x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Maestrii sacri

Maestrii sacri

26 Dec 2004   •   00:00

ROLURI MEMORABILE
Au fost si studenti, si profesori. Bibanu’ a fost studentul Profesorului ABC si profesorul lui Vasile Muraru.
CATALINA IANCU

Din pacate pentru noi si pentru teatrul romanesc, au trecut in eternitate. Oameni de o inegalabila maiestrie artistica. Modele demne de urmat. Ei sunt maestrii sacri ai teatrului romanesc. Au participat la Revelionul din 1990 Anda Calugareanu, Dem Radulescu, Horia Serbanescu, Stefan Mihailescu Braila sau Cornel Vulpe. Despre acesta din urma, Iarina Demian ne-a povestit: "Ultima amintire pe care o port in suflet este din 2000, cand am facut primul meu spectacol de regie. Cornel mi-a lasat in cabina un buchet de flori si un mesaj: "Te felicit pentru talent si pentru curaj". Si acum pastrez aceasta felicitare intr-un sertar".

CEI DREPTI. Anul 1994 a fost parca cel mai trist pentru scena romaneasca. Atunci au plecat dintre noi Gina Patrichi, Stefan Mihailescu Braila si George Constantin. Inaintea lor a trecut intr-o lume mai buna Gheor-ghe Cozorici, ramas in memoria tuturor drept "Stefan cel Mare". Iar dupa ei, Stefan Banica, Leopoldina Balanuta sau Vasilica Tastaman. Dem Radulescu a fost studentul lui Ion Lucian (zis Profesorul ABC), dar la randul lui i-a invatat pe foarte multi meserie. "Bachus" a fost ultimul mare rol al lui Stefan Mihailescu Braila. De cate ori iesea sa-si cumpere vreo sticla de vin, cei care-l vedeau ii spuneau in gluma: "Ce faci, nea Bachus? Ai ajuns sa cumperi vinul astora?".

.

Era invitat sa filmeze la TVR cu orice prilej. Am avut onoarea sa-mi fie profesor la facultate. Cand se nimerea sa fim chemati in aceeasi zi la televiziune, ma uitam la el, il spionam cum se imbraca, cum se comporta, cum joaca. Multi au furat meserie de la el! Niciodata nu ma saturam sa-l admir. Era un Biban. Mare artist!
Vasile Muraru, despre Dem Radulescu

Am lucrat cu cei mai buni actori ai timpului. Pleiada de aur. Pentru rolul lui "Bachus" l-am "ochit" inca de la inceput pe Mihailescu Braila. Era extraordinar! A studiat rolul si apoi a intrat perfect, din prima, in pielea lui "Bachus". Capata o privire de gheata care parca taia ca un laser"
Geo Saizescu,despre Stefan Mihailescu Braila

Am fost colega cu Cornel Vulpe, nu de an, ci de teatru. Am jucat ani intregi impreuna la Comedie si cred ca este unul dintre stalpii acestui teatru. Il regret foarte mult, Teatrul de Comedie a pierdut un mare talent. A murit pe scena ca un mare actor. Chiar daca a mai trait dupa accidentul cerebral, din pacate, nu si-a mai revenit
Iarina Demian, despre Cornel Vulpe

COZORICI, LUAT PE SUS
Actorii care erau chemati la apel trebuiau sa vina si basta. Odata, Gheorghe Cozorici s-a ascuns in Delta. Si-a luat concediu ca sa nu participe la niste filmari. Dar l-au luat comunistii pe sus si la propriu, si la figurat. "Cu Ghita si cu sotia lui, Geta, eram prieteni de familie.Mi-a povestit cum s-au dus dupa el in Delta si l-au adus cu elicopterul, desi era in concediu. Pur si simplu l-au luat din barca", ne-a povestit Olga Delia Mateescu.

AU LASAT UN GOL DEZOLANT
Ileana Stana Ionescu a fost foarte afectata de disparitia marilor actori care s-au pierdut inainte sau dupa ’89: "Cu Dem Radulescu, Toma Caragiu, Stefan Banica am jucat ani de-a randul. Au fost profesionisti adevarati, niste oameni minunati. Absenta lor a lasat o gaura mult prea mare in teatrul romanesc. Golul acesta este dezolant. Iar tristetea, mai ales in perioada Sarbatorilor, se accentueaza. Nu-mi gasesc acum cuvinte atat de frumoase precum merita acesti mari, mari actori".

BIBANU’ DOM’ PROFESOR
Mihai Gruia Sandu isi aminteste ca Dem Radulescu era privit de colegii sai mai tineri cu respect. Nu e de mirare ca multora le-a fost profesor. "Cu toate ca eu nu am fost la clasele la care preda Bibanul, atunci cand ma adresam lui foloseam apelativul de Dom’ Profesor. La Revelionul ’90 am jucat impreuna, dar intre noi nu putea fi vorba de colegialitate. Dar pana la urma era un om, chiar daca acel om era marele actor Dem Radulescu", a declarat Mihai Gruia Sandu.
×
Subiecte în articol: special ştefan dem radulescu