x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Liviu Turcu acuza!

Liviu Turcu acuza!

de Carmen Vintila    |    Gabriela Antoniu    |    07 Noi 2006   •   00:00
Liviu Turcu acuza!

Aseara, la editia speciala "Marius Tuca Show", cele-brul defector a facut noi dezvaluiri despre legaturi ale politicienilor de varf cu Securitatea
Gelu Voican Voiculescu a cerut, ajutat de un grup ar-mat, lista unor informatori straini din Occident. Adrian Nastase era pregatit sa fie trimis ofiter in afara tarii. Ioan Mircea Pascu a intrat in atentia serviciilor cu pri-lejul unei vizite la Moscova, iar Radu Vasile a fost ofiter de obiectiv. I-a semnat un ordin de misiune lui Teodor Melescanu. Sunt noi dezvaluiri pe care Liviu Turcu le-a facut aseara, la editia speciala "Marius Tuca Show" de la Antena 1, despre cei 11 politicieni aflati pe lista fostilor colaboratori ai Securitatii.

Invitat aseara la editia speciala "Marius Tuca Show" de la Antena 1, profesorul Liviu Turcu a venit cu noi dezvaluiri despre politicienii care au avut legaturi cu fosta Securitate, nominalizati in lista sa.

Liviu Turcu a afirmat despre Gelu Voican Voiculescu ca "in faza finala e evenimentelor din decembrie 1989" a luat o echipa de militari inarmati "in conditii extrem de delicate si de incerte" si a pus la zid o unitate militara a Serviciului Roman de Informatii Externe, somandu-i sa-i dea reteaua de informatori straini din Occident. Potrivit lui Liviu Turcu, fostul premier Adrian Nastase a trecut prin toata gama informativa, de la colaborator la ofiter acoperit, dezvaluind ca "la sfarsitul lui 1989 era pregatit sa fie trimis in exterior ca ofiter". Despre Teodor Melescanu, Liviu Turcu a afirmat ca el a fost cel care i-a pregatit si semnat un ordin de misiune". Turcu i-a oferit lui Melescanu si un punct de reflectie. Si anume ca "a fost intermediar intre adjunctul ministrului de Externe si unul din fratii doamnei respective, fiind pe post de curier. Si nu numai atat. Era pe post de curier in timp ce ducea scrisorile la 195 sau la contraspionaj fara ca doamnna in cauza sa stie". In cazul lui Mircea Cosea, Liviu Turcu s-a intrebat cum a fost posibil ca pe vremea lui Ceausescu, acesta sa stea sapte ani la specializare in Italia fara sa-l intrebe nimeni de sanatate. "Nu ieseai doi metri in afara granitei fara sa fii verificat. Sapte ani e o perioada imensa". Faptul ca Serban Mihailescu a fost sef de cabinet al primului ministru este un argument suficient pentru Liviu Turcu. El a mai aratat ca Radu Vasile a avut o colaborare pe o linie limitata, fiind ofiter de obiectiv, dar ca este un caz relevant deoarece ajungand premier era vulnerabil. Cat priveste Mircea Pascu, actualul deputat PSD a facut in toamna lui ’89 o vizita la Moscova, intrand in atentia serviciilor.

MOTIVATIE. Profesorul Liviu Turcu a explicat si de ce a publicat in Jurnalul National lista celor 11 politicieni si de ce este aceasta atat de "pestrita", negand existenta vreunor grupuri de interese in spatele demersului sau. El a aratat ca lista are un caracter pur ilustrativ la studiul sau privind fenomenul colaborationismului, dorind sa arate diversitatea orientarilor ideologice a celor vizati, ca nu este problema unui singur partid. Un alt obiectiv pe care Liviu Turcu si l-a propus prin publicarea listei a fost de a acoperi evolutia unei persoane in sistemul informativ: informator-membru de partid-colaborator-referent-ofiter acoperit-ofiter deplin conspirat. Potrivit lui Liviu Turcu, lista sa acopera toate aceste categorii, dar nu este exhaustiva, existand sute de persoane in situatia celor 11 despre care stia ca au colaborat cu Securitatea inca inainte de 1989. In plus, el a afirmat ca pentru fiecare politician nominalizat in lista exista tone de documente si nu intr-un singur loc. Intrebat de catre Marius Tuca de ce nu au ajuns la CNSAS aceste dosare, Turcu a explicat: "In toata aceasta perioada, dosarele politicienilor au fost negociate, date de catre sefii serviciilor de informatii la ordin si, la un nivel de comanda mijlociu, pe sub mana, vandute, scoase ori protejate".

MUSCA SI VOSGANIAN. In acest context, Liviu Turcu a dezvaluit ca "activitatea pe care a desfasurat-o Mona Musca nu este in posesia CNSAS. Cel care a vrut, ipotetic, sa curete trecutul, activitatea Monei Musca din ultimii zece ani, a scapat din vedere sa se duca si la activitatea ei de acum 25 de ani". Cat priveste cazul Varujan Vosganian, Liviu Turcu a spus ca nu are nici o indoiala. El i-a reprosat PNL-ului si premierului ca "s-au repezit orbeste, sa-si apere colegul, punand serios in primejdie interesele statului roman. Turcu s-a intrebat si de ce serviciile nu si-au facut datoria in acest caz de a-l informa pe premierul Tariceanu asupra raportului de forte din Parlamentul European.

Intrebat daca va veni cu noi nume, Liviu Turcu a spus ca o va face in masura in care va constata ca lucrurile merg ca si pana acum, el dand asigurari ca va reveni cu elemente suplimentare, deoarece lista in sine nu reprezenta obiectul central al proiectului pe care il realizeaza cu Jurnalul National. Cat priveste o intalnire cu membrii Colegiului CNSAS, propusa aseara de Mircea Dinescu, Liviu Turcu e de acord sa aiba loc in masura in care "va fi o sesiune de lucru si nu una de declaratii". El a precizat ca are acoperire de suta la suta pentru tot ce a scris si a spus.

RECICLARE
Liviu Turcu a dezvaluit ca mare parte din informatorii fostei Securitati au fost trecuti in baza activa a noilor servicii de informatii. "S-ar putea ca acela care a fost expus sa fi facut infinit mai putina politie politica decat cel care a fost preluat", a punctat Liviu Turcu. Potrivit acestuia, nu e pentru nimeni un secret ca fosta clasa politica ceausista s-a reciclat ideologic, peste noapte, problema complicandu-se in momentul in care avutia nationala mostenita de la fostul regim s-a impartit intre grupurile de interese ale acestei nomenclaturi.
×
Subiecte în articol: eveniment liviu turcu