul carn,
Ieri, mult iubit
Si,
Vrei ori nu vrei,
Anii de scoala, vad,
Se duc si ei...
Ani de liceu,
Cu emotii la romana,
Scumpii ani de liceu,
Cand la mate dai de greu,
Ani de liceu,
Cand tii soarele in mana
Si te crezi legendar Prometeu...

Ani de liceu,
Cand se-ntampla-o tragedie
Fiindca el te-a zarit
La un film cu alt baiat, ani de liceu,
Impletind cu poezie
Tot ce ai tu mai bun, mai curat...
Timp,
Nu fi hain,
Sa mai fim liceeni
Macar putin!
Nu
Goni grabit
Anii de aur ce ne-ai daruit.

Ani de liceu,
Cu prietenii pe viata,
Scumpii ani de liceu
Ti-i vei aminti mereu,
Ani de liceu,
Enigmatica prefata
La romanul ce e doar al meu...
Ani de liceu,
Cand in recreatia mare
Te ascunzi ca sa poti inc-odata repeta,
Ani de liceu,
Cand o ora un an iti pare
Fiindca stii ca te va asculta...
Versurile: Sasa Georgescu
Muzica: Florin Bogardo
Interpreta: Stela Enache





"Declaratie de dragoste" nu a fost iubita de actori
"Declaratie de dragoste", lansat in 1985, a fost si este un tulburator film despre prima iubire si despre viata de licean. Acest "Love story" romanesc a umplut salile de cinema la vremea respectiva, a dat nastere unor personaje celebre precum Ioana Popa (interpretat de Teodora Mares), Alexandru Barsan (interpretat de Adrian Paduraru), profesoara de matematica, poreclita "Isoscel" (jucata extraordinar de Tamara Buciuceanu), si profesorul de filozofie "Socrate" (la fel de magistral interpretat de Ion Caramitru).
CRISTINA OLOGEANU

Pentru eroii principali ai filmului, "Declaratie de dragoste" a insemnat primul rol principal, prima colaborare. Dupa acest film insa, Teodora Mares si Adrian Paduraru nu au mai avut sansa sa joace impreuna. Modul in care au dat viata celor doi indragostiti - Ioana si Alexandru - i-a facut pe unii spectatori sa creada ca protagonistii traiesc o idila si in viata de zi cu zi.

"Nu m-am simtit atras de Teodora"
Lucrurile nu au stat deloc asa. Desi filmarile au avut loc in urma cu 20 de ani, Adrian Paduraru isi aminteste ca nu s-a simtit atras de Teodora. Cu toate acestea, regizorul Nicolae Corjos a crezut in cei doi, chiar daca acestia erau firi diferite. "Eu nu am crezut niciodata in rolurile de juneprim. Si acum cred ca unul dintre cele mai dificile lucruri este sa joci o relatie de cuplu, mai ales de varsta aia. Mi-a fost foarte greu, cu atat mai mult cu cat nu am crezut in Alexandru", isi incepe Adrian Paduraru povestea. Obtinerea rolului a fost o pura intamplare. El se afla la Buftea pentru a da proba pentru alte filme. Dar a fost chemat si pentru "Declaratie de dragoste". In schimb, Teodora Maresspune ca nu-si mai aminteste cum a decurs proba pentru rolul ei. Emotiile au fost mult prea mari. Cat despre personajul ei, actrita spune ca s-a regasit nu in povestea sa de dragoste, ci, mai degraba, in situatia ei de viata. Ambii actori insa au considerat ca rolurile respective au fost o rampa de lansare.

Actorii nu-si amintesc de cate ori s-au sarutat
Desi "Declaratie de dragoste" este un film de dragoste, nu s-a facut exces de scene fierbinti. Doar cateva saruturi, cateva imbratisari, simple atingeri de mana. Insa nu aceste secvente au ramas impregnate in memoria celor doi actori. "Deceptionant, asa, ca poveste, este faptul ca nu-mi aduc aminte saruturile. Imi pare rau ca asa e. Gustul painii din care tot mancam inainte de o secventa din film il simt si acum, dar saruturile chiar nu mi le mai amintesc", spune Adrian Paduraru. Nici Teodora Mares nu-si aminteste saruturile. "Au fost doua sau trei. Chiar nu mai tin minte."

"Alexandru" primea galeti cu flori
Cum era de asteptat, filmul le-a adus protagonistilor foarte multi admiratori. Actorii primeau invitatii in oras, flori si sute, chiar mii de scrisori la care, chiar cu riscul de a-si rani admiratorii, nu au raspuns. Dupa acest film, Adrian Paduraru primea galeti pline cu flori si chiar cereri in casatorie (desi era casatorit), ba chiar si amenintari de genul "daca nu iesim la o cafea ma sinucid ". Unei singure invitatii de genul acesteia i-a dat curs, la Valcea. Am crezut ca este ceva real. Chiar mi-o amintesc si acum: era o fata blonda, draguta, tanara. Era realmente indragostita. Am stat de vorba o jumatate de ora cu ea. Si asta a fost tot." Teodora Mares insa nu a dat curs nici unei invitatii in oras. Nici nu a raspuns la scrisori. "Preferam sa le citesc. Ba chiar si acum mai am cateva dintre acele scrisori. Le-am pastrat pe cele care mi s-au parut a fi cele mai interesante."

CONTINUARE: Dinica: un Diplomat prin cenusa imperiului

×