"România de mâine" s-a transformat subit în "România de nu se ştie când şi unde", după ce banda rulantă a fabricii de diplome "Spiru Haret" s-a blocat, la intervenţia Ministerului Educaţiei. Scandalul în care este implicată Universitatea Spiru Haret a început în 2009, când fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a cerut o anchetă pentru a afla de ce numărul diplomelor eliberate într-un singur an de USH ajunge la aproape 50.000.
Ministerul a stabilit că instituţia nu avea dreptul să elibereze diplome de licenţă pentru formele de învăţământ la distanţă şi la frecvenţă redusă, neavând acreditare în acest sens. Recent, Universitatea Spiru Haret a anunţat că aproximativ 15.000 de absolvenţi care au terminat programe neacreditate în perioada 2005-2008 trebuie să susţină din nou examenul de licenţă pentru ca actul să fie valabil. Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, este pus într-o situaţie delicată, neştiind cum să răspundă la întrebarea dacă este legală sau nu susţinerea acestei "relicenţieri". Purtătorul de cuvânt al Universităţii Spiru Haret, Corneliu Toader, a declarat cu două săptămâni în urmă că instituţia urmează să organizeze o sesiune specială a examenului de licenţă în perioada 15-30 septembrie. Absolvenţii formelor de învăţământ ID şi FR care au susţinut licenţa în sesiunile din anii 2008-2009, inclusiv februarie 2010, ar trebui să fie reexaminaţi, pentru a obţine o diplomă recunoscută. Ministerul Educaţiei arată însă că nu există o bază legală pentru această reexaminare, iar Universitatea Spiru Haret a solicitat aprobarea organizării unei sesiuni de licenţă şi nu a unei relicenţieri.
Absolvenţii nu ştiu în acest moment nici în ce constă reexaminarea, nici dacă diploma le va fi recunoscută după această "relicenţiere", nici cum va reuşi universitatea să examineze 15.000 de oameni în câteva zile, iar numărul exact al celor care ar trebui să mai susţină încă o dată examenul de licenţă nu se ştie, pentru că, începând de vineri, 6 august, reprezentanţii Universităţii Spiru Haret nu mai dau nici un fel de declaraţie de presă până când nu primesc de la MECTS o decizie clară în privinţa susţinerii examenului.
"Examenele nu vor fi date în acelaşi format ca prima dată, pe baza unei atente supravegheri a ministerului. Condiţiile sunt cele stabilite de monitorizarea impusă de minister, o monitorizare de trei ani. Diplomele acestor studenţi nu vor mai avea acest statut incert. Vom fi de acord cu aceste examene. Dacă vom constata respectarea obligaţiilor, acest examen va putea fi dat", a fost ultima declaraţie a ministrului Educaţiei cu privire la situaţia licenţierii absolvenţilor USH, dată vineri, 6 august. Ministrul a precizat că USH a făcut o solicitare către minister pentru a da licenţa cu cei care au un statut incert, iar pe baza acestei solicitări s-a purtat o corespondenţă internă în minister, după care ministrul a trimis la 6 august o adresă către universitate, în care se precizează că USH are acordul de principiu al ministerului pentru desfăşurarea unui examen de licenţă, cu condiţia să se respecte metodologia de monitorizare elaborată de MECTS şi să se stabilească exact care sunt comisiile.
Ministrul a subliniat, de asemenea, că nu se mai înmatriculează studenţi la forma de învăţământ la distanţă la această universitate, deoarece programul a fost închis. "Ordonanţa 10 (OUG 10/2009, n.r.) prevede ca aceia care erau înscrişi la formele neacreditate să poate să se înscrie la forma acreditată, adică la zi", explică Daniel Funeriu.
Fostul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, spune că această decizie de reexaminare a absolvenţilor de la formele neacreditate ale USH este "o nebunie", universitatea anulând, practic, licenţele din 2008-2009, fără o bază legală. "Potrivit OUG 10/2009, doar absolvenţii care au susţinut licenţa la specializarea «Drept» ar trebui să dea licenţa a doua oară. Nici anul trecut, când eram eu ministru, nu am avut baza legală să anulăm diplomele", a declarat Ecaterina Andronescu. Universitatea Spiru Haret (USH) are termen până pe 15 august să transmită MECTS tabelul nominal cu persoanele care vor susţine licenţa în sesiunea specială programată pentru luna septembrie, potrivit unei adrese semnate de ministrul Daniel Funeriu, postată pe site-ul ministerului.
Citește pe Antena3.ro