x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Macelul de la scoala din Beslan

Macelul de la scoala din Beslan

28 Dec 2004   •   00:00

2004 - ANUL JURNALUL NATIONAL
Rusia nu-si mai revine dupa imaginile infernale trasmise de la scoala unde 1.300 de suflete inspaimantate si-au privit moartea in ochi. A fost cea mai mare varsare de sange nevinovat la o luare de ostatici si, in acelasi timp, o eroare de judecata a presedintelui rus Vladimir Putin.
ANA ILIE

CULMEA TERORII. Sa ucizi cu sange rece copii nevinovati in prima lor zi de scoala
"Suntem toti, cu sufletul si inima, in Osetia de Nord, la Beslan", a spus cu voce grava presedintele rus, Vladimir Putin, in prima zi de doliu national, decretat in onoarea victimelor celei mai sangeroase luari de ostatici din lume. Adevarul este ca rusii asteptau doar un pretext pentru a intra cu forta in scoala din Beslan, unde un comando de ceceni tinea ostatici sute de copii si adulti. Planul lor a scapat insa de sub control: la sfarsitul operatiunii erau peste 340 de morti si aproape o mie de raniti.

POVESTEA. Dupa aproape trei zile de teroare, criza copiilor luati ostatici intr-o scoala din Osetia de Nord, in prima zi de scoala din septembrie, de un comando de teroristi ceceni a cunoscut un sfarsit dramatic. Scenariul de care se temea toata lumea s-a intamplat: fortele rusesti au intrat in forta in scoala, intr-o incercare disperata de a-i salva pe copiii, care de doua zile nu mai primisera apa si mancare. La explozia accidentala a uneia din grenadele atarnate in sala de sport a scolii, rusii s-au temut ca atacatorii ceceni au inceput sa omoare ostatici si au intervenit. In acelasi timp, si parintii ingrijorati, care pazeau de trei zile scoala, au pus mana pe armele proprii si au inceput sa traga, complicand mult situatia. A iesit un macel de nedescris.

FARA MANCARE. Nici acum nu se stie prea bine ce s-a intamplat in interiorul scolii pe perioada luarii de ostatici, iar raportul comisiei parlamentare instituite ulterior tocmai pentru elucidarea acestor evenimente nu reuseste sa aduca mai multa lumina. Se stie ca teroristii au baricadat ferestrele cu mese si scaune si au refuzat mancarea, apa minerala si medicamentele pentru copiii diabetici, oferite de rusi, temandu-se ca ar putea fi otravite sau impregnate cu droguri. Aproape nici unul din cei peste 1.300 de ostatici nu a scapat nevatamat din scoala.

HAOSUL DE DUPA. La scurt timp dupa dramaticele evenimente, jurnalistii care au reusit sa patrunda in interiorul scolii povesteau cu groaza despre imaginile de cosmar dinauntru: cel putin 100 de cadavre zaceau intinse in mijlocul salii de sport, inconjurate de daramaturi, moloz si bombe atarnate de tavan de teroristii ceceni.

Dupa ce focurile de arma au incetat, rusii au numarat cel putin 32 de cadavre de teroristi, fara a-l socoti pe cel pe care l-au prins in viata. Ostaticii au marturisit si ei ca cei care i-au sechestrat nu vorbeau intre ei in araba, ci in rusa, desi cu un accent puternic, si cel putin unul din ei era negru. Multi dintre teroristi participasera in incursiunile rebelilor ceceni in Ingusetia in luna iunie, in urma carora mai mult de 90 de persoane si-au pierdut viata si, dintre liderii grupului, cel putin unul luptase alaturi de rebelul Basaev, in trecut.

POLITICIANISM

"Suntem toti cu sufletul si inima in Osetia de Nord, la Beslan" - Vladimir Putin

ACTIUNE. Samil Basaev, omul din spatele terorii
REACTIUNE. Putin, un lider cu gustul puterii absolute

CAD CAPETE
Atacul de la Beslan a avut si o consecinta mai putin previzibila. Noi legi au fost trecute de urgenta prin Parlament.

Kremlinul insista sa isi intareasca puterea asupra regiunilor impunand direct guvernatorii, fara a mai avea nevoie de acordul forului legislativ.

Asa ca acei guvernatori care au rezistat in fata procesului continuu de consolidare a puterii Kremlinului vor avea de-a face cu o inlocuire grabnica. Printre acestia, desigur, Alexander Dzasokov, presedintele republicii Osetia de Nord, care in nici un caz nu poate ramane prea mult timp in gratiile lui Putin. De altfel, Dzasokov nu mai are nici sprijinul populatiei, rezidenta sa fiind atacata in numeroase randuri de protestatari, care cereau demiterea lui pentru ca nu a putut impiedica masacrul de la scoala din Beslan.

DREPTATE
Toata lumea este constienta ca un asemenea macel nu s-a mai vazut niciodata. Cum era si firesc, vor cu inversunare sa afle cine este vinovat de moartea copiilor lor. Altii sunt pregatiti sa isi faca dreptate singuri. Oricat ar suna de crud, viata trebuie totusi sa continue, iar scolile din Osetia de Nord si-au deschis intr-un tarziu portile pentru copii.
×
Subiecte în articol: special scoala osetia nord beslan