Corespondenţa din Londra
La prima vedere pare a fi un oraş european obişnuit, insă taxiurile mici, negre, cu aer retro aduc Londrei un farmec nemaintălnit in Europa. Te aştepţi să plouă, dar nici urmă de nori pe cer.
Corespondenţa din Londra
La prima vedere pare a fi un oraş european obişnuit, insă taxiurile mici, negre, cu aer retro aduc Londrei un farmec nemaintălnit in Europa. Te aştepţi să plouă, dar nici urmă de nori pe cer.
In avion am aflat că steagul era inălţat deasupra Palatului Winsdor, semn că Majestatea Sa Regina işi petrece căteva zile in incinta splendidei reşedinţe.
Mai tărziu, in holul hotelului era o agitaţie de nedescris... "Trebuie să fie ora ceaiului", m-am găndit. Intr-adevăr, lumea se pregătea să-şi bea meticulos ceaiul de după-amiază, insă mai pe seară, la ora 19:00, "Miss Kate Moss işi lansează prima colecţie de haine". "Este un eveniment foarte aşteptat de londonezi", explică recepţionerul, amabil.
Oraşul Big Ben-ului te ameţeşte din prima clipă. La inceput ţi se arată distant, nobil. Dacă te urci intr-un autobuz roşu cu etajul descoperit, pentru un tur, Londra iţi dezvăluie măreţia Palatului Buckingham, strălucirea Tamisei, in care se reflectă structurile podurilor ce o traversează, Big Ben-ul, Turnul Londrei, arhitectura minunată a Caselor Parlamentului sau pacea din St. Paulâs Cathedral, situată chiar in inima oraşului. St. Paulâs Cathedral este considerată o capodoperă arhitecturală, fiind locul unde s-au desfăşurat evenimente speciale, cum ar fi căsătoria Prinţesei Diana şi a Prinţului de Wales.
MUZEELE. In primul rănd, celebrul Madame Tussaud, unde sunt expuse sute de statui din ceară ale personalităţilor din toată lumea. Infricoşător de reuşite. Poţi să te pozezi alături de vedeta ta preferată la preţ de 16 lire. Apoi, Muzeul de Ştiinţă, Muzeul de Istorie sau, pentru adevăraţii iubitori de artă, Galeria Naţională. Şi apoi revii cu picioarele pe pămănt. Mai exact, tot in Londra, pe străzi, printre oameni.
Aproape că te pierzi in Picadilly Circus. Sunt zeci de cafenele, cinematografe şi reclame electronice ameţitoare. Musical-urile sunt, de asemenea, nelipsite. De acolo, te laşi purtat prin magazinele de pe Bond Street pănă la Oxford Street, cea mai populată stradă europeană.
In zona Knightsbridge te aşteaptă Harvey& Nichols-ul, un magazin imens cu haine de marcă şi, bineinţeles, cel mai elegant mall din lume - Harrods. Clădirea din cărămidă roşie se intinde pe 92.000 de metri pătraţi. Harrods-ul a fost iniţial o băcănie şi a fost construit in 1849 de Charles Henry Harrod. Acum este un magazin universal, cu 330 de departamente, şi este propietatea lui Mohamed Al-Fayed. Pentru a vizita Harrods-ul ai nevoie de o zi intreagă. Sunt cinci etaje cu incăperi inalte, extravagant decorate cu marmură şi candelabre imense. Muzica clasică te insoţeşte chiar şi in ascensor. Există in interior şi un monument ridicat in memoria prinţesei Diana şi a lui Dodi Al-Fayed.
Harrods-ul este ca un Disneyland pentru turişti, dar mai ales pentru femei, care intră şi ies cu preţioasele pungi verzi, inscripţionate cu auriu.
UNDERGROUND. Artiştii şi designerii işi beau cafeaua in zona Covent Garden. Sunt o mulţime de terase şi de restaurante in jurul pieţei. Tot aici s-a deschis şi renumitul restaurant "The Ivy", unde iau masa toate starurile, inclusiv Madonna. Din păcate, este aproape imposibil să obţii o masă acolo.
Tineri cu tunsori ciudate sau cu părul vopsit in culori indrăzneţe. Ţinute excentrice, care, probabil, vor apărea in revistele de modă peste un an sau doi. Pe străzile lăturalnice ale Londrei sunt o mulţime de magazine interesante, cu profil vintage şi hippy, frecventate de Kate Moss sau de Sienna Miller destul de des.
Pentru fanii modei underground, locaţiile sunt ascunse, cu intrări prin tot felul de brutării, de exemplu. Aşa că nu se ştie niciodată cum descoperi la subsolul unei clădiri sau deschizănd o uşă secretă colecţii de haine semnate de proaspeţii absolvenţi ai Institutului de Modă de la Londra sau de noul val de designeri.
Londra este, de departe, cel mai cool oraş din lume. Există o imensă diversitate de etnii, culturi şi religii. Aici locuiesc, permanent sau temporar, mulţi dintre cei mai bogaţi oameni ai lumii.
Tradiţia şi istoria apasă pe umerii oraşului de secole, dar nu se dă bătut sau invechit. Ni se arată din ce in ce mai proaspăt, mai aerisit. Fiindcă este un oraş cu atitudine. Altfel, de ce credeţi că Majestatea Sa şi Madonna locuiesc acolo?!?
Citește pe Antena3.ro