Aseara, in cadrul unei emisiuni difuzate de RTV, seful Politiei Romane, Liviu Popa, a declarat ca, daca apare avizul psihologic eliberat la 16 decembrie 2010 pentru permisul de port-arma al lui Gheorghe Vladan, el isi da demisia. 'Va asigur ca am vazut dosarul, sunt sapte file la dosar si lipsesc trei dintre ele. Va asigur ca nu exista niciun fel de aviz psihologic la dosar, ci doar cel de la medicul de familie. Daca apare acest aviz si daca acest aviz este real si este din 2010, pot sa va spun sigur ca imi dau demisia", a sustinut Liviu Popa. Seful Politiei Romane poate sa se apuce de impachetat!
Jurnalul National a intrat in posesia dovezii medicale pe care Gheorghe Vladan a depus-o la dosarul pentru permisul de port-arma. Acest dosar, din care Popa spune ca lipsesc 'trei hartii', este completat conform normelor legislative existente la acea data. Adica, in decembrie 2010. Actul medical cu pricina, datat 25.11.2010, atesta, sub parafa unui medic, ca 'Vladan Gheorghe este clinic sanatos. Nu este in evidenta cu boli cronice, afectiuni neuropsihice'. Medicul care sustine acest lucru este dr. Popa Ovidiu, de la Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Ambulatoriu 'Dr.Nicolae Kretzulescu'.
Cum spuneam, dosarul depus de Vladan pentru obtinerea permisului de port-arma este complet. Explicam de ce tocmai el nu a avut nevoie de un certificat medical sau de vreun aviz psihologic, facand trimitere la texte din lege, ca sa inteleaga si domnul Popa, in timp ce impacheteaza...
Legea 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor reglementeaza procedura de autorizare a persoanelor fizice pentru procurare, detinere, port si folosire a armelor si munitiilor letale. Conform art.5 din Normele metodologice de aplicare a Legii nr. 295/2004 (norme publicate in M.Of. 241/2005), in vederea autorizarii procurarii armelor letale, cetateanul (...) trebuie sa depuna la organul de politie competent din cadrul IPJ-urilor, respectiv DGPMB, un dosar cu urmatoarele documente care sa ateste indeplinirea conditiilor prevazute la art.15 alin.(1) din Lege: a) cerere-tip, b) act de identitate, in original si copie, c) un certificat medical eliberat de o unitate sanitara specializata cu cel mult 6 luni inaintea depunerii cererii, din care sa rezulte ca nu sufera de una dintre afectiunile stabilite de Ministerul Sanatatii, care fac imposibila autorizarea pentru a detine sau, dupa caz, a purta si a folosi arme si munitii letale, si ca este apt sa detina astfel de arme si munitii; d) certificat de cazier judiciar; e) aviz psihologic din care sa rezulte ca solicitantul este apt sa detina, sa poarte si sa foloseasca arme si munitii letale, eliberat, cu cel mult 12 luni inaintea depunerii cererii, de un psiholog autorizat pentru efectuarea unor astfel de teste, atestat in conditiile legii; f) certificatul de absolvire a unui curs de instruire teoretica si practica in domeniul armelor si munitiilor; g) doua fotografii color cu dimensiunea 4x5 cm; h) dovada achitarii taxelor pentru autorizare; (...) l) adeverinta care atesta faptul ca titularul are calitatea prevazuta la art. 14 alin. (2) lit. a) si b) din Lege, eliberata de institutia competenta in acest sens, in cazul in care persoana solicita autorizarea procurarii armei de aparare si paza in scopul portului si folosirii acesteia'.
Mai mult ca sigur, in acest moment chestorul Popa s-a oprit din impachetat, cu un zambet in colt de gura. Vedeti ca era nevoie de-un aviz, unde e avizul? Pai, sa ne uitam pe lege, asa cum arata ea in decembrie 2010. Art.14, alin.(2) din Legea 295/2004 prevedea ca 'armele letale de aparare si paza pot fi procurate numai de catre urmatoarele categorii de persoane: a) demnitarii, magistratii, diplomatii, militarii si politistii, pe perioada cat sunt in activitate si dupa pensionare, trecerea in rezerva sau retragere, dupa caz, cu exceptia situatiei in care acestia si-au pierdut calitatea din motive imputabile lor; b) persoanele prevazute de lege, care indeplinesc o functie ce implica exercitiul autoritatii publice, pe perioada in care au aceasta calitate, cu exceptia personalului de paza din cadrul societatilor specializate de paza'. Acestea arme sunt 'arme de serviciu'. La randu-i, art.5, alin(6) din normele de aplicare a Legii 295/2004 prevedea, in decembrie 2010, urmatoarele: 'prin derogare de la prevederile alin. (1) lit. c), e) si f), persoana care este dotata cu arma de serviciu letala poate face dovada indeplinirii conditiilor prevazute la art. 15 alin. (1) lit. e) si g) din Lege prin prezentarea unei adeverinte eliberate de angajator sau, in cazul sportivilor si profesorilor de tir ori biatlon, eliberata de clubul din care fac parte, prin care se certifica faptul ca solicitantul a fost examinat din punct de vedere medical, psihologic si al cunostintelor de specialitate si ca a fost declarat apt sa poarte si sa foloseasca arme letale'.
Sa ne uitam acum pe adeverinta medicala aflata in dosarul prin care agentul de politie Vladan Gheorghe solicita permisul pentru o arma letala. Dosar din 16.12.2010. Adeverinta medicala este eliberata de CMDTA 'Dr.Nicolae Kretzulescu', adica de angajator, asa cum spunea legea. Dosarului nu-i lipseste, prin urmare, nicio hartie, e intocmit conform legii aflate atunci in vigoare. E drept, anul trecut, Legea 295/2004 privind regimul armelor si al munitiilor a fost completata si modificata, insa nicio lege, nici macar in Romania nu se aplica retroactiv, domnule sef al Politiei Romane. Ati terminat de impachetat?
Policlinica MAI despre Vladan: apt pentru Glock in 2010, depresie severa in 2011
Gheorghe Vladan, angajatul MAI care a impuscat opt persoane in coaforul de la Perla, a fost diagnosticat cu depresie severa in luna decembrie 2011 de catre medicii de la CMDTA 'Dr.Nicolae Kretzulescu' Bucuresti, policlinica ce apartine MAI, adica exact locul unde era angajat Vladan. Potrivit avocatei acestuia, Eugenia Radoi, exista doua diagnostice care i s-au pus agresorului. Pe langa diagnosticul dat de catre medicii MAI, acela de 'depresie severa', exista si cel dat de Institutul 'Ana Aslan', unde pacientul a fost diagnosticat doar cu 'insomnie mixta' ( insomnie de adormire: nu poti adormi si insomnie de trezire: te trezesti si nu mai poti readormi). Avocata a declarat pentru Jurnalul National ca, pe langa Lexotan, Xanax si Cipralex, Vladan mai lua si alte medicamente care ii fusesera prescrise.
Potrivit avocatei sale, ieri, la audieri, acesta era in stare de depresie, plangea, spunea ca nu ii vine sa creada ce a facut si ca merita sa fie inchis. Procurorii i-au adus la cunostinta schimbarea incadrarii juridice a faptelor in 'omor calificat premeditat, omor deosebit de grav premeditat si tentativa la omor calificat deosebit de grav' si au inceput extinderea cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunii nerespectarii regimului armelor si munitiilor. (Carmen Dragomir)