x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Lumină sub crucea Caraimanului

Lumină sub crucea Caraimanului

de Cristinel C. Popa    |    21 Apr 2009   •   00:00
Lumină sub crucea Caraimanului

Turişti iubitori de munte au ales să petreacă Sfintele Paşti la înălţime. Ei au preferat ca după slujba frumoasă la care au luat parte (la bisericile din Sinaia, Buşteni sau la Mănăstirea Caraiman) să facă o plimbare pe poteci, la aer curat.



La Sinaia au avut parte de zăpadă din belşug. Pârtia din Valea Dorului era plină în primele două zile de Paşte. Tineri, dar şi mai vârstnici coborau cu schiurile, cu placa sau chiar cu săniuţa pe zăpada pufoasă. Câinii de pripas din jurul cabanelor zburdau şi ei fericiţi pentru că turiştii şi stăpânii le-au oferit în meniu ouă roşii, cozonac şi pască. Muntele părea şi el solemn, în zi de sărbătoare, în timp ce păsările prădătoare brăzdau cerul şi aşa împânzit de trasoarele alburii ale avioanelor cu reacţie. Bătea puţin vântul, iar băncuţele telescaunului întâmpinau cu un salut suflul muntelui.

Jos, la poalele Bucegilor, la Sinaia şi Buşteni, oamenii au ieşit cu familia, cu căţel, cu copil, la picnicuri. Fumul apetisant a împânzit întreaga Vale a Cerbului şi platoul din jurul Mănăstirii Caraiman. După o noapte de chefuială în vilele în care erau cazaţi (s-au ocupat în proporţie de 75%), chiar şi tinerii încinşi au preferat să iasă la aer curat. În prima zi de Paşte, obosiţi de băutură, unii cheflii n-au putut să facă decât o plimbare uşoară până la Cascada Urlătoarea, ca şi bătrânii, de altfel. Pe drum, telefoanele de felicitare bâzâiau alături de trilurile păsărilor. Bucureşteni, moldoveni, prahoveni, dâmboviţeni, chiar şi constănţeni au participat la slujba de la Mănăstirea Caraiman. Cu o oră înainte de miezul nopţii, pâlcuri de turişti, alături de localnici, au urcat printre brazi spre sfântul lăcaş, ignorând pericolul de a se întâlni cu ursul. Poarta mănăstirii devenise neîncăpătoare pentru sutele de credincioşi, unii sosiţi cu jeepurile sau veniţi pe jos. În timpul slujbei, oamenii priveau măreaţa cruce a Caraimanului, dar, ca la un semn, s-au trezit atunci când au început să bată clopotele, reverberând o dată cu muntele. Muntele tainic, muntele sfânt, atât de iubit de credincioşi şi de admiratorii naturii.

Un afiş mare, agăţat de gard, interzicea accesul câinilor, dar, chiar şi aşa, patrupedele s-au apucat de lătrat în spatele bi­sericii din lemn atunci când au început să bată clopotele. Unii credincioşi au stat pe bănci, dar cei mai mulţi au rămas în picioare pe toată perioada slujbei. O atmosferă înălţătoare sub crucea de pe Caraiman, sub piscurile Bucegilor ce străjuiau întreaga vale. "Să ne aşezăm aici, mai aproape de poartă, să nu stăm prea mult", spune o credincioasă al cărei copil nu avea răbdare şi devenise neliniştit. În curtea mănăstirii, tinerii vorbeau la telefon cu prietenii şi le descriau atmosfera.

La ora 24:00, soborul de preoţi a ieşit în pragul mănăstirii şi a împărţit lumină. Crucea de pe Caraiman lumina cerul, iar la poalele muntelui, lumânările credincioşilor învingeau întunericul. După rostirea mesajelor sfinte "Hristos a înviat!", "Adevărat a înviat!", mulţi dintre cei pre­zenţi au plecat printre brazi, umplând potecile. S-a făcut chiar coadă la cobo­râ­re, dar oamenii au avut răbdare, ştiind că se întorc la vile şi pensiuni pentru a ciocni ouă roşii şi a începe petrecerea. Dimi­neaţă, slujbe se auzeau din toate colţurile oraşului, dar străzile erau pustii. Către orele prânzului, cu ATV-uri sau pe jos, oamenii au început cucerirea muntelui. După-amiază a plouat, dar, chiar şi aşa, potecile erau pline. Alţii, cu umbrele deasupra grătarelor, s-au apucat de fript car­nea. A doua zi de Paşte, străzile din Sinaia şi Buşteni au devenit neîncăpătoare: turiştii fie mergeau la cumpărături, fie se plimbau bucuroşi de zilele libere.

"Statu' la vase", obicei străvechi reînviat
Un frumos obicei popular din comuna Şugag, si­tua­tă în Munţii Sebeşului, ale cărui origini se pierd în negura timpului, a adunat în a doua zi a Sfinte­lor Paşti în curtea bisericii toţi tinerii căsătoriţi în anul anterior. Îmbrăcaţi în costume populare frumos împodobite, tinerii căsătoriţi au primit felici­tă­rile rudelor, ale prietenilor şi ale celor apropiaţi, care le-au oferit cadouri, în special vase, pentru a fi folosite în propria gospodărie.

Gestul se consideră un ajutor pentru întemeierea noii familii. În schimb, tinerii i-au cinstit pe toţi cu un pahar cu ţuică, vin, cozonaci, prăjituri şi ciocnesc ouă roşii, după obicei. Începând de anul trecut, după 18 ani de uitare, acest obicei a fost reînviat de Consiliul Judeţean Alba, respectiv Centrul Cultural "Au­gus­tin Bena", cu sprijinul bisericii ortodoxe şi al Pri­mă­riei Şugag. Ieri a avut loc a doua ediţie a acestui eveniment de cultură populară, organizat de instituţiile menţionate anterior, în cadrul unui proiect susţinut financiar de CJ Alba. "Statu' la vase" de anul acesta s-a încununat cu un spectacol folcloric susţinut în faţa Primăriei de ansamblul de muzică populară al Centrului "Augustin Bena", dirijor Alex­andru Pal, şi de soliştii acestuia, cărora li s-au alăturat soliştii şi formaţiile din Şugag: grupul folcloric mixt şi formaţia de fluieraşi, avându-l ca instructor coordonator pe Gheorghe Grozav.

Primarul comunei, Constantin Jinar, a salutat re­în­vierea acestei minunate tradiţii de pe Valea Frumoasei, la care au asistat sute de turişti din toată ţara. (Lucian Dobrater)

×
Subiecte în articol: special