x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Mafie din import: Chicago de Romania

Mafie din import: Chicago de Romania

de Filip Tudorachi    |    21 Mar 2006   •   00:00
Mafie din import: Chicago de Romania

Firmele de paza ale gruparii mafiote moldovenesti conduse de raketul Vasile Rodideal aplica legea junglei in Suceava, Iasi si Bihor. Caracatita se extinde, cu santaje, extorcari, taxe de protectie.

Firmele de paza ale gruparii mafiote moldovenesti conduse de raketul Vasile Rodideal aplica legea junglei in Suceava, Iasi si Bihor. Caracatita se extinde, si o data cu ea santajele, extorcarile, taxele de protectie, bataile si reglarile de conturi in stil mafiot. Ultimele ispravi ale grupului "Force Guard & Moldavia" s-au petrecut la Oradea, orasul de bastina al ministrului de Interne Vasile Blaga.

Povestea a rabufnit in momentul in care, la inceputul lui martie, politistii suceveni au dezvaluit presei ca mai multe firme de paza si protectie din Suceava sunt suspectate ca, sub acoperirea efectuarii de activitati specifice, au recurs la amenintari sau santaj pentru a incheia contracte cu agenti economici. Prefectul de Suceava, Orest Onofrei, a declarat ca sunt persoane care nu au dreptul sa detina astfel de firme, pentru ca au antecedente penale chiar in zona in care ei actioneaza, cum ar fi furturi sau jafuri. Onofrei a mai spus ca exista suspiciuni ca unele firme de acest gen apeleaza la santaj si amenintari pentru ca proprietarii unor societati sa incheie contracte de paza.

Desi faptele prezentate erau extrem de grave, Onofrei s-a sfiit sa si nominalizeze aceste firme. Jurnalul National a aflat si de ce: pe lista prefectului figura la loc de cinste o firma cu "renume", avand legaturi dintre cele mai dubioase cu lumea interlopa, insa beneficiind si de protectia unor oameni importanti de la Politia suceveana. Este vorba de societatea "Best Protect of Bucovina", infiintata in 2005 pentru a acoperi urmele fostei societati "Force Guard&Moldavia" (FGM) din Vatra Dornei, veriga importanta intr-un grup de firme cu actionariat ambiguu, ale carui ramuri sunt raspandite aparent fara noima in orase precum Iasi, Vaslui, Botosani, Tulcea, Piatra-Neamt si, mai nou, Oradea.

RETEAUA. La o verificare amanuntita am identificat un conglomerat de firme ce miroase de la o posta a evaziune fiscala. De exemplu, SRL-urile din Iasi si Neamt se numesc la fel - Force Guard of Moldavia CO SRL (infiintate in 1995). Atat doar ca firma din Neamt abia isi duce zilele, in timp ce societatea din Iasi a avut peste un milion de euro cifra de afaceri in 2004. In acelasi stil de "management", firma din Vatra Dornei a fost botezata Force Guard&Moldavia si, chiar daca patronii sai declarau acum doi ani ca a intrat in faliment, ea a avut in 2004 o cifra de afaceri de peste trei miliarde. Ea a ramas activa pentru diverse operatiuni finaciare, dar "grupul" a decis infiintarea altor societati: una in 2004 botezata Prima Security FGM SRL si alta in 2005 - Best Protect of Bucovina SRL. In 2003 s-a infiintat la Tulcea compania FGM Security, care a deschis doi ani mai tarziu un SRL identic ca denumire la Oradea pe care l-au intitulat "filiala", dar care nu e declarat la Registrul Comertului ca punct de lucru, ci ca entitate separata. In fine, la Iasi mai functioneaza din 2005 o alta societate - Agentia de detectivi FGM si FGM Tour - care sunt pastrate in conservare.

MAFIA MOLDOVEANA. Ambiguitatea actionariatului din toate aceste firme - patroni sunt ieseanul Traian Pricop in varsta de 38 de ani si Otilia Bocman in varsta de numai 22 de ani - accentueaza ideea ca cei doi sunt niste interpusi. Odata infiintat SRL-ul din Oradea, judetul Bihor a ajuns scena unor activitati mafiote "ca la carte". Practicile de "ofertare" ale FGM au inceput foarte curand sa aduca si primele rezultate: din senin, diverse cluburi sau restaurante din oras au inceput sa foloseasca serviciile de paza ale FGM, chiar daca in judet functioneaza de ani buni circa 18 firme de profil. Faima FGM a inceput sa apara in momentul in care s-a aflat si identitatea responsabilului "de zona" al FGM, care figureaza, de altfel, ca administrator al firmei. Este vorba de moldoveanul Ghenadie Bivol, al carui trecut face legatura intre grupul de firme si personaje ale lumii interlope de dincolo de Prut. De ceva timp, Politia ieseana il are in vizor pe Bivol. Acesta a fost membru in trupele moldovenesti care au fost dislocate in Transnistria in timpul razboiului cu separatistii transnistreni. Ghenadie Bivol a intrat in Romania pe filiera lui Vasile Rodideal, arestat de Politia Iasi pentru detinere de arme de foc si munitie, dar si pentru tentativa de omor, pentru trafic de droguri si trafic de persoane. Rodideal este recuperator de meserie si detine cateva case de schimb valutar. Ghenadie Bivol este partenerul lui Rodideal in afacerile de schimb valutar. In urma informatiilor cum ca Ghenadie Bivol este cel trimis sa incaseze taxele de protectie pentru grupul lui Rodideal, politistii ieseni au incercat sa-l prinda in flagrant, fara reusita insa. In timp ce Rodideal este la puscarie, Ghenadie Bivol are grija de familia arestatului si se ocupa de afacerile acestuia.

ARME DE FOC. Vasile Rodideal sta la puscarie pentru tentativa de omor si port de arma militara

STUDIU DE CAZ. Patronul unei benzinarii din Oradea povesteste: "Au facut multe de cand au venit aici. S-au batut cu tiganii... Au batut sau intimidat patroni de firme... Iau bani de pe la baietii cu case de schimb valutar, pe care ii ameninta ca le rezolva spargeri... Nu exista luna ca in «obiectivele» pe care ei le au sub paza, mai ales in discoteci sau cluburi cum sunt Mirage sau Balli, sa nu arda pe cineva. De obicei, victimele nu depun plangere, caci le e frica. Eu, de exemplu, nu am contract cu ei, vine lunar un agent de-al lor si incaseaza banii. Cei care tatoneaza «terenul», adica cei care vin sa ameninte sau sa «convinga» sunt doi tipi - Aurel Gavris, poreclit Dolph, si unul Mihai Gabor, la care ii zicem Grecu. Astia doi sunt tinuti in spate de prietenul lui Ghenadie Bivol, Calin Balaj, un tip uns cu toate alifiile si care ne zice mereu ca e prieten la catarama cu seful Politiei Liviu Popa, dar si cu seful de la Doi si-un Sfert Terente Merce". Buboiul abuzurilor si practicilor mafiote s-a spart insa de curand. Bodyguarzii FGM au batut recent un tanar, Teofil Sasu, atat de rau ca aproape l-au nenorocit. In discoteca si mai apoi afara l-au batut pe Sasu cat pentru 70 de zile de spitalizare. A fost lovit cu pumnii si picioarele in cap, in coloana vertebrala, in zona genitala. Dupa care a fost talharit in cel mai pur stil mafiot. Au urmat, bineinteles, tatonari ale FGM cu familia victimei, amenintari voalate si directe la adresa membrilor familiei, pentru ca nu cumva Teofil Sasu sa depuna vreo plangere. Spre lauda lui, Sasu a decis sa nu pice "la pace": cum l-au tocat garzile de corp ale FGM se poate citi in dosarul nr. 107/P/2006 de la Parchetul de pe langa Tribunalul Bihor.

CREMATORIUL DIN WC
In scandalul Omar Hayssam, o nota secreta a Ministerului de Interne din 2003 avertiza asupra unei tranzactii suspecte: fabrica de cherestea Moldovita fusese vanduta de RAFOR SA Campulung lui Mihai Nasture cu 6 miliarde de lei, care a vandut-o la randul sau catre Laser Impex. Acesta a dat-o mai departe la Iunia Corporation, cu 32 de miliarde. De aici, fabrica a ajuns la SC Best Wood, al carei patron, Omar Mohamad, suspectat de spalare de bani, nu era nimeni altul decat fratele lui Omar Hayssam. Pana sa ajunga organele de ancheta sa dispuna preluarea documentelor firmei, actele au disparut ca prin minune. Ce s-a intamplat de fapt au aflat ofiterii SRI din declaratiile de martor ale unui fost angajat: in locul in care acum se afla WC-ul din incinta societatii Best Wood SRL, Munaf si Omar Hayssam, alaturi de doi contabili arabi, au ars toate documentele vechilor societati cu sprijinul agentilor FGM (Force Guard Moldavia), care operau in baza unui contract de servicii de paza si protectie.
×
Subiecte în articol: special firme bivol rodideal ghenadie bivol